Kljub temu da je Nova KBM že štiri leta pod drobnogledom Banke Slovenija, se je vseeno znašla v novem sumljivem obračanju denarja.

Nova KBM, ki je tretja največja slovenska banka, je zaradi pomanjkljivosti v mehanizmih za preprečevanje pranja denarja že štiri leta pod drobnogledom Banke Slovenije, poroča Siol.net. Z računov v obmejnih poslovalnicah so italijanski državljani dvigovali visoke zneske, nekateri povezani z italijansko mafijo. A kljub inšpekcijskem nadzoru je pravnica Dijana Đuđič pri isti banki v nekaj mesecih dvignila skoraj dva milijona evrov, sumljivega izvora. 

Dve odredbi … brez haska

Že aprila 2015 je Banka Slovenije izdala prvo odredbo o odpravi kršitev, s čimer je mariborski banki prepovedala nadaljnje izplačevanje visokih zneskov gotovine z računov podjetij, ob tem pa tudi zahtevala redno poročanje o poizkusih. Ker teh ukrepov niso izpolnili, je maja 2016 izdala novo odredbo. Tako Siol.net poroča, da se je v mariborski banki po odredbah še vedno dalo nemoteno obračati denar sumljivega izvora.

Tako je oktobra 2016 pravnica Dijana Đuđić predložila potni list in odprla račun, kot namen odprtja pa navedla »lastne pologe«. V dveh mesecih je obrnila skoraj dva milijona evrov denarja, ki je prišel iz različnih držav, končal pa v gotovini. Izročala ga je osebi iz najožjega kroga Mirana Vuka, župana Zavrča in nekdanjega direktorja podjetja RM Vuk, ki je danes v osebnem stečaju.

Kako je mogoče? Đuđićeva ni bila na seznamu tveganih

Nenavadno je dejstvo, da je lahko Dijana Đuđić, ki je že bila pod drobnogledom urada za preprečevanje pranja denarja in naj bi zaradi tega tudi leta 2016 zaprla svoj podjetniški račun pri banki Sparkasse, odprla račun in več mesecev nemoteno prejemala in dvigovala visoke zneske denarja.

Pravzaprav ji v Novi KBM niso delali nikakršnih težav, pri kategoriji tveganja so ji dali oznako »B«, kar pomeni, da je niso ocenjevali kot tvegano. Banko je takrat vodil Robert Senica, ki je moral nekaj tednov kasneje položaj odstopiti Johnu Denhofu, za področje preprečevanja pranja denarja pa je bil kot izvršni direktor zadolžen Primož Britovšek, nekdanji agent Sove, ki ga je v banko pripeljal nekdanji predsednik uprave Aleš Hauc, imenovan v obdobju druge vlade Janeza Janše.

Takojšnji prilivi na sveže odprt račun

Đuđićeva je takoj, ko je oktobra 2016 odprla račun, začela dobivati prve prilive – konec novembra ji je slovaško podjetje Eleka, ki bi ga naj obvladoval Miran Vuk, v dveh delih nakazalo okoli 350.000 evrov. Pravnica je denar dvignila takoj, kar so opazili tudi na banki, še isti dan pa na urad vložila prijavo zaradi sumljivih transakcij, a so ji pojasnili, da niso našli nobenih kaznivih dejanj, še poroča Siol.net

Četudi je denar sumljivega izvora na račun prihajal še naprej, pa iz Nove KBM novih prijav uradu več ni bilo.

  • Tako je lanskega februarja Đuđićeva od slovenskega podjetja Hema Tel v dveh delih prejela skoraj 400.000 evrov. Gre za podjetje, ki je od leta 2016 v lasti Radomirja Šućurja, državljana BiH s stalnim prebivališčem v okolici Banja Luke. Zaradi suma davčne utaje je junija lani podjetje po odločitvi Fursa ostalo brez identifikacijske številke za DDV.
  • Lanskega maja je v štirih obrokih prejela 180.000 evrov od ciprskega podjetja Barzio Holdings, ki je povezano z Radom Snežičem, stricem Roka Snežiča. Temu podjetju je Rado Snežič leta 2009 prodal družbo Meltal.
  • Visoke zneske pa so ji nakazovali tudi preostali posamezniki iz Republike Srbske, ki so imeli v gotovinski mreži vlogo slamnatih oseb, opozarja Siol.net. Ena od teh je bilo slovensko podjetje v lasti Jelene Sladojević, državljanke BiH, ki je z avstrijskega računa v petih mesecih dvignila tri milijone evrov. Prilivi na njeno ime so prihajali tudi od podjetij, kjer se kot zastopnika ali pooblaščena na računih pojavljata Dijana Đuđić in Rok Snežič. Šlo naj bi za verižne denarne transakcije.

Tako je Đuđićeva denar prejemala, dvigovala in ga posojala različnim fizičnim osebam počela v obdobju, ko je Banka Slovenije v Novi KBM lani spomladi uvedla nov, že tretji inšpekcijski nadzor. Poleg nje pa je marca lani račun odprl še Bojan Savanović, državljan BiH. Denar z računov, ki jih je odpiral v različnih državah, pa je pravzaprav dvigovala Đuđićeva – za skoraj 880.000 evrov gotovine.

Banka jo je prijavila dan po zaprtju računa

Četudi so v Novi KBM zatrjevali ureditev sistema poročanja o sumih pranja denarja, pa je Banka Slovenija izdala lanskega septembra že tretjo odredbo, tako je nov rok za odpravo kršitev 30. april.

Siol.net izpostavlja rok za odpravo kršitev kot morebitni razlog, da je po devetih mesecih banka le prijavila Đuđićevo na urad za preprečevanje pranje denarja, in sicer le dan po tem, ko je sama na 20. julija 2017 le zaprla svoj račun.

Đuđićeva, ki je konec leta s SDS podpisala pogodbo o odobritvi 450.000 evrov vrednega posojila, danes očitno posluje preko računa na Madžarskem, Britovšek pa je jeseni moral zapustiti banko. Informacije o sumih pranja denarja preko Nove KBM pa je že v začetku leta pričel zbirati ameriški urad za preprečevanje pranja denarja FinCEN.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Žurnalček (nepreverjen)

Očitno gre za pranje denarja , glavni organiztor pa Rok Snežić !

Starejše novice