Slika je simbolična.
85 odstotkov slovenskih zdravnikov skrbi preobremenjenost z delom.

Raziskava Digital Doctor podjetja Mediately je pokazala, da 85 odstotkov slovenskih zdravnikov skrbi preobremenjenost z delom. 

Dve petini (40 odstotkov) bi jih razmislilo o selitvi ob ponudbi dela v tujini, več kot polovica (57 odstotkov) pa razmišlja o odhodu iz javnega zdravstvenega sistema, so sporočili iz podjetja. 

Slovenske zdravnike glede zdravstvenega sistema v prihodnje najbolj skrbi pomanjkanje zdravnikov (61 odstotkov), privatizacija zdravstvenega sistema (18 odstotkov), staranje populacije (15 odstotkov) in dostopnost do zdravstvenih storitev (pet odstotkov).

V raziskavi Digital Doctor je odgovore prispevalo več kot 9300 zdravnikov iz devetih držav - Bolgarije, Češke, Hrvaške, Italije, Nemčije, Romunije, Slovaške, Slovenije in Srbije - kjer je na voljo medicinska aplikacija Mediately. 

Iz Slovenije je sodelovalo 418 zdravnikov, od tega je bilo 26 odstotkov družinskih zdravnikov. Po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije je bilo v Sloveniji 1. avgusta lani sicer aktivnih 7127 zdravnikov.

Po rezultatih raziskave je 39 odstotkov sodelujočih zdravnikov poročalo o večjem zadovoljstvu v službi, kar nakazuje na pozitivni trend, so pojasnili v podjetju. Kljub temu pa bi jih 46 odstotkov razmislilo o selitvi, če bi jim ponudili službo v tujini.

Skoraj polovica vprašanih (46 odstotkov) je izrazila zaskrbljenost zaradi pomanjkanja zdravnikov. Sledi zaskrbljenost glede dostopa do zdravstvenih storitev ter privatizacije v zdravstvu. Pri tem opažajo razlike med državami - najbolj so glede privatizacije zaskrbljeni italijanski zdravniki (45 odstotkov).

Skoraj polovica vprašanih bi razmislila o selitvi, če bi jim ponudili službo v tujini - najbolj naklonjeni temu so srbski (58 odstotkov), hrvaški (50 odstotkov) ter italijanski (45 odstotkov) zdravniki.

Nekaj manj kot tretjina zdravnikov umetno inteligenco že uporablja

Leto 2023 je zaznamoval bliskovit razvoj umetne inteligence in orodij za umetno inteligenco. Zato so v podjetju Mediately želeli razumeti, kako umetno inteligenco in orodja dojemajo zdravniki.

Nekaj manj kot tretjina zdravnikov umetno inteligenco že uporablja (12 odstotkov) ali ima namen uporabljati (18 odstotkov). Tretjina (29 odstotkov) je bolj previdna in bi umetno inteligenco uporabila v prihodnje, ko bo izboljšana. Tretjina (30 odstotkov) še nima mnenja o umetni inteligenci. Le osem odstotkov zdravnikov ima jasno negativno mnenje o umetni inteligenci in je na splošno ne bodo uporabljali, ker ji ne zaupajo, so odgovorili.

V okviru raziskave so zdravnike spraševali tudi o tem, koliko zdravil jemlje njihov povprečni bolnik. 47 odstotkov zdravnikov jih je ocenilo, da njihov povprečni bolnik jemlje pet ali več zdravil - strokovni izraz za to je polifarmacija.

Takšna količina predpisanih zdravil po navedbah podjetja Mediately prinaša veliko izzivov za zdravnike, saj se z vsakim dodatnim predpisanim zdravilom poveča možnost, da bo prišlo do neželenih učinkov ali interakcij med zdravili.

Kot ključni razlog za polifarmacijo zdravniki navajajo staranje prebivalstva (62 odstotkov), saj se s starostjo bolnika povečuje količina zdravstvenih težav in kroničnih bolezni, ki jih je potrebno zdraviti, so še sporočili iz podjetja.

Komentarji (14)

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Kar naj gredo. Ampak pri privatniku bo treba delat ves delovni čas in med delovnim časom ne bo mogoče skakati ven in predavati na fakultetah ter vmes še malo delati še pri drugih delodajalcih.

Manj medicine … (ni preverjeno)

buecher/shop/arzt/der-betrogene-patient/reuther-gerd/products_products/detail/prod_id/56612683/

buecher/shop/arzt/toedliche-psychopharmaka-und-organisiertes-leugnen/gtzsche-peter-c-/products_products/detail/prod_id/44342569/

buecher/shop/arbeitsrecht-tarifrecht/die-medizinmafia/saint-pierre-lanctot-ghislaine/products_products/detail/prod_id/48707741/

In reply to by Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Mariborčan1975 (ni preverjeno)

...pa če grejo v tujino naj še šolnino vrnejo, ker jih je država Slovenija izšolala in ne Avstrija!

Dzinx (ni preverjeno)

koncno se premika v pravo smer

Düplek (ni preverjeno)

Neka neka. Smrdljivci

Politik (ni preverjeno)

Spakirajte čimprej,samo'tam bodo delali ,kar pa nihče noče zato pa se še šlepajo tu ,pes ,ki laja ne grize.Prelepo jim je tu ,TO JE RESNICA.

44 (ni preverjeno)

oddelajo naj specializacijo in ugodnosti potem pa naj gredo kam jih je volja

Zdenla (ni preverjeno)

in povrnejo šolnino, ki so jim jo plačali njihovi pacienti

In reply to by 44 (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Bomo dr.pač uvozili.Jbg.

orožnik (ni preverjeno)

Sem čakal, bil naročen, na kardiološkem ob 9.30, lani, pa mi je prasica po dveh urah čakanja prišla povedat, da zdravnik danes za mene nima časa, je moral iti drugam, po pol leta, ko sem jim podal izvide, pa dobim po pošti, da me je pregledal na daljavo. Se špilajo tile beli bogovi, nekoč bo nekomu prekipelo, meni še čist malo manjka....

Mb-11 (ni preverjeno)

Čimprej naj zginejo. Naj se tudi kontrolirajo njihove tarife ki so za popizdit. Moj znanec je bil prejšnji teden 7 dni v ukc-ju in za to je cena 16.000 eur? Vstavili so mu v srce strojček, ki stane 18.000 eur? Pa toti so res fukjeni.

Xy1962 (ni preverjeno)

Sedaj, ko ni več bajnih kovidnih dodatkov,
bi pa radi šli drugam. Si zmišljujejo,da so preobremenjeni,večino časa,ko bi morali delati v javni ustanovi ,kjer so zaposleni itak delajo pri privatniku. Ure jim štemplajo razni vratarji ali sestre. Marš banda pokvarjena pohlepna.

Šumar (ni preverjeno)

Kje so sedaj vaše zdravniške ZAPRISEGE? prodali ste se DOKTORJI Vas ni sram? Bolanega človeka pustite čakati na smrt zaradi €!!! SRAM NAJ VAS BO!!!

orbo (ni preverjeno)

Davkoplačevalci smo jim omogočili zastonj šolanje v zahvalo pa nam vračajo na tak pokvarjen način.
Zavedati se morajo,da so oni zaradi bolnikov,ne pa bolniki zaradi njih!!! Za ta poklic so se sami odločili.Nihče ga jim ni vsilil.

Starejše novice