Google je v poročilu predstavil, kako so se zaradi epidemije koronavirusa in prepovedi zadrževanja na javnih mestih spremenili trendi mobilnosti prebivalcev v posameznih mestih. Kaj razkrivajo podatki o mobilnosti Mariborčanov?

Ameriški gigant Google je delil poročila o gibanju svojih uporabnikov. Dokument prikazuje obiskanost posameznih lokacij v določenem kraju. 

Prikazano je, kako so se spreminjali trendi gibanja prebivalstva v šestih kategorijah: prostočasne aktivnosti, trgovine in lekarne, parki, postaje javnega prevoza, delovna mesta in stanovanjske soseske.

Podatke so primerjali glede na povprečno gibanje prebivalcev v obdobju med 3. januarjem in 6. februarjem 2020, torej s časom, ko smo se po mestih še gibali brez omejitev.

V drugem valu se je obisk parkov zmanjšal za skoraj polovico

V primerjavi s časom pred koronakrizo prebivalci Maribora in okoliških občin v drugem valu preživijo 50 odstotkov manj časa na mestih za prostočasne aktivnosti, kot so restavracije, kavarne, nakupovalna središča, zabaviščni parki, muzeji, knjižnice in kinematografi. 

Obisk trgovin z živili, tržnic, drogerij in lekarn se je zmanjšal za 27 odstotkov. Prav tako se je zmanjšalo število prebivalcev, ki hodijo na sprehode v park. V parkih preživijo Mariborčani 43 odstotkov manj časa, kot pred epidemijo koronavirusa.

52 odstotkov manj časa so prebivalci Maribora preživeli na avtobusnih in železenskih postajah. 33 odstotkov zaposlenih je v tem času nehalo hoditi na delovno mesto. 

Vzporedno seveda Mariborčani preživijo več časa doma. Glede na izhodiščno vrednost iz januarja, preživijo prebivalci Maribora 15 odstotkov več časa na domačem naslovu. 

V drugem valu gremo večkrat v trgovino kot spomladi

Podobno poročilo je Google pripravil že aprila, kjer je prikazal trende mobilnosti v takratnem valu epidemije. Aprila se je obisk trgovin in lekarn zmanjšal za kar 95 odstotkov. 45 odstotkov zaposlenih je v takrat nehalo hoditi na delovno mesto. 

Kako Google pride do teh informacij? 

Podatke o gibanju pridobiva Google s strani svojih uporabnikov, ki imajo na mobilnih napravah vključeno »zgodovino lokacij«. To omogoča Googlu prikazovanje uporabnih informacij glede na to, kje ste bili z napravami, v katerih ste prijavljeni.

Na podlagi podatkov o preteklih lokacijah na primer prikaže Google v svojih zemljevidih obvestila o razmerah na cestah za pot v službo in domov, tako da si zapomni vašo pot v službo.

Starejše novice