Slika je simbolična.
Minister za delo Janez Cigler Kralj je vendarle napovedal dvig najnižje urne postavke za dijaško in študentsko delo. Po dvigu minimalne plače z začetkom leta 2021, bi se namreč morala dvigniti tudi postavka za študentsko delo.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je napovedal, da bo predvidoma še ta teden z objavo v uradnem listu določena nova najnižja urna postavka za dijaško in študentsko delo, in sicer bo ta po novem znašala 5,89 evra bruto. 

Minister je na Twitterju zapisal, da so ob objavi minimalne plače 2021 takoj pričeli z določitvijo najnižjega zneska urne postavke za dijaško in študentsko delo.

Trenutna urna postavka znaša 5,40 evra bruto oziroma 4,56 evra neto. Kot je napovedal minister bo nova postavka znašala 5,89 evra bruto oziroma 4,97 evra neto. 

Ministru očitali, da je »pozabil« na študente

S spremembo postavke se je Cigler Kralj odzval na očitke Levice in Študentske organizacije Slovenije, ki so opozarjali, da je »pozabil« na uskladitev z rastjo minimalne plače.

Stranka Levica je namreč spomnila, da so leta 2019 dosegli spremembo zakona o uravnoteženju javnih financ, s katero se je ministrstvo obvezalo, da bo študentsko urno postavko v prihodnje usklajevalo z rastjo minimalne plače.

»Ker se je januarja dvignila minimalna plača, bi se to moralo poznati tudi na desetodstotni rasti študentskih postavk,« so zapisali. 

»Toda minister Cigler Kralj je na to 'pozabil', s tem pa oškodoval vse študente, ki so delo od 20. januarja opravljali za nižje plače od zakonsko določenih,« so še navedli v Levici. 

K uskladitvi urne postavke so pozvali tudi v Študentski organizaciji Slovenije. Kot pravijo, so »dijaki in študenti očitno zopet zadnja družbena skupina, na katero pomisli ministrstvo, pristojno za izvajanje socialnih politik in politik na trgu dela.«

V Študentski organizaciji Slovenije so ministrstvo ob tem zaprosili še za informacijo o tem, koliko dijakov in študentov bo zaradi zamika uskladitve minimalne bruto urne postavke finančno oškodovanih.

Opozorili so namreč, da se dvig minimalne plače nanaša na delo, opravljeno po 1. januarju letos, medtem ko še ni znano, od kdaj naprej bo začela veljati nova urna postavka za opravljeno študentsko delo.

Starejše novice