Slika je simbolična.
Cene hrane se dvigajo, se bodo zvišale tudi cene šolskih obrokov?

Cene hrane na trgu se postopoma dvigujejo že nekaj časa. Osnovna živila so postala dražja, kar pa vpliva tudi na pripravo šolskih obrokov.

Nekatere osnovne šole so že bile primorane podražiti ceno šolskega kosila, večina pa jih podražitev načrtuje v prihodnjem šolskem letu.

Že zdaj dražje kot pred dvema letoma

Cene kosil se med šolami razlikujejo. Po podatkih Rtvslo.si v šoli kosi nekaj več kot 80 odstotkov učencev.

Povprečna cena kosila pa znaša 2,75 evra, kar je 25 centov več kot pred dvema letoma.

Preverili smo, ali se bodo zaradi podražitev cene šolskih kosil zvišale tudi na mariborskih in ptujskih šolah.

Osnovna šola bratov Polančičev Maribor

Osnovna šola bratov Polančičev Maribor je za Mariborinfo odgovorila, da so se cene določenih sklopov živil povišale, vendar cen šolskega kosila do tega trenutka niso podražili.

»Morebitna podražitev bo odvisna od kalkulacije na nove cene. Takrat bo sprejeta tudi odločitev o tem, ali se bo cena šolskega kosila spremenila,« je pojasnil ravnatelj Bojan Mlaj.

Osnovna šola Martina Konšaka Maribor

Tudi na Osnovni šoli Martina Konšaka Maribor kljub zviševanju cen pri dobaviteljih niso podražili šolskih obrokov.

»Upamo, da to v letošnjem šolskem letu ne bo potrebno. V mesecu juliju in avgustu bomo naredili temeljito analizo, kako naprej,« je odgovorila ravnateljica Jasmina Voršič.

Kot je še poudarila, so se osnovna živila podražila, a le pri nekaterih dobaviteljih. Porcij obrokov zato ne zmanjšujejo.

»Zaenkrat še ne prilagajamo ničesar. Prilagajali bi lahko samo glede na to, katero živilo so nam ponudniki v javnem naročilu ponudili po nižji ceni. Posledično bi lahko bili obroki manj raznoliki,« še pojasnjuje Voršič in dodaja: »Če se bodo cene zviševale, bomo cene obrokov morali zvišati.«

Osnovna šola borcev za severno mejo

Osnovna šola borcev za severno mejo šolska kosila trenutno še ni podražila, vendar jih nameravajo.

»Ceno šolskega kosila nameravamo podražiti z novim šolskim letom,« je razložila ravnateljica Lučka Lazarev Šerbec.

Jedilnik na osnovni šoli prilagajajo skupaj z izborom živil, vendar pa sledijo smernicam za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. 

Osnovna šola Angela Besednjaka Maribor

Osnovna šola Angela Besednjaka Maribor prav tako cen kosil še ni zvišala, dvig cen pa predvidevajo z novim šolskim letom.

Kot je pojasnila ravnateljica Manja Flisar Šauperl, imajo za posamezni sklop živil izbranih več dobaviteljev, trudijo pa se, da živila naročajo pri dobaviteljih, kjer je cena živila ostala nespremenjena.

Osnovna šola Bojana Ilicha

Tudi na Osnovni šoli Bojana Ilicha nameravajo šolska kosila podražiti naslednje šolsko leto. Višjim cenam živil pa so trenutno ustrezno prilagodili jedilnik.

»Več je piščančjega in puranjega mesa, več enolončnic,« je odgovorila ravnateljica Astrid Videc, ki doda, da imajo z dobavitelji že dogovorjeno novo fiksno ceno živil, ki velja do konca šolskega leta.

Osnovna šola Franceta Prešerna v Mariboru

Osnovna šola Franceta Prešerna je sporočila, da pri njih cena šolskega kosila že od leta 2017 ostaja enaka, vendar jo bodo v prihodnjem šolskem letu zagotovo podražili.

Osnovna šola Ludvika Pliberška Maribor

Na Osnovni šoli Ludvika Pliberška cena šolskega kosila ostaja enaka. Kot je dodala ravnateljica Lidija Todorović, se bodo trudili, da obdržijo isto ceno kosila.

Prav tako priznava, da posebnih prilagoditev niso uvajali, saj ni bilo tolikšnih podražitev.

Osnovna šola Prežihovega Voranca Maribor

Tudi Osnovna šola Prežihovega Voranca šolskega kosila za zdaj ni podražila, bodo pa ga primorani, so zapisali.

»Načrtujemo s prvim septembrom, saj ponudniki dražijo živila tudi do 30 odstotkov,« je pojasnila ravnateljica Barbara Pernarčič.

»Že sedaj smo se namreč obnašali ekonomično in kupovali osnovna in ne predpripravljena živila, ki so ugodnejša. Tudi sladice pripravljamo sami,« še dodaja Pernarčič.

Osnovna šola Kamnica

Nič drugače pa ne bo niti na Osnovni šoli Kamnica, kjer bodo ceno šolskega kosila prav tako podražili z novim šolskim letom.

Kot je razložil ravnatelj Tomaž Čeplak, dobavitelje poskušajo pregovoriti v ohranjanje čim nižje cene, vendar prihaja zaradi vsesplošnih podražitev še vseeno do velikih odstopanj. 

Osnovna šola Tabor

Cen kosil še niso zvišali niti na Osnovni šoli Tabor, a podražitve načrtujejo.

»Če bo le šlo, ne bomo in bomo poskusili ohraniti cene še v mesecu juniju,« je dejala ravnateljica Martina Rajšp

Višjim cenam živil pa se v šolski kuhinji prilagajajo s sprotnim preračunavanjem obrokov in prilagoditvijo jedilnika. Pri tem porcije obrokov ostajajo iste.

Osnovna šola Draga Kobala Maribor

Tudi na Osnovni šoli Draga Kobala bodo cene šolskih kosil dvignili z novim šolskim letom.

»Ceno šolskega kosila bomo bili seveda primorani regulirati s cenami na trgu, saj je že sedaj in glede na napovedi še bo priprava hranilno primerne in energijsko ustrezne prehrane zelo otežena,« je odgovoril ravnatelj Aleksander Jeršič.

»Zaradi višjih cen hrane, porcij obrokov niso zmanjševali. Učenci so zadnji, ki bi naj na ta način občutili krizo,« pojasnjuje Jeršič.

Kot je dejal, se na osnovni šoli temu prilagajajo zelo težko. Zavedajo se namreč, da je za razvoj otroka pomembna pridobitev zdravih prehranjevalnih navad, zato želijo na šoli zagotoviti pestro, mešano in hranilno prehrano.

»Zato je za nas zelo pomembno zagotavljanje čim boljših pogojev za zdravo prehranjevanje na šoli, kar pa je ob nenehnem višanju cen zelo oteženo,« je pojasnil Jeršič in dodal:

»Ob tem pa nimamo s strani države nobene podpore. Na šoli se ob vsem tem spopadamo še s prostorskimi težavami in z dejstvom, da nimamo lastne kuhinje.«

Osnovna šola Maksa Durjave Maribor

Tudi na Osnovni šoli Maksa Durjave cen šolskih kosil zaenkrat še niso spremenili, vendar jih nameravajo podražiti s 1. septembrom.

Kot je pojasnil ravnatelj Albert Mihajlović je večina dobaviteljev dvignila svoje cene za približno 30 odstotkov. Jedilnike zato prilagajajo na način, da vanje vključujejo čim več lokalno dostopnih sezonskih živil.

Osnovna šola Leona Štuklja Maribor

Prav tako tudi Osnovna šola Leona Štuklja Maribor odgovarja, da bodo do konca letošnjega šolskega leta cene kosil ostala nespremenjene, nove cene kosil pa bodo preučili jeseni.

Težave z dobavami posameznih živil, na šoli rešujejo s prilagoditvijo jedilnika. Prav tako pa so jim dobavitelji ponekod povišali tudi cene.

»Cene živil so se nam povišale le pri posameznih sklopih živil, predvsem so to zamrznjena živila iz testa in olje,« je povedal ravnatelj Mirko Škundrić.

Kako je na Ptuju?

Iz Osnovne šole Olge Meglič so za uredništvo sporočili, da šolska kosila niso podražili, prav tako o tem za zdaj še ne razmišljajo.

Kot so pojasnili, porcije obrokov pri njih ostajajo enake, višjim cenam pa se prilagajajo tako, da poskušajo zavreči čim manj hrane. Pri tem poudarjajo, da so imeli z dobavitelji dogovorjeno fiksno ceno živil, čeprav se je pri nekaterih artiklih zvišala.

Tudi Osnovna šola Mladika je zapisala, da si bodo prizadevali, da v tem šolskem letu ne bodo podražili kosila.

Vendar pa imajo težave z dobavitelji, ki zvišujejo fiksne cene živil.

»Bojim pa se, da bomo primorani z naslednjim šolskim letom, k veljavnim pogodbam skleniti anekse, kar bo posledično prineslo tudi višje cene kosil,« je pojasnil ravnatelj Osnovne šole Mladika Bogomir Širovnik.

Prav tako tudi Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj za zdaj cen šolskega kosila ni podražila, ga pa nameravajo. 

»Z razloga povišanja cen vseh deležnikov, ki oblikujejo ceno kosila, dvignile so se cene živil, surovin in detergentov. Izjema je cena delovne sile, ki ostaja enaka,« je pojasnila ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič.

Višjim cenam se prilagajajo na način, da znotraj dovoljenih okvirjev izbirajo in kombinirajo živila, ki so sezonska in lokalna.

»Sezonska živila so lažje dostopna in trenutno je najmanjši dvig cen. Lokalno dobavljiva živila in produkti, na račun krajšega transporta, prav tako uspešno zavira skokovit dvig cen,« je še dodala Vaupotič Zemljič in nadaljevala: »Dvig cen nas skrbi, vendar na dvig cen nimamo žal vpliva.«

Tudi Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka do konca šolskega leta ne bo spreminjala cen šolske prehrane.

»Naša nova šola je zgrajena tik ob Dijaškem domu Ptuj, s katerim nas povezuje skupna jedilnica s kuhinjo. Slednja je v lasti Dijaškega doma Ptuj,« je pojasnila ravnateljica Lidija Marin.

Dodala je še še, da vsako leto z Dijaškim domom Ptuj sklenejo novo pogodbo za pripravo šolske prehrane.

Dobavitelji zvišujejo cene, šole nimajo veliko izbire

Osnovna šola je javni zavod, zato skladno z zakonodajo šole živila naročajo preko javnih razpisov.

Kot pojasnjujejo šole, imajo z dobavitelji že v naprej dogovorjeno fiksno ceno živil, vendar pa so skoraj vsi dobavitelji, zaradi izrednih razmer na trgu, cene osnovnih živil povišali. 

»Obdobje fiksnosti cen je poteklo. Z vsako morebitno spremembo cen naročnik mora soglašati,« je razložila ravnateljica Flisar Šauperl.

Zaradi izjemnih okoliščin namreč dvigujejo cene, skladno s pravilniki.

»Zaradi nepredvidenih okoliščin, kot so na primer težave dvigovanja cen energentov, različnih surovin, višjih stroškov proizvodnje in posledično višjih cen živil, imajo dobavitelji pravico dvigniti pogodbeno ceno do tiste razlike v ceni, ki je kot razlika na trgu dokazljiva,« je dejal ravnatelj Mihajlović.

Kot je še pojasnil ravnatelj Širovnik, dobavitelji enostavno 'nimajo' določenih živil po ceni, ki je dogovorjena v pogodbi o javnem naročanju.

Posledično je bilo veliko šol primoranih v postopke izrednih odpiranj konkurenc.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CepiSeCepec (nepreverjen)

Rad bi cestital nasim suznjelastnikom, ker se vedno najdejo bedake, ki delalo za kikiriki.

božidar (nepreverjen)

učitelji pa v jok ,malha bo še bolj prazna

Haja (nepreverjen)

Naj več plačujejo tisti, ki si kosilo domov nosijo. Plačajo eno kosilo, naje se pa cela družina.

. (nepreverjen)

kar je sliki v loncu,na taksni hrani so mozgani lacni, v krvi mora biti sladkor in beljakovine( razkroj beljakovin je treba nadomescati),zato mamo kilavo bebasto mladino etc

Vlado Slamomlatov (nepreverjen)

Zaradi pernate vlade bodo cene letele v nebo.

Neviden (nepreverjen)

Pa ne ,da je spet ukrajina kriva.

Marina Rose (nepreverjen)

Pozdravljeni, sem zasebni posojilodajalec, ki ponuja posojila po nizkih obrestnih merah 3%. Ker sem na gospodarskem področju, ponujam posojila v razponu od 5000 evrov do 10.000.000 evrov. Prosimo, navedite znesek vašega zahtevka za posojilo in njegovo trajanje. Moji pogoji posojila so zelo jasni in preprosti Moje posojilo je zelo varno in pošteno. Kontaktirati me po e-pošti: [email protected]

MaVa (nepreverjen)

Pa saj so v Levici obljubljali brzplačno prehrano za šolarje, polna usta obljub so jih bila!!!

pohorskisvizec

Vse te dražitve so špekulacije, vse obremenitve na potrošnika....Pa ravno v OŠ, gotovo so kje rezerve...

Starejše novice