Foto: Miloš Vujinović
Zaradi nezadovoljstva, vrste zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu so danes ob 13. uri na več lokacijah po Sloveniji kmetje organizirali opozorilni protestni shod. V Mariboru so se kmetje zbrali ob Letališču Edvarda Rusjana Maribor.

Povod za protest so predvsem okoljske zahteve do kmetov, je za pred shodom dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Poleg tega kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, je opozoril na del težav kmetov.

Na mirnem protestu, ki se je glede na podatke o zbirnih lokacijah odvil v več kot 20 krajih po državi, so se kmetje s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah, nekateri pa so se zbrali pred sedeži območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov.

Kmetje so se na protestu med drugim zbrali v Ljubljani, in sicer pri hipodromu Vrbljene in na lokaciji kanala C0 na območju Kleč, pri Kmetijski zadrugi Trebnje, pri Supernovi v Novem mestu, v Novi vasi na Blokah, na dveh lokacijah na območju Ptuja, v Mariboru in še nekaterih drugih lokacijah na Štajerskem, pa tudi v Prekmurju.

V Mariboru so se kmetje zbrali ob Letališču Edvarda Rusjana Maribor.

»Bojimo se obdavčitve. Kmetje vsako leto plačujemo davek materi naravi. To je suša, toča, padec cen in podobno. To so problemi, ki nas v sedmih letih doletijo vsaj enkrat in takrat praktično ne žanjemo niti enkrat.« je med drugim dejal Franc Štih, kmet iz Noršincev pri Ljutomeru.

V primeru neodzivnosti vlade sledi vseslovenski kmečki shod

Več kmetijskih organizacij je pred današnjim protestom predstavilo osem zahtev, ki jih bodo predali vladi. Med drugim pozivajo, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je predstavil osem zahtev kmetov. Prva med njimi je, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja.

»Zahtevamo revidiranje, ponovno proučitev in zmanjšanje območij Natura 2000. Zahtevamo izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, zapisanih v strateškem načrtu skupne kmetijske politike na način, da so dostopni kmetu, uporabni, izvedljivi ter trajnostni,« je dodal.

Prav tako zahtevajo jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe. »Zahtevamo, da je prehranska varnost Slovenije prioriteta. Ne sme biti podrejena okoljevarstvenim avanturam. Stop novim davkom,« je še nanizal Medved.

Prav tako zahtevajo uskladitev vseh neposrednih plačil in ostalih sredstev z inflacijo ter da se kmetijstvu namenjena sredstva skupne kmetijske politike v celoti obdržijo v kmetijstvu oziroma kmetijskem sektorju.

Na srečanje z vladno stranjo bodo čakali 10 dni, nato bodo proteste stopnjevali

Komentarji (14)

orožnik (ni preverjeno)

Tudi kmetje znajo biti izvirni, napis "žuželke naj jedo golobi......" jim dam prav, prišli smo že tako taleč z to kvazi zeleno agendo, da si razni NVO-ji, ki vse skupaj diktirajo, kar podajajo kljuko pri vladi in zahtevajo ostrejše ukrepe proti kmetom, v resnici pa nimajo kaj dosti pojma o kmetijstvu.

Leka (ni preverjeno)

Seveda kmetje bi vsi naenkrat vozili Poscheje in Maseratije

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

Zakaj pa na, če si to zaslužijo.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Default (ni preverjeno)

Zeleli ste svobodo seljaki zabiti zdaj pa plesite, cez 4 leta pa spet... jovo na novo

ovi (ni preverjeno)

Točno tak - ko ti Slovenski komentator navija za Althausovo (De) in le ta obrani 3 mesto v smučarskih ženskih skokih - ...jp ...- Bakhmut- jarki - klićejo, ne Viole, kletniki (lejviin desni butli );

Bravo- Ema - vi pa "Traktorrrrr"...Bravo, Slovenke !

In reply to by Default (ni preverjeno)

Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

tako je

In reply to by ovi (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Želeli smo svobodo. Diktator je odplesal. Vsi razen bedakov, bomo vedno bolj plesali! Ples ni za zabite!

In reply to by Default (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Sodeč po slikah ti kmetje niso v nekem pomanjkanju. Poglejte te novodobne traktorje. Razumem opozicija dela 24 ur na dan a ko so bili na vladi pa delali same neumnosti.

38 (ni preverjeno)

Opozicija res dela 24 ur na dan zdrahe in razdor.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Kmetom ukiniti subvencije za gorivo in traktorje potem naj gredo jabolka pobirati v Avstrijo . Kmetje so KULAKI ,ki jih je potrebno obdavčiti in nadzirati .

pohorskisvizec

Vse panoge so na udaru pod golobčkom! Kaj vam ni jasno! Drvimo v prepad!

23 (ni preverjeno)

JJ je že tam! In naj tam tudi ostane v dobro Slovencev.

In reply to by pohorskisvizec

RP (ni preverjeno)

Psenico prodajo tujcem, nas pa prepricujejo, da brez njih ni kruha?

janban

Pšenico so prodali zato, ker je naši niso hoteli odkupit. Kupili so raje tisto 20x špricano iz Madžarske, je bolj poceni.

In reply to by RP (ni preverjeno)

Starejše novice