Piratska stanka Slovenije je minuli konec tedna začela z zbiranjem podpisov v vseevropski civilni pobudi za predlog uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka na območju Evropske unije. Zbiranje podpisov poteka prek spletne strani Evropske komisije.

Še pred leti utopična zamisel o zagotovljenem dohodku, ki bi ga prispevala država vsakemu državljanu, ne glede na socialni status, je v zadnjem obdobju vse prej kot to.

V času koronakrize je prišlo do poskusa uvedbe neke vrste univerzalnega temeljnega dohodka tudi v Sloveniji, saj je poslanska skupina LMŠ v okviru novele tretjega protikoronskega zakona predlagala, da bi vsem prebivalcem Slovenije za blažitev posledice epidemije namenili po 100 evrov mesečno.

Predlog ni bil deležen podpore, a vendarle ideja tudi pri nas ni povsem zamrla, kar dokazuje Piratska stranka Slovenije z aktualno pobudo.

Podpis k evropski državljanski pobudi, v kateri se zahteva od Evropske komisije, da pripravi predlog o univerzalnem temeljnem dohodku v celotni Evropski uniji, lahko podate na naslednji povezavi.

Kot je moč videti, je v Sloveniji pobudo podprlo že čez 1500 posameznikov in tako se bližamo najvišji delež potrebnega pragu od vseh držav članic Evropske unije. V Sloveniji je potrebno zagotoviti 5640 podpisov, skupno pa mora biti na ravni celotne Evropske unije do 25. septembra 2021 zbranih milijon podpisov.

Univerzalni temeljni dohodek podpirata tako levica kot desnica

Kot pojasnjuje predsednik Piratske stranke Slovenije Ben Ferreira, je namen temeljnega dohodka v zagotovitvi vsaj osnovne eksistence za vse, ki so pristali v hudih časih, brez pogojevanja te eksistence z birokratskimi preprekami.

Ob tem opozarja, da je avtomatizacija čedalje več delovnih mest neizogibna, nove tehnologije pa bodo mnoge stale služb, kar nas uči tudi zgodovina. Pirati tako želijo s pobudo doprinesti k začetku širše razprave o možnostih za vpeljavo univerzalnega temeljnega dohodka. 

»Hkrati pa se zavedamo, da tovrstne rešitve nikakor ne smejo temeljiti niti na spremembah davčnega sistema, ki bi Slovenijo naredile mednarodno poslovno še bolj nekonkurenčno, niti na dvigu davkov in prispevkov, ki prizadenejo prebivalstvo. Prav tako spremembe ne smejo povzročiti, da zaradi manj pogojene razdelitve sredstev obstoječi prejemniki že tako nizke državne podpore na koncu prejmejo še manj,« zatrjuje mož na čelu Piratov in poudarja, da je zagotovitev osnovne eksistenčne varnosti točka, ki si jo deli celoten politični spekter, levica in desnica. 

Gre zgolj za vprašanje 'kako'

Ob tem spominja, da socialna demokracija na prvo mesto postavlja blaginjo družbe, pomoč sočloveku učijo vse religije, eden od očetov neoliberalizma in Nobelov nagrajenec Milton Friedman pa prav tako zagovarja temeljni dohodek v obliki 'negativne dohodnine'.

Vprašanje temeljnega dohodka tako ni vprašanje, ki bi delilo politiko, ampak gre za vprašanje tehnične izvedbe, še dodaja.

»Cilj iniciative vsekakor ni, da se temeljni dohodek vpelje na silo, ne glede na ekonomske realnosti. Pot do izvedljivega predloga je še dolga. Je pa skrajni čas, da se začnemo o tej poti vsaj pogovarjati, v nasprotnem primeru tvegamo, da bo veliko naših sorodnikov, prijateljev, znancev in na splošno naših soljudi na polovici poti odneslo v prepad, česar ne smemo dopustiti,« svari predsednik Piratov. 

Ferreira sicer pričakuje, da se bodo podpisi zbrali v potrebnem roku, je pa to šele začetek pogovorov in še ni zagotovilo, da bo do vpeljave univerzitetnega temeljnega dohodka tudi dejansko prišlo.

Zadnji primeri UTD-ja v praksi

Univerzalni temeljni dohodek je v teoriji socialni korektiv, z njim bi vsem državljanom v enakem znesku pripadal določen mesečni znesek, ki bi naj človeku omogočal dostojno življenje in socialno vključitev. 

Najbolj znan eksperiment z uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka so izvedli na Finskem, a ta ni dal želenih rezultatov. Med 1. januarjem 2017 in 31. decembrom 2018 je tako dva tisoč naključno izbranih brezposelnih Fincev, ki so bili stari med 25 in 28 let, prejemalo na mesec 560 evrov. Rezultati so pokazali, da so bili prejemniki po koncu preizkusa bolj srečni in manj v stresu, a niso bili spodbujeni k iskanju zaposlitve, kar je bil dejansko cilj eksperimenta.

Model univerzalnega temeljnega dohodka pa z letošnjim avgustom preizkušajo tudi v Nemčiji, v obdobju treh let bo 120 državljanov prejemalo 1200 evrov mesečno. 
 

Komentarji (3)

Off (ni preverjeno)

UTD...

Ne, nikakor ne… (ni preverjeno)

Tramp je rekel: America First ... Bosnia last
... Pomeni da bodo Amerikanci najvec dobili ... Bosanci pa najmanj

Default (ni preverjeno)

Podpiram

Starejše novice