Foto: Jože Kokol
V Mariboru bo že jutri stekel promet skozi novozgrajen podvoz pod železniško progo na Ljubljanski ulici.

Sprostitev prometa skozi podvoz pod železniško progo na Ljubljanski ulici, bo jutri ob 10. uri na južnem delu gradbišča, tik ob križišču Ljubljanske in Jezdarske ulice.

Sprostitev prometa skozi nov podvoz bosta naznanila podpredsednica Vlade Republike Slovenije in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ter župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič.

Avgusta lani so se pričela dela za izvedbo podvoza pod železniško progo na Ljubljanski ulici, saj je tamkajšnji nivojski prehod bil z vidika prometne varnosti neustrezen. Zdaj se zaključujejo.

Ena izmed največjih državnih investicij

Izgradnja podvoza pod železniško progo na Ljubljanski ulici, ki je bila ocenjena na devet milijonov evrov, predstavlja eno največjih državnih investicij v prometno infrastrukturo v Mestni občini Maribor.

Gradbena dela so se začela avgusta lani, zaradi zaprtja te pomembne prometne žile pri Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa so bile mnogo bolj obremenjene okoliške ceste in spremenjene proge mestnih avtobusov.

Kaj prinaša izvedba podvoza?

Na Ljubljanski ulici pričakujte urejeno nivojsko križanje železniške proge in ceste s pripadajočimi križišči in navezovalnimi cestami. 

Z izgradnjo podvoza in spremenjenimi prometnimi ureditvami vozišč in križišč za motorna vozila, kolesarje in pešce na cestni infrastrukturi ter posegi na železniški infrastrukturi bo na omenjenem območju omogočena večja pretočnost prometa in zagotovljena večja varnost udeležencev v prometu.

Na novo je urejeno tudi tamkajšnje železniško postajališče, vzpostavili so krožišča na stiku z Ulico Moše Pijade in Masarykovo ulico ter z Jezdarsko ulico in vzpostavili kolesarsko stezo. Na strehi podvoza sta na obeh straneh železniške proge urejena dva manjša trga.

Poleg gradnje podvoza je v sklopu investicije vključena še celovita obnova in revitalizacija Magdalenskega parka.

Vodja projekta je ministrstvo za infrastrukturo, bo prispevalo 60 odstotkov denarja za investicijo, ostalo je na plečih mariborske občine. Dela izvaja konzorcij Pomgrad, SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana in GH Holding.

Starejše novice