Prostorska in kadrovska stika domov za starejše v Sloveniji je velika, več kot 10.000 starostnikov čaka na prosta mesta, država pa novega doma ni zgradila že petnajst let. To naj bi se zdaj spremeniti.

Konec leta 2018 je bilo v Sloveniji na voljo 21.063 mest v 59 javnih zavodih in 43 izvajalcih s koncesijo, kažejo podatki Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Na prosto posteljo čaka več kot 10.000 starostnikov, več kot 1000 bi jo potrebovalo takoj, problem pa je še kadrovska podhranjenost domov.

Plača za delovno mesto negovalca je milo rečeno slaba, sploh glede na zahtevnost poklica. Začne se v 18. plačnem razredu pri 857 evrov bruto, prileze pa lahko do 28. plačnega razreda, ki znaša 1269 evrov bruto na mesec.

Vsaj, kar se tiče izboljšanja kapacitet v javnih domovih, bo očitno vendarle prišlo do premikov. Zadnji dom za ostarele je država zgradila daljnega leta 2005, vse od takrat pa se je pomanjkanje kapacitet reševalo s podeljevanjem koncesij.

Zadnji razpis za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše se je iztekel ravno s prvim oktobrom, z njim pa naj bi bilo zagotovljenih novih 1100 mest v domovih za starejše. 

S pomočjo črenšovske občine država v gradnjo novega doma

Ena izmed ambicioznejših zavez aktualne vlade v koalicijski pogodbi je dokončanje domov za starostnike Vrbojka in Osilnica in najmanj pet novih domov za starejše. Sredstva naj bi zagotovili s prerazporeditvijo v proračunu, preko dviga povprečnin občinam in z drugimi oblikami financiranja.

Poslanec Jožef Horvat iz vrst NSi je zdaj pred dnevi tudi uradno predal poslansko pobudo ministru za delu, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju, ki prihaja sicer iz kvote NSi, v zvezi z izgradnjo samostojnega doma starejših občanov v Pomurju, konkretno v Črenšovcih. 

»Ekonomsko-socialna slika Pomurja, analiza pokritosti potreb domskega varstva starejših (ta bi bila še slabša, če se ne bi vedno več ljudi iz Pomurja zaradi nižjih stroškov odločalo za preživljanje starosti v domovih za starejše v sosednji Hrvaški) in trend staranja prebivalstva v Pomurju kažejo na nujnost izgradnje dodatnih kapacitet domskega varstva starejših. Občina Črenšovci pristojnemu ministrstvu daje na razpolago potrebno zemljišče, ki v skladu z odlokom o občinskem prostorskem načrtu občine Črenšovci dovoljuje gradnjo doma starejših občanov. Iz navedenih razlogov pristojnemu ministru Janezu Ciglerju Kralju dajem pobudo za izgradnjo samostojnega doma starejših občanov v občini Črenšovci,« je zapisano v obrazložitvi pobude.

Obenem, kot razkriva Horvat na družbenem omrežju Facebook, je Dom starejših Rakičan zainteresiran za vzpostavitev še ene dislocirane enote v eni izmed obstoječih praznih zgradb v Črenšovcih, kar bi zagotovo še dodatno povečalo kapaciteto v domovih za ostarele. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Jankec (ni preverjeno)

Če bo ta vlada "vzdržala" do konca mandata se bo,končno,nekaj premaknilo in se bodo začeli graditi domovi za ostarele.Če pa bodo oblast spet prevzeli "našisti" se bodo pa spet izvajale,za velike denarje, samo študije.

Starejše novice