Slika je simbolična.
Pozeba je nenehna težava v spomladanskih časih, predvsem v sadjarstvu. Zmrzali povzročajo vedno večjo gospodarsko škodo in tudi tokrat bo večji del Slovenije, kot kaže, prizadet.

Pri padcu temperature pod ničlo pride do pozebe, če je sadna vrsta v občutljivi fenofazi.

Zaradi višjih povprečnih temperatur prihaja do zgodnejšega razvoja, brstenja in cvetenja vseh sadnih vrst in posledično večje občutljivosti za spomladanske pozebe.

Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Leta 2016 in 2017 je prišlo do ekstremnih vremenskih razmer in popolnega izpada pridelka jabolk in večine sadnih vrst.

»Tako kot zadnja leta se sadjarjem ne obeta nič dobrega. Po dokaj obetavnem začetku se nam obetajo dokaj nizke temperature. Te so bile iz sobote na nedeljo od minus tri do minus štiri stopinje Celzija. Zadnja noč ni bila predvsem kritična. To je vse odvisno od mnogih dejavnikov, ki vplivajo na to, kakšna bo pozeba in pa kakšne temperature pričakujemo v naslednjih nočeh,« je opisal trenutno situacijo specialist za sadjarstvo Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Andrej Soršak.

Kako se zaščititi pred pozebo?

Vse je odvisno od lokacije, vrste sadnega drevesa in razvojne faze. Določene sadne vrste so v cvetenju, a je že praktično prepozno, da bi se lahko rešili pred pozebo. Sadjarji lahko trenutno le upajo na najboljše.

»Več metod in načinov za zaščito pred pozebo. So aktivne in pasivne metode, pasivne so odvisne od izbire lege, sadne vrste, sorte, vzgojne oblike do prehranjenosti, same rastline. Aktivna najbolj pogosta oblika je oroševanje proti pozebi in se rešuje z makro in mikro razpršilci. Kurjenje s svečami in pečeh v sadovnjaku. Nazadnje so še razne vetrnice. Pri drugih sadnih vrstah, kot je jagodičevje, si lahko pomagamo s pokrivali, da delno zaščitimo poškodbo pred pozebo,« je opisal metode za zaščito pred pozebo specialist za sadjarstvo.

Več informacij za zaščito pred spomladansko pozebo lahko najdete tudi v 'tehnoloških navodilih za zaščito pred spomladansko pozebe'.

Starejše novice