Slika je simbolična.
Slovenska zdravilišča so pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki optimistična.

V zdraviliščih pravijo, da so napovedi glede na že prejete rezervacije dobre, pričakujejo še rezervacije v zadnjem hipu. Največ bo domačih gostov, se pa letos povečuje število tujih. Pričakujejo tudi veliko enodnevnih gostov.

»V letošnjem prazničnem mesecu, v katerem smo že imeli obeleževanje velike noči, se intenzivno pripravljamo tudi na prvomajske praznike. In lahko z veseljem ugotavljamo, da je zasedenost zelo optimistična. Beležimo zelo dobro zasedenost, v nekaterih zdraviliščih pa imajo celo polno zasedenost v teh terminih,« je za STA dejal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

Zdravilišča bodo med prvomajskimi prazniki gostila predvsem domače goste, veliko pa bo tudi tujih. Število tujih se letos povečuje. »Ob veliki noči smo zabeležili večji porast tujih gostov, predvsem iz glavnih trgov, to so trgi Avstrije, Italije, Hrvaške, pa iz Srbije in Nemčije. In tudi kar nekaj gostov iz perspektivnih trgov, čedalje bolj pomembnih za nas, to pa so trgi Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske,« je dodal Altbauer.

Skupno zdravilišča v prvih treh mesecih letos v primerjavi z enakim lanskim obdobjem beležijo za 90 odstotkov več tujih gostov in skoraj 80 odstotkov več njihovih prenočitev, kar je povezano s tem, da smo lansko leto takrat šele okrevali po pandemičnem obdobju, je povedal Altbauer.

Gostov iz Slovenije je bilo v prvem trimesečju letos za 10 odstotkov manj, število ustvarjenih nočitev pa za dva odstotka manj. "S tem, da vemo, da smo lani že zaradi bonov in zaradi vse situacije imeli nadpovprečno velik obisk gostov iz Slovenije," je spomnil.

»Z letošnjim letom lahko ugotavljamo, da kar se odločanja gostov tiče, so se zadeve zopet postavile na stare tirnice. Veseli dejstvo, da so se predvsem v času velikonočnih praznikov dobesedno prebudili gostje z italijanskega trga, za katere vemo, da so zelo previdni, ko prihaja do kakršnihkoli sprememb,« je povedal. Ravno povečan obisk gostov iz Italije zdravilišča navdaja z optimizmom, da bodo tudi v poletni sezoni lahko beležila zopet večji obisk s tega trga, je še dejal direktor skupnosti.

Za prvomajske praznike v Termah Dobrna pričakujejo optimistično dobro zasedenost, skladno z načrtovano. »Trenutno se povpraševanje za počitnikovanja še povečuje. Glede na kratkoročnost rezervacij v zadnjem hipu, pričakujemo še nadaljnjo rast zasedenosti za prvomajske praznike,« so pojasnili v termah.

Gostje po večini prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Italije in Nemčije. Največ zanimanja je tokrat za bivanje v prenovljenem historičnem hotelu Švicarija, ki je svoja vrata odprl marca letos. Pri družinah pa so zelo priljubljeni tudi apartmaji Spa Suite Dobrna.

Kako je z zasedenostjo po Sloveniji?

Za oddih v Termah Dobrna se odločajo gostje, ki cenijo naravo, ki obdaja terme. Te so lahko izhodišče za pohode do Paškega Kozjaka, kolesarjenje vse do Logarske doline in za obisk lokalnih turističnih kmetij, farme jelenov in zgodovinskih znamenitosti.

V laški družbi Thermana pričakujejo najmanj 90-odstotno zasedenost zmogljivosti. »Glede na trend trenutnih rezervacij bo v času prvomajskih počitnic največ slovenskih gostov, sledijo italijanski in hrvaški gostje. Glede na termin šolskih počitnic pri rezervacijah prednjačijo družine,« so pojasnili v Thermani. V času praznikov pričakujejo tudi povečan obisk enodnevnih gostov.

Iz Term Olimija so sporočili, da so prvomajski prazniki nadpovprečno zasedeni. »Če jih primerjamo z letom 2019, smo lahko z zasedenostjo tega prazničnega obdobja izjemno zadovoljni, saj imamo na današnji dan 14 odstotkov več rezerviranih nočitev v obdobju prvomajskih praznikov,« so minuli teden sporočili za STA. Pričakujejo, da bo pri njih na oddihu največ domačih gostov, od tujcev pa sledijo gosti iz Češke, Hrvaške, Srbije, Italije in Avstrije.

V celotni skupini Sava Hotels & Resorts, ki zajema nastanitve in ponudbo na Obali, Bledu in termah po vsej državi, glede na trenutna povpraševanja ocenjujejo, da bo zasedenost med prvomajskimi prazniki dobra, se pa najde še kakšna prosta soba. Ponekod je zasedenost celo boljša kot lani enak čas.

V nastanitvah pod okriljem te skupine, ki zajemajo St. Bernardin resort Portorož, Salinera resort Strunjan, San Simon resort Izola, Sava Hoteli Bled, Terme Ptuj, Terme 3000 - Moravske Toplice in Zdravilišče Radenci, pa za praznike prevladujejo tuji gostje, predvsem iz okoliških držav, ki se pripeljejo z avtomobilom iz Avstrije, Češke, Italije, Nemčije, Hrvaške, Srbije Madžarske, Švice. Na Bledu pa gostijo goste tudi iz prekomorskih držav, so za STA pojasnili v skupini.

V Termah Čatež pravijo, da se prvomajski prazniki začenjajo praktično ta konec tedna. »Praznik bližnje države je namreč poskrbel za višjo zasedenost tako hotelov, kakor tudi nehotelskih namestitev že v tem podaljšanem vikendu,« so za STA pojasnili v čateških termah.

Sicer pa so v času šolskih počitnic hoteli v Čatežu in na obali, kjer imajo Aquapark Žusterna, zelo dobro zasedeni. Poleg slovenskih prednjačijo italijanski, avstrijski, hrvaški in srbski gostje. V Termah Čatež pa med drugim 27. aprila odpirajo tudi del poletne termalne riviere. V času praznikov že tradicionalno pričakujejo tudi veliko enodnevnih obiskovalcev, med drugim pričakujejo povečan obisk gostov s Hrvaške.

Starejše novice