Slovenci se očitno znamo prepirati tudi zaradi tako pozitivnih osebnostih, kot je general Rudolf Maister. Njegov vnuk Borut Maister mu je namreč želel postaviti grobnico po Plečnikovih načrtih. A zaradi nasprotovanj in polemik si je Maistrov vnuk premisli

Mariborske veteranske in domoljubne organizacije so namreč proti selitvi posmrtnih ostankov, moti pa jih tudi, da bi grobnico postavili na pokopališču na Dobravi, kjer so pokopani tudi posmrtni ostanki iz Hude jame.

A pobuda, ki jo je podprl tudi še živeči vnuk generala Maistra, je naletela na mešane odzive, saj so veteranske organizacije proti postavitvi grobnice na Dobravi.

»Ali nekoga, ki se je zavzemal za slovensko ozemlje, za slovenski jezik, za slovenstvo, lahko pokopamo zraven nekoga, ki pa je bil proti temu,« se sprašuje Vasja Cimerman, predsednik Društva vojnih veteranov Maribor. 

Selitev na Dobravo za veterane ni sprejemljiva

Stroški postavitve grobnice so ocenjeni na 100.000 evrov, zbrati so jih želeli s prostovoljnimi prispevki. A zaradi polemik je Maistrov vnuk postavitev grobnice zaustavil.

Koordinacija veteranskih in domoljubnih organizacij Maribora je mnenja, da bi bilo treba obnoviti obstoječi Maistrov grob, ne pa ga seliti na Dobravo. Zmotila jih je predvsem finančna nedorečenost projekta, ob tem pa bi šlo za družinsko grobnico, poleg tega pa bi bilo treba še spremeniti občinski odlok za dobravsko pokopališče.

»Pobrežje je mestno pokopališče Maribora in je zato primerno za zadnji počitek tako pomembne osebnosti, medtem ko ima Dobrava povsem drugačen značaj,« je na novinarski konferenci povedal arhitekt Niko Stare.

Polemike zasenčile Maistrovo leto

General Rudolf Maister je pokopan v družinskem grobu na pobreškem pokopališču, ki naj bi bilo mišljeno za začasno rešitev. Njegova sinova sta leta 1938 po besedah zbiralca mariborskega domoznanskega gradiva Primoža Premzla naročila izdelavo načrta za večjo grobnico, a do izgradnje nikoli ni prišlo.

»Jaz enostavno ne razumem ljudi v vseh teh mogočih organizacijah, ki naj bi negovali tradicijo Maistra in Maistrovih borcev, zdaj pa temu nasprotujejo. Tega resnično ne zastopim,« je povedal Primož Premzl, založnik in galerist.

Predsednik Domovinskega društva generala Maistra Maribor in zgodovinar Aleš Arih je na današnji konferenci obžaloval, da so polemike okoli grobnice zasenčile drugo dogajanje v letošnjem Maistrovem letu. Cimerman pa je za konec povedal, da z današnjo novinarsko konferenco zaključujejo polemiko in se vanjo ne mislijo več vključevati. V imenu celotne organizacije pa je izrazil upanje na konec medsebojnih obračunavanj in da se bodo vsi trudili za dostojno obeleževanje spomina na generala Maistra.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow83 (nepreverjen)

Vecina padlih, ki so bili "nasprotniki slovenstva", je dejansko bilo zaveznikov slovenstva, vendar so umrli zato, ker so bili nasprotniki komunizma.

Starejše novice