Za sistem souporabe električnih vozil v Mariboru se obetajo dodatne lokacije po vsem mestu. Se bodo tudi občinarji v prihodnje na pot podajali le z izposojo električnih vozil?

Maribor je letošnjega julija po Ljubljani, Murski Soboti in Kranju postal četrto slovensko mesto s sistemom souporabe električnih vozil Avant2Go. Ob predstavitvi sistema prihodnosti, ki je po enoletnem zaostanku za Ljubljano in Mursko Soboto končno prispel tudi v štajersko prestolnico, je bilo čutiti val navdušenja. Maribor namreč z revolucionarnim sistemom mobilnosti postaja mesto prihodnosti.

Najprej na Rakuševem trgu

Po dveh mesecih sistem souporabe električnih vozil v Mariboru še ni zaživel v polni meri, se pa bo kmalu razživel. Za zdaj je vzpostavljena ena točka za izposojo električnih vozil, in sicer na Rakuševem trgu. Zgolj za primerjavo - v Ljubljani je vzpostavljenih kar 35 točk, v Murski Soboti, ki je po številu prebivalcev 8-krat manjše mesto od Maribora, pa štiri lokacije za izposojo električnih vozil.

»Sistema souporabe vozil še ne moremo ocenjevati, saj še niso zaživele vse lokacije,« so ob tem za Mariborinfo povedali na Mestni občini Maribor.

Še to jesen nove lokacije

»Trenutno funkcionira ena lokacija, in sicer na Rakuševem trgu. V kratkem bodo zaživele še lokacije na Slomškovem trgu, na Partizanski cesti in na Lentu. Ob teh bo sistem vzpostavljen tudi na Pohorski ulici pri Vzpenjači, Strossmayerjevi ulici pri stadionu Ljudski vrt in Mlinski ulici na Avtobusni postaji,« so napovedali na mariborski občini.

Po nekaterih informacijah naj bi dodatne lokacije za izposojo električnih vozil lahko zaživele še to jesen.

Na vseh lokacijah je potrebno predhodno urediti še posebne parkirne površine, kar se je že storilo v prenovi Slomškovega trga. »Skladno z razpoložljivimi proračunskimi viri se bo zgradila infrastruktura, ki bo omogočala namestitev polnilnic,« še odgovarjajo iz mariborske občine.

Tudi Maribor mesto za »car sharing«

Sistem je v Ljubljani in Murski Soboti dobro sprejet in utečen, število uporabnikov pa vse večje. Za prihodnje leto je napovedanih že 500 električnih vozil po vsej Sloveniji.

Na Mestni občini Maribor menijo, da vzpostavitev in sama »živahnost« sistema souporabe ni odvisna od velikosti mesta. Po njihovem mnenju so pomembni predvsem ukrepi, ki spodbujajo trajnostno mobilnost. Tako se bo sistem souporabe električnih vozil v Mariboru lahko, kot načrtovano, prijel šele ob odprtju več točk za izposojo, saj bo le tako sistem tudi uporaben.

Občinarji v prihodnje na pot le z izposojo električnih vozil?

Številna mesta po svetu sledijo trendom in tudi varčevanju ter opuščajo lastništvo avtomobilov. Za lastne potrebe (zaenkrat le krajše razdalje) tudi Ljubljana in Murska Sobota uporabljata sistem souporabe električnih vozil. Si lahko kaj takega obetamo tudi v Mariboru?

»Na Mestni občini Maribor delamo v smeri, da bi večino službenih poti v bližnji prihodnosti lahko prevozili v sklopu souporabe vozil. Trenutno potekajo pogovori in usklajevanja za testno uporabo teh vozil,« so še povedali za Mariborinfo.

Zakaj je souporaba električnih vozil odlična odločitev?

Glavni razlog, zakaj je souporaba električnih vozil smiselna, so stroški. Kar osemdeset odstotkov ljudi v Sloveniji namreč za pot v službo prevozi manj kot dvajset kilometrov dnevno, avto pa na dan na parkirišču stoji več kot 23 ur. Danes nam strošek mobilnosti predstavlja tudi do petsto evrov na mesec. Souporaba vozila, ki nadomešča lastništvo, stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot petdeset odstotno. Sistem uporabnikom omogoča, da preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila, ko jih potrebujejo in zanje plačajo le, ko jih uporabljajo.

Ustanovitelj podjetja Avantcar Matej Čer je ob predstavitvi v Mariboru povedal, da je Slovenija ena izmed pionirjev souporabe električnih avtomobilov. Prav tako je na tem področju v vrhu, saj se za zdaj ta »sistem prihodnosti« uvaja večinoma le v milijonskih mestih. Projekt podpirajo nekateri večji avtomobilski proizvajalci in Zavarovalnica Sava, cilj pa je, da bi postojanke souporabe vozil v prihodnosti segle v vsako slovensko vas.

Starejše novice