Foto: Jure Banfi
Čeprav je sprva kazalo, da bo po opravljenem razpisu za izvajalca del načrtovana izgradnja nove brvi čez Dravo končno stekla, pa se situacija znova zapleta. Občina je ugotovila, da bi lahko prišlo do določenih nezakonitosti.

Med projekti, ki jih Mestna občina Maribor načrtuje že dlje časa, je izgradnja nove brvi čez Dravo pod Starim mostom.

Projekt gradnje dodatnega mostu za pešce in kolesarje na mestu pod Starim mostom, kjer je nekoč stal stari leseni most, je bil na mizi že pred desetimi leti, ko je mesto pripravljalo številne infrastrukturne projekte za Evropsko prestolnico kulture 2012.

Tako kot večina teh projektov je tudi ta ostal neuresničen, saj občina ni uspela zagotoviti denarja zanj.

Korak bližje k začetku projekta je občina prišla aprila, ko je služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sporočila, da je odobrila evropska sredstva za izgradnjo brvi.

Za nekaj manj kot 4,5 milijona evrov vreden projekt, ki ga bo izvajala Mestna občina Maribor, je Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 2,6 milijona evrov.

Kljub temu da je občina objavila razpis za izbiro izvajalca gradnje, pa tudi tokrat ne gre brez zapletov.

Na prvi razpis prispele previsoke ponudbe

Občina je konec prejšnjega leta objavila javno naročilo za izbiro izvajalca gradnje, a so po navedbah Saše Arsenoviča, župana mariborske občine, prispele previsoke ponudbe.

Tako so bile ponudbe gradbincev bistveno višje od zagotovljenega denarja na strani občine. Po pisanju Večera je najnižja ponudba Pomgrada z Gorenjsko gradbeno družbo znašala 5,7 milijona evrov.

Ob ponovljenem razpisu najnižja ponudba znašala 4,2 milijona

Občina je zaradi previsokih ponudb odločila za 'optimizacijo projekta'.  

»Glede na pridobljene ponudbe smo ugotovili, da so določene postavke nesorazmerno visoke, zato smo naročili preveritev spremembe rešitve, predvsem kar se tiče temeljenja in izvedbe pilotiranja v vodi. Na zadnjih sestankih smo ugotovili, da so naše domneve pravilne in bomo lahko v razpisu spremenili temeljenje, kar bo močno pocenilo izvedbo projekta,« je takrat pojasnil podžupan mariborske občine Samo Peter Medved.

Po omenjeni spremembi projekta so na občini v sredini novembra objavili nov razpis.

Tako so za Mariborinfo po končanem razpisu v začetku decembra potrdili, da so na razpis prispele tri ponudbe. In sicer je najvišjo oddalo gradbeno podjetje Pomgrad, ki z davkom znaša nekaj več kot šest milijonov.

Podjetje Diate je svojo ponudbo ocenilo na 4,8 milijona evrov, kot zadnje, pa je koprsko podjetje Makro 5 gradnje posredovalo ponudbo v višini 4,2 milijona evrov. 

Zaradi nedopustne ponudbe podjetja Diate, ki ni vključevala ustreznih dokazil, ter zaradi krepko presežne ponudbe podjetja Pomgrad, se je občina tako odločila, da gradnjo prepusti podjetju Makro 5 gradnje

Nov zaplet zaradi morebitnih nezakonitosti

A je po oddaji 4,2 milijonskega občinskega javnega naročila, kot je znašala ponudbena cena ponudbe podjetja Makro 5 gradnje, prišlo do zapleta.

V začetku januarja je tako Mestna občina Maribor odločitev o oddaji javnega naročila v celoti razveljavila, saj se je po objavi seznanila z nekaterimi novimi dejstvi.

Kot je zapisano v obrazložitvi, je občina ugotovila, da je »prišlo v postopku izbire ponudnika do morebitnega nezakonitega ravnanja«.

»Dejansko stanje izkazuje verjeten obstoj nezakonitosti pri sprejemu odločitve o oddaji javnega naročila, ki jih naročnik ne more odpraviti drugače, kot da razveljavi že sprejeto odločitev o oddaji javnega naročila in jo nadomesti s to novo odločitvijo,« je še zapisano v občinski obrazložitvi.

Mariborska občina je tako za Mariborinfo razložila, da je postopek vrnila v fazo pregleda in ocenitve ponudb.

»O konkretnih vzrokih za tako odločitev naročnik ne more govoriti, saj postopek še ni pravnomočno zaključen. Kot že zapisano o konkretnih razlogih do pravnomočno zaključenega postopka ne moremo govoriti, saj imajo ponudniki možnost vložitve revizijskega zahtevka. Naročnik bo prejete ponudbe še enkrat pogledal in po zaključku sprejel novo odločitev o oddaji javnega naročila,« še dodajajo na občini.

Spomnimo ...

Prejšnji župan Andrej Fištravec je projekt uradno ustavil, Arsenovičeva ekipa pa ga je znova vzela iz predala. Območje ob Dravi želi namreč celovito urediti, sem pa sodi poleg nove brvi med drugim še obnova Lenta med Studenško brvjo in Vodnim stolpom.

Pri zasnovi nove brvi se naslanjajo na zmagovalno natečajno rešitev iz leta 2010, ki so jo izdelali arhitekti Burgos & Garrido Arquitectos iz Madrida.

Kot izhaja iz objavljenega javnega naročila, bo imel novi most razpon okoli 133 metrov in širino nekaj več kot pet metrov. Nosilna jeklena konstrukcija bo obložena z lesenim opažem z vgrajeno razsvetljavo, na obeh nabrežjih pa bo ob zaključku mostu urejena ploščad.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
O.S. (nepreverjen)

Pa kakšne brvi sploh Maribor potrebuje. Zmeraj se pojavijo neki čudaki z nevsakdanjimi idejami.

O.S. (nepreverjen)

Pa da ne pozabim omenit še eno budaletinstvo: v centru mesta širijo peš cono a ne daleč vstran izdajo dovoljenje za gradnjo prašičje farme? Le kakšne substance si vnašajo.

Fabijan (nepreverjen)

Ni mi jasno po kateri dogmi oblastniki in odločevalci delajo prepreke na reki, preprečujejo dostop, jo spreminjajo v mlako in se je polastijo, da lahko prebivalcem po visoki ceni prodajajo njeno edino dobrino (elektriko z velikimi plačami) vse ostala odvzamejo!!

Bombek (nepreverjen)

Prvič sam znesek ne bo upravičeval same namembnosti in s tem naredil več škode kot koristi, ker bo plovnost z čolni omejil na minimum! Dravsko Vilo, ki smo pred leti drago plačali okoli 330.000 EUR- ov zdaj večji del stoji namesto, da bi vozila goste po reki Dravi za ogled in do Mariborskega otoka!

Starejše novice