Na afero na Centru za socialno delo Maribor so se odzvali tudi na ministrstvu: »Nad takšnim ravnanjem uslužbenke smo ogorčeni« (foto: Miloš Vujinović).
Po tem, ko smo razkrili nepravilnosti, ki so se od lanskega decembra dogajale na Centru za socialno delo Maribor, so se na nastalo situacijo znova odzvali na centru za socialno delo. Kaj pa menijo ljudje z ulic?

Na Mariborinfo smo včeraj razkrili afero o nezakonitem izplačevanju večjih količin denarja s strani ene od zaposlenih na Centru za socialno delo Maribor.

Vsaj 10.000 evrov davkoplačevalskega denarja naj bi nakazala sorodnikom in bližnjim v obdobju približno polovice leta. Gre za pomočnico direktorice, ki je s širokimi pooblastili od decembra ta presegla in s tem kršila zakon. Situacija je tamkajšnje zaposlene negativno presenetila.

Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo Maribor, je nemudoma ukrepala: »Seveda smo vsi ogorčeni in zelo razočarani, da se je v našem kolektivu to zgodilo.«

Ko so prejeli sum za to kaznivo dejanje, so nemudoma znotraj ustanove začeli s preiskavo, je dodala. Po doslej znanih informacijah je z zlorabami zaposlena začela decembra preteklo leto.

»Sem že razmišljala in tudi včasih podala predlog, da bi vsi, ki delamo v tej stroki, morali imeti neke psihološke teste opravljene,« je še pokomentirala direktorica Centra za socialno delo Maribor.

Na Centru za socialno delo Maribor so oblikovali komisijo, ki je pregledala izplačila socialnih transferjev, kasneje tudi dokumentacijo.

Po ugotovitvah so odvzeli pravice bivši pomočnici in jo s tem tudi razrešili s položaja, s čimer se je njena zaposlitev na Centru za socialno delo Maribor zaključila.

Bravčeva je dodala: »Vzporedno pa smo potem nemudoma podali kazensko ovadbo na policijo in na tožilstvo. Hkrati smo seveda vse institucije obvestili, od socialne inšpekcije, ministrstva. Podala sem tudi notranja navodila.«

Bravc ob tem opozarja tudi na kadrovski manko: »Dela pa je vedno več in tudi nalog, ki jih dobimo dodano zraven, je vedno več, ko razpisujemo delovna mesta, nimamo včasih nikogar, ki bi izpolnjeval vse pogoje.«

Policija je potrdila, da je v teku predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in da dodatnih informacij, zaradi interesa preiskave, za zdaj ne morejo posredovati.

Na ulicah Maribor smo ljudi povprašali po mnenju, tako so se odzvali ...

»Takšna je situacija, saj vidite, da ljudje nimajo denarja. Enostavno po moje so primorani na nek način krasti.«

»Ljudje imajo prevelik ego. Jaz, jaz in najslabša varianta je, da si mislijo, saj ne bo nihče vedel.«

»Potreba po denarju, verjetno. Finančno stanje je slabo ali pa v takem primeru po moje. To bi bil glavni fakor.«

»Ne hodim v cerkev, sem pa prebrala Sveto pismo. Še tam piše: Nič ni tako skrito, da ne bi bilo odkrito.«

Predpisana kazen za tovrstno dejanje je kazen zapora od treh mesecev do petih let, če pa storilec sebi ali komu drugemu pridobi veliko protipravno premoženjsko korist, pa je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Komentarji (5)

Monnnika (ni preverjeno)

lubica, ce bi ti morala psiho teste delat....

Lili12 (ni preverjeno)

Se vidve poznata? Mislim, se kar tikata?

In reply to by Monnnika (ni preverjeno)

ip (ni preverjeno)

Vlada milijone daje nevladnikom. Tam te za deset jurjov noben ne pogleda. Še za drobiž se bomo mlatli. Škoda.

nera (ni preverjeno)

lopovi vsi po vrsti

Maček J. (ni preverjeno)

S teboj vred, DF

Starejše novice