Med občani Svetega Andraža v Slovenskih goricah je završalo, ko so na bankomatu v Vitomarcih prebrali obvestilo, da Nova KBM v kratkem ukinja edini bankomat v občini. Ogorčeni občani, med katerimi je večina starejših, zbirajo podpise proti tej odločitvi.

Nova KBM želi ukiniti bankomat v Vitomarcih, ki je edini v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Občina z okoli 1200 prebivalci ima velik delež starejšega prebivalstva, ki so ob lanskoletni ukinitvi bančnih knjigic sploh prvič dobili bančne kartice. Zdaj kaže, da jih kmalu ne bodo več mogli uporabljati.

»Nekomu se morda zdi smešno, a ta bankomat nam ogromno pomeni. V naši občini je veliko starejše populacije in ker imamo zelo redke prevoze do mesta, so se starejši ljudje na vadili na ta bankomat, kjer imajo vse na dosegu roke,« pripoveduje županja Svetega Andraža v Slovenskih goricah Darja Vudler.

Obvestilo na bankomatu, ki je šokiralo občane.

Komitenti iz vasi v neenakomernem položaju

Vudlerjeva razume pozornost na stroškovno učinkovitost banke, a poziva, da ta na zadevo gleda širše. »Ljudi se postavlja v neenakomerni položaj,« izpostavlja in poudarja: »Vsi smo komitenti, ne glede na to ali smo iz vasi ali iz mesta.« 

Prav tako dvomi, da bankomat v Vitomarcih za banko predstavlja previsoke stroške.

»Glede na to, da smo dva kilometra oddaljeni od avtoceste in da je bankomat tudi v sosednji občini, ne vem, če jim to predstavlja tak strošek. Predvsem glede na dobičke, ki jih imajo banke vsako leto,« dodaja županja. 

Bo občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah ostala brez edinega bankomata?

Prekomerni stroški? Elektriko za bankomat krije občina

V občini imajo bankomat okoli 15 let in ves ta čas banki nudijo brezplačni najem in elektriko, prav tako bankomat sami čistijo. Da bi ohranili edini bankomat v občini so pripravljeni tudi poslovno sodelovati. A vsaj za zdaj so naleteli na gluha ušesa.

»Pripravljeni smo se pogovarjati, želimo si stopiti v kontakt. Dobili smo le njihovo pismo, na naš odgovor pa ni bilo odziva. Skušali smo jih priklicati, a z vodstvenim kadrom se še nismo uspeli srečati,« potarna županja.

Pismo o ukinitvi bankomata.

Zbirajo podpise in pozivajo k solidarnosti

Začeli so tudi z zbiranjem podpisov in samo v minulem vikendu so jih zbrali več kot 200, podpise pa še vedno zbirajo. Boj za ohranitev bankomata je združila tako občane, vodstvo občine kot občinski svet, dodaja Vudlerjeva.

»Pozivamo banko, naj še enkrat razmislijo in zadevo pogledajo širše, ne samo na en bankomat. Mora priti do neke solidarnosti. Vsi smo njihovi komitenti, ne glede na to, kje živimo,« izpostavlja županja Svetega Andraža v Slovenskih goricah.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice