Slika je simbolična.
Spletni velikan Google omogoča izbris zastarelih in neprimernih informacij, ki se pojavijo med zadetki, ko nekdo »pogoogla« vaše ime.

Leta 2014 je sodišče Evropske unije odločilo, da morajo upravljavci spletnih iskalnikov dopustiti možnost do izbrisa starih in nepomembnih iskalnih zadetkov v državah Evropske unije. 

Izbrisa podatkov ni mogoče zahtevati kar za vse podatke, za katere več ne želite, da se prikazujejo, ko nekdo v iskalnik Google vpiše vaše ime. 

Uradno lahko zahtevate izbris določenih osebnih podatkov, ki so nepopolni, irelevantni, zastareli ali pretirani glede na osnovni namen. 

Kako dosežemo izbris neprimernih zadetkov, ki so povezani z našimi osebnimi podatki? 

Za izbris nekaterih osebnih podatkov iz Googla lahko izpolnimo spletni obrazec, v katerega je treba: 

  • vpisati vaše ime in priimek ter kontaktni e-mail naslov;
  • navesti, katere povezave želite izbrisati in za vsako navedeno povezavo dopisati, zakaj je ta neprimerna;
  • priložiti digitalno kopijo osebnega dokumenta;
  • obrazec je nato treba elektronsko podpisati.

Kot je pojasnjeno v obrazcu, bo Google pri vsakem zahtevku za odstranitev informacij pretehtal pravico posameznika do zasebnosti in pravico javnosti do obveščenosti. Zavrnejo lahko odstranitev nekaterih informacij o finančnih prevarah, poklicnih zlorabah in kazenskih obsodbah.

Izbris podatkov torej ne bo mogoč v primeru, ko interes javnosti prevladuje nad pravico posameznika, kot je na primer pri javnih osebnostih.

Izpolnitev obrazca je šele prvi korak. V primeru, da bo vaša zahteva prestala začetno presojo, lahko iz strani Googla pričakujete dodatna vprašanja. Z uspešnim izbrisom vaših podatkov, se ti ne prikazujejo več v spletnih brskalnikih. Na spletnih straneh, kjer so informacije objavljene, bodo te še vedno ostale, samo da iskalniki več ne bodo kazali povezav nanje, zato jih bo težje najti. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice