Vstopili smo v praznični božični čas, ki je poln upanja in obdarovanj. V mladem štajerskem podjetju so letos pomislili na živali, ki v zavetišču čakajo na ljubeč in varen dom. Izdelali so lesene mačje hiše in jih podarili Zavetišču za živali Maribor.

V štajerskem podjetju so letošnji predbožični čas preživeli dobrodelno. Zaposleni v podjetju OIKOS Housing, ki sicer izdeluje lesene modularne hiše, so načrtovali in izdelali več hišic za mačke, s katerimi so obdarili mariborsko zavetišče za živali. 

Vodja prodaje v podjetju Renata Čekić je izredna ljubiteljica živali in podpornica društev za zaščito živali. »In ker imamo tudi ostali v podjetju empatijo do te problematike, smo z veseljem prostovoljno podprli njeno iniciativo,« je za Mariborinfo povedala direktorica podjetja Monika Janković. 

Dodaja, da so se za lepo gesto odločili, ker se zavedajo pomembnosti trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti: »Sledimo načelu 'obravnavaj drugega tako, kot bi si želeli, da drugi obravnavajo vas'.«

Kot pravi, se, čeprav delujejo večinoma na evropskih trgih, trudijo ostati povezani z okoljem, v katerem delujejo: »Tako skozi zaposlene, poslovne partnerje, kot tudi skozi določene donacije.«

Tudi tisti bolj 'pisarniški' so prijeli za orodje

V prvi fazi izvedbe so poiskali nekaj inspiracije na internetu: »In hitro je naš projektni tim pripravil načrte za izdelavo hišic iz troslojnega smrekovega lesa, ki je tudi značilen element naših trajnostnih modularnih mobilnih hišic.«

Mačjim hiškam so dali še en značilen element, in sicer odprtino oziroma vhod v obliki njihovega logotipa s krogom in črto, ki v minimalistični izvedbi ponazarja sončni zahod. 

Kar nekaj sodelavcev se je eno soboto prostovoljno zbralo in lotilo izdelave. Kot pravijo, so tudi tisti z drugače bolj pisarniškim delom prijeli za orodje. 

Na stebre so pričvrstili vrvi ter v hiše položili še blazine, da bo mačjim kosmatinkam čim bolj udobno.

V azilu nad donacijo niso skrivali navdušenja

Ko se jim je utrnila ideja za pomoč zavetišču, so poklicali v Zavetišče za živali Maribor in povprašali, kaj je tisto, kar trenutno najbolj potrebujejo. Direktorica podjetja razlaga, da so se že samega klica v zavetišču zelo razveselili, ob predaji hišic pa niso mogli skriti navdušenja in hvaležnosti.

»Simpatična gospodična Helena nam je razkazala prostore ter predstavila mucke in kužke. Moramo priznati, da je bilo kar težko videti toliko živali brez doma,« pravi. 

Dodaja, da so se dogovorili, da bomo tudi v prihodnje živalim pomagali po najboljših močeh.

V podjetju OIKOS housing so izdelali in zavetišču predali dve večji večnadstropni hišici, pet manjših hišic s praskalniki ter dva ločena praskalnika.  

Njihova podpora zavetiščem za živali v letu 2022 se tukaj ne konča. Pomagali so tudi izven meja Slovenije, saj smo donirali modulrano mobilno hišo Društvu Šapica v Novalji na Hrvaškem. 

»Hiša je namenjena oskrbi najdenim živalim, preden jim poiščejo nove lastnike,« razlaga Janković.

Trajnostno naravno podjetje, ki ustvarja modularne objekte iz okolju prijaznih materialov

Pred štirimi leti je ustanoviteljica Monika Janković dobila idejo o predvsem bolj trajnostnih, bolj komfortnih in bolj arhitekturno dovršenih lesenih mobilnih hišah, v katerih bi se ljudje čutili povezani z naravo, imeli prostor za umik iz vsakdanjega vrveža in stremeli k ravnovesju v svojem počutju.

Tako je nastal OIKOS Housing, danes blagovna znamka pod imenom OI CONCEPT. Kot pravi direktorica in ustanoviteljica, so to kupci izredno odprto sprejeli. 

Po prvih 22 hišicah, ki so postavljene v Dragah pri Pakoštanih na Hrvaškem in so bile delo zunanjega izvajalca, so odprli tudi lastno proizvodnjo v Hočah pri Mariboru. 

Danes podjetje šteje več kot 40 sodelavcev, izdelali pa so že vsaj 130 hiš. Te so že naprodaj za naslednji projekt OI concept village Pag. 

Komentarji (2)

SLO (ni preverjeno)

Pohvalno.

RP (ni preverjeno)

Lepo <3

Starejše novice