Mariborski policisti iščejo lastnika enega ali več psov, ki so v zadnjem letu povzročili grozljive pokole ovac v krajevni skupnosti Malečnik. Krajani še naprej ostajajo zaskrbljeni za varnost živali, predvsem pa svojih otrok.

Mariborski policisti iščejo lastnika enega ali več psov, ki so v zadnjem letu povzročili grozljive pokole ovac v Krajevni skupnosti Malečnik. 

Zadnji napad se je zgodil pred dnevi, kjer je pes pogrizel eno ovco do smrti, druge so bile hudo poškodovane.

Po ocenah domačinov je bilo v zadnjem letu v okolici Malečnika pokončanih vsaj 60 ovac.

O vseh napadih neznanih psov je že obveščena tudi uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki zdaj čaka na izsleditev psov, ki ju lahko zaradi pokolov doleti tudi usmrtitev.

Tudi rejka drobnice Marija Kos je maja letos na svoji kmetiji naletela na grozovite prizore močno poškodovanih in celo razkosanih ovac. 

Izmed petih so ji ostale le tri. Eno sta psa takoj pokončala, drugo pa tako močno poškodovala, da jo je še en teden negovala, nato pa jo je morala dati usmrtiti.

»Veste, kako je to grozljivo, jaz sem imela eno teden dni tu noter, tisto, ko mi jo je razkosal, tudi obličje je potegnil dol. Je že kazalo, da mogoče bo, ampak po tednu dni sem jo morala odrešiti muk, ker ni več stala, samo brcala še je. Veste, kako je hudo to gledati,« je žalostno razložila Marija Kos.

Deležna je bila tudi groženj

Ob tem zgraža nad tistimi lastniki psov, ki te pustijo, da se brez nadzora in prosto gibljejo, kjer želijo. 

Poudarja, da ni sovražnica psov, temveč ima živali zelo rada, saj so jih na kmetiji vedno imeli. Ampak to, da imaš svojega psa rad, a se hkrati ne oziraš na nobenega drugega, se ji ne zdi pravilno.

Zagovornike prostega gibanja živali, ki so ji med drugim grozili že s tožbami, pa medtem sprašuje: »Kaj pa, če bi ta pes raztrgal tvojega psa, ki je tvoj ljubljenček ali pa, bog ne daj otroka, kaj bi pa potem? Mora biti na svobodi, mora se prosto sprehajati in podobne besede so zato ene same neumnosti.«

Marija Kos, rejka drobnice

Z iskanjem lastnika psov se sicer ukvarja policija, ki je bila o zadnjem poškodovanju treh ovac in poginu ene obveščena prejšnji teden. 

Po prvih ugotovitvah policije je za poškodbe in pokol najverjetneje kriv neznani pes. Po izsleditvi pa lahko njegovega lastnika doleti do 400 evrov kazni

»Z ogledom in po dosedanjem zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno, da je samo poškodovanje in pokol ovc najverjetneje povzročil neznani pes, policisti pa nadaljujejo z zbiranjem obvestil v smeri izsleditve in ugotovitve neznanega psa in njegovega lastnika, zoper katerega bo, v primeru izsleditve, uveden prekrškovni postopek po zakonu o zaščiti živali, po katerem je za lastnika v takšnem primeru predvidena globa v višini od 200 do 400 evrov,« so pojasnili na Policijski upravi Maribor.

Ker nihče ne ukrepa, so stvari vzeli v svoje roke

Krajani so dvema udomačenima psoma, ki ju sumijo poškodb in pokola, sledili in ugotovili, da se prosto gibljeta tudi več deset kilometrov stran od svojega doma. 

Da gre resnično za dva psa, je potrdilo več krajanov, nekateri so jih celo posneli. Gre za psa tipa nemški ovčar in border collie.

Veterinarka Katja Kokot, ki je v Malečniku sicer domačinka, nam je povedala, da so občani kar pet ur sledili sledi psov in ugotovili, da psa nista iz domačega kraja, temveč do njih prehodita več deset kilometrov. 

»Greta res na dolge pohode, pobijeta tako divjad kot domače živali, ta plenilski nagon je zdaj po enem letu njunih pohodov res dovršen, zato sta ta dva psa precej nevarna,« je dejala veterinarka.

Tudi ona se boji, kdo bo naslednja žrtev teh psov in si niti pomisliti ne upa, da bi to lahko bil majhen otrok.

Skrbi pa jo tudi dejstvo, da psa ovce napadata v obraz in ne v sapnik, kot to denimo počne volk. Prav tako ocenjuje, da tega ne delata zato, ker bi bila lačna, temveč iz nekega plenilskega zanosa in zabave.

»Na nobenem od teh pokolov nobena žival ni bila pojedena, samo surovo umorjena, mučena, pogrizena do smrti. In to nas najbolj skrbi, da ta dva psa počneta to v nekem zanosu,« še dodaja Kokot.

Ob tem se tudi Kokotova sprašuje, zakaj nihče ne naredi ničesar, da bi našli lastnika teh dveh psov, in ali se res mora zgoditi nekaj hudega, preden bo kdo odreagiral.

Sledi v snegu
Katja Kokot, veterinarka in domačinka

Zvezane roke imajo tudi lovci

Kot nam je pojasnil Kristjan Stergar iz Lovsko gojitvene družine Malečnik, so s problematiko seznanjeni, saj sta psa tudi njim povzročala težave. Na lovišču sta preganjala divjad in dolgo so mislili, da imajo težave z njima samo oni.

Ko so se začeli oglašati krajani, so tudi sami potrdili, da gre za dva psa, saj so ju nekateri lovci že zasačili pri lovljenju divjadi. 

Stergar opozarja, da je to, da dva psa lovita skupaj, nevarno.

»To pa je že višja oblika gonjenja, kajti ko sta dva psa skupaj, pridobita to volčjo lastnost gonjenja divjadi in se spremenita v zver,« je dejal Stergar.

A vse dokler policisti ne bodo izsledili lastnika, imajo tudi lovci zvezane roke, saj jim zakonodaja ne daje nobenih pooblastil, da bi v takšnem primeru lahko uporabili orožje in sami zaščitili drobnico pred napadi psov.

»Vsak bi rekel, ja, pa bi ga ustrelil. Ja, če bi videli, da konkretno kolje divjad in se mu približaš, pa te napade, imaš pravico braniti se. To je pa vse,« je dodal Stergar.

Kristjan Stergar, Lovska gojitvena družina Malečnik

Komentarji (6)

oviče že objav… (ni preverjeno)

1-vič:

oviče že objav… (ni preverjeno)

hekenzi - čarnobejlikoliki ...ccc

In reply to by oviče že objav… (ni preverjeno)

oviče že objav… (ni preverjeno)

pa veterina rrr ka my ass...acebookdohtarji...

In reply to by oviče že objav… (ni preverjeno)

Templer (ni preverjeno)

Bom kratek,in z eno besedo povedal vse.Nastavite pasti in če se boste javili pravemu človeku za to dejavnost,bodo tudi rezultati pozitivni.

Mbb (ni preverjeno)

Ali policija res išče pse ,ki niso na povodcih ? Stanovalci v Novi vas ob Betnavskem gozdu opozarjajo na lastnika ,ki neodgovorno brez povodcev spremlja troje psov pasme pit bull ?

ovi (ni preverjeno)

da zaključimo s šesdesetimipoklanimiovcami in tritisočpokradenih trsov (v kar se nedemspuščal);
Naj ga. ga. dipl. vet. pove, kako je lahko osebek pasme Border Collie (btv - najinteligentnejšapasma psov na svetu - za nepismene - prevod- "mejni ovčar"- kateri tehta (odrasli samec ma. 20 kg - vs - nemški ovčar- 45 plus- ...poglejte video....

Sp dr. vet. - pojma nimate - ali pa R. - esnica?

no, zaj pa me hekajte ...ccc...

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

Starejše novice