Slika je simbolična.
V četrtek je bilo v karanteni že 1969 oddelkov v osnovnih in srednjih šolah, kar je tisoč oddelkov več kot teden prej. Zaradi okužb in karanten med učitelji že prihaja do prvih težav z organizacijo pouka, število novih okužb pa strmo narašča.

Na II. gimnaziji Maribor je trenutno v karanteni kar tretjina vseh dijakov na šoli oziroma 13 razredov. 

»Imamo pa kar nekaj dijakov, predvsem četrtih letnikov, ki so v karanteni kot posamezniki,« razlaga Marko Jagodič, ravnatelj II. gimnazije Maribor. 

Pojavljajo se težave z organizacijo pouka

V karanteni je trenutno tudi devet učiteljev. Ker število novih okužb precej narašča in se s tem povečuje tudi število učiteljev, ki ostajajo doma, se že pojavljajo prve težave z organizacijo pouka.

Ko je v karanteni celoten razred, organizirajo pouk na daljavo, težave se pojavijo, ko je v karanteni samo del razreda. 

»Praktično se je treba prilagajati na dnevni ravni, odvisno od tega, kateri učitelji morajo skupaj z učenci v karanteno in kakšni so potem primanjkljaji na področju strokovnih delavcev,« pa pojasnjuje Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj.

Spremembe pri ocenjevanju

Pomanjkanje učiteljev zaradi karanten vpliva tudi na ocenjevanje v šolah. Čeprav so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zaradi epidemioloških razmer pred dnevi zmanjšali število ocen, ki jih mora učenec pridobiti pri posameznem predmetu v letošnjem šolskem letu.

»Zdaj je navodilo, da je potrebno manjše število ocen v šolskem letu in da so lahko nekateri učenci v prvem ocenjevalnem obdobju tudi neocenjeni, kar pozdravljamo.

Bi pa bilo na mestu, da bi to obvestilo prišlo vsaj pred novim letom, tako, da bi lahko učitelji v miru utrjevali, ponavljali snov pred pridobivanjem ocen,« je jasna Vaupotič Zemljič.

Pri izpadu učiteljev si pomagajo s študenti

Na II. gimnaziji Maribor se bojijo, da bo zaradi karanten v naslednjih tednih odpadalo pisno ocenjevanje. Si pa pri pomanjkanju učiteljev pomagajo s študenti.

Tako so se poslužili možnosti, ki jo je ponudilo ministrstvo, in sicer vzamejo študenta ustrezne smeri, ki potem nadomešča pouk. 

Tako jim pri pouku fizike pomaga študentka, ki nadomešča učitelja v karanteni. 

Mariborska univerza s pozivom k šolanju na daljavo

Situacija je sicer trenutno še obvladljiva, a se vsi bojijo, kaj bodo prinesli prihodnji dnevi oziroma tedni. Za drugačen korak pa so se očitno odločili na mariborski univerzi, kjer so članice v skladu s trenutno epidemiološko sliko in priporočili ministrstva za šolstvo, znanost in šport priporočili začasno izobraževanje na daljavo.

Nekatere fakultete so svoje študente že obvestile o spremenjenem pedagoškem procesu.

V osnovnih in srednjih šolah, kjer je šolanje na daljavo morda težje izvedljivo kot na fakultetah, si vsi želijo, da bi šole ostale čim dlje odprte.

Podpirajo pa odločitev pristojnih glede skrajšanja karanten, saj se šolarji tako razmeroma hitro vračajo nazaj v šolske klopi. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice