FOTO: Avant2Go, Facebook
Avant2Go je razširil svojo ponudbo, sedaj lahko najamete avtomobil tudi ob vzpenjači – ta lokacija pa je opremljena tudi s polnilnico.

Ste se že peljali z električnim vozilom Avant2Go? Sedaj so v Mariboru na voljo štiri nova parkirna mesta, in sicer ob vzpenjači, gre pa tudi za prvo lokacijo, ki je opremljena s polnilnico za tovrstna vozila Avant2Go.

S souporabo do velikega prihranka

Glavni razlog, zakaj je souporaba električnih vozil smiselna, so stroški. Kar osemdeset odstotkov ljudi v Sloveniji namreč za pot v službo prevozi manj kot dvajset kilometrov dnevno, avto pa na dan na parkirišču stoji več kot 23 ur. Danes nam strošek mobilnosti predstavlja tudi do petsto evrov na mesec. Souporaba vozila, ki nadomešča lastništvo, stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot petdeset odstotno. Sistem uporabnikom omogoča, da preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila, ko jih potrebujejo in zanje plačajo le, ko jih uporabljajo.

Ustanovitelj podjetja Avantcar Matej Čer je ob predstavitvi v Mariboru povedal, da je Slovenija ena izmed pionirjev souporabe električnih avtomobilov. Prav tako je na tem področju v vrhu, saj se za zdaj ta »sistem prihodnosti« uvaja večinoma le v milijonskih mestih. Projekt podpirajo nekateri večji avtomobilski proizvajalci in Zavarovalnica Sava, cilj pa je, da bi postojanke souporabe vozil v prihodnosti segle v vsako slovensko vas.

Starejše novice