Vir: Facebook profil Marko Soršak
Gre za začetek podiranja lipovega drevoreda ali le za nujno sečnjo nevarnih dreves?

Ob najdaljšem lipovem drevoredu v Sloveniji stoji zapora, delavci so začeli s podiranjem dreves. Ob tem se je zato pričakovano med nasprotniki podrtja drevoreda pojavilo negodovanje. Številni se sprašujejo, da to pomeni začetek sečnje celotnega drevoreda. 

Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak je na družbenih omrežjih zapisal, da poteka nujna sečnja nevarnih dreves v lipovem drevoredu. 

Kot pojasnjuje župan, je na Medobčinska inšpekcija na podlagi podane prijave občana dne 19. septembra izdala odločbo, kjer je izvajalcu rednega vzdrževanja cest podjetju Kipertrans naložila, da odstrani nevarna drevesa ob občinski cesti v območju Pivolskega drevoreda.

Odločbo so izdali skladno z mnenjem arboristke Tanje Grmovšek in izdanim soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. 

Grmovšek je sicer pred časom za STA povedala, da ni predlagala odstranitev celotnega drevoreda, pač pa da je v gradivu označenih 35 dreves, za katere je priporočena prednostna odstranitev.

Povod za sečnjo prijava medobčinski inšpekciji 

Spomnimo. Kot smo že poročali, so na mariborski medobčinski inšpekciji in hoški občini prejeli anonimno pismo zaskrbljenega vaščana Pivole, ki že vrsto let opozarja na nevarnost, zato zahteva, da inšpekcija občini takoj izda zahtevo za posek nevarnih lip v drevoredu.

Kot je zapisal, je teh več kot 25 in jih je potrebno odstraniti takoj, saj je drevored nevaren za vaščane, ki se dnevno vozijo po tej cesti, saj so lipe votle in nevarne. 

Ob tem se je spraševal, kdo bo odgovarjal, če bodo lipe na koga padle.

Odločitev o podrtju dreves ni bila dobro sprejeta

Spomnimo. Na hoški občini so napovedali, da bodo zaradi ureditve tematske in pohodne poti podrli 222 dreves v najdaljšem lipovem drevoredu v Sloveniji.

Po besedah župana naj bi iz sklada za okrevanje in odpornost prejeli okoli 350.000 evrov, kar je približno polovica vrednosti projekta, v sklopu katerega bi uredili tematsko in pohodno pot ob prenovljenem drevoredu, ki bi povezovala Spodnje Hoče, Botanični vrt in grad Hompoš, ob njej pa bodo nastala tri počivališča.

Ob tovrstnih investicijskih načrtih so se pojavila vprašanja o potrebnosti podrtja celotnega drevoreda. Skupaj je tukaj nekoč stalo 259 dreves, trenutno jih je še 222, ohranjenih je tudi 29 panjev.

»Zaradi intenzivne obdelave kmetijskih površin in vožnje težke mehanizacije v območju korenin, pa tudi zaradi močnega osončenja južne vrste ter soljenja ceste so številna drevesa v slabem stanju ali pa so okužena s pol parazitom belo omelo,« je pojasnil župan, ki priložnost za prenovo vidi zdaj, ko je na voljo evropski denar, medtem ko je vprašanje, kako bo z njo v prihodnosti.

Vprašanja o tem, ali gre zaenkrat le za posek nevarnih dreves, ali za začetek sečnje celotnega lipovega drevoreda smo naslovili na občino Hoče - Slivnica. Prav tako nas je zanimalo, ali bodo pred začetkom projekta izvedli javno razpravo, kot so napovedali. 

Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo. 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Zdaj lahko že vsak nobody diktira županu..?

sava (ni preverjeno)

Tišina gustek.

In reply to by BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Po samo 1 mnenju te Tanje vsi tiho.Kje je 2 mnenje?Najlaže je kar posekati po načelu tebi nič,meni nič.

Neviden (ni preverjeno)

Zdaj so dali eno in edino slike preparele lipe,zdaj narod moj vidite s kom drži ta portal.

pohorska kobra (ni preverjeno)

1ZLOWENIJASTAN,SVINJARIJA NAKUBIK.SORSAKA V AREST!!!!!!!!!!!SMRT KOMUNAJZARJEM IN FRAJ MARPUG!!!!!!!

55 (ni preverjeno)

Na podlagi anaonimne prijave???....zrežirano. Ker pokvarjenec županski ni dosegel nič na svojo roko in se je ljudstvo uprlo...so zdaj začeli rušit na podlagi anonimne prijave. Jaz sem že pred leti prijavil inšpekciji v Hočah nevarna drevesa ob cesti (pa ne anonimno)....še danes stojijo. Gnojna jama....župan pa glavni sralec. Isti je kot sedanja vlada....vprašanje je samo za koliko let v naprej bodo naredili težko popravljivo škodo.

Starejše novice