V novi kolumni avtor ponuja razmislek o tem, kaj je Kitajska pripravljena storiti, da postane najmočnejša svetovna sila.

»Si je kdo še pred enim mesecem upal pomisliti, da se bo svet ustavil? Da se bo naše življenje obrnilo na glavo in se bo, vsaj moja generacija, soočila že z drugo krizo v življenjskem obdobju, ko bi morala biti najbolj produktivna.

Vsekakor s pričajočim tekstom ne želim prispevati k splošni zmedi, ki vlada, in ji niti ni videti konca. Soočili smo se s situacijo, kjer nimamo možnosti za nasvet vprašati kakega starega modreca. Teh enostavno za tovrstno situacijo ni.

O virusu vemo na eni strani vse, na drugi pa bolj malo ali nič. Zadeva se je pojavila na Kitajskem. Tam ohromila mesto Wuhan, vzela dobrih tri tisoč življenj in ravno v provinci Hubei so Kitajci zadevo tudi uspešno omejili. Za državo z 1,4 milijarde prebivalcev je to skoraj nekaj neverjetnega. Vem, da tam sistem funkcionira malo drugače in se tudi ukazi/navodila podajajo in sprejemajo nekoliko drugače kot v 'svobodnem' svetu. Toda nekoliko preveč prikladno se mi zdi, da so zadevo rešili relativno hitro in se v tem trenutku v nizkem štartu pripravljajo na popolni napad. Mimogrede, se Kitajci ne bojijo novega izbruha? Imajo morebiti cepivo? Virus ni tako nevaren? Ali so pač prvi spregledali, da lahko iz globalne hiperhisterije pridobijo ekonomsko prednost?

Ni treba dvakrat ugibati, kdo bo tarča prej omenjenega napada. Evropa in ZDA se nahajata v hibernaciji. Poleg virusa pa smo na naftnem trgu priča čudnim okoliščinam, ko Rusija in Savdska Arabija črpata 'prevelike' količine nafte v času, ko je povpraševanje po črnem zlatu, seveda zaradi 'koronakrize', veliko manjše. Posledica so nižje cene na svetovnem trgu, ki dobesedno ubijajo naftna podjetja v ZDA, ki zaradi zelo drage tehnologije črpanja nafte, potrebujejo višje cene. Je to naključje?

Pred meseci sem se spraševal, v luči Trumpovih trgovinskih vojn z Evropsko unijo in Kitajsko, kaj vse so ZDA pripravljene storiti, da ohranijo status globalne veselile št. 1, nisem pa se vprašal, kaj je Kitajska pripravljena storiti, da postane najmočnejša svetovna sila. Da ne bo pomote, ta boj je surov in to nikakor ne pomeni, da smo mi 'tisti ta dobri'.

Da bi reševale trenutno situacijo, so države ubrale praktično enako pot. V sistem so zlile denar in nam tako vsem skupaj olajšale preživetje v tem neverjetnem obdobju. Od kod prihaja ta denar očitno za zdaj ni pomembno. Če pa se bo svet po koncu zdravstvene krize zavrtel naprej po istih postulatih, pa bo potrebno denar vrniti. Prav tako bo denarja zmanjkalo ravno takrat, ko bo potrebno prebroditi gospodarsko krizo. Mimogrede, denar bodo imeli Kitajci. Smo torej priča kreaciji novega svetovnega reda?

Če bomo morali denar nekomu vrniti, (upam, da denar tiska Bog), bomo v prihodnje ponovno priča varčevalnim ukrepom. So mogoče pretekli varčevalni ukrepi povzročili, da danes zdravstveni sistemi ne posedujejo infrastrukture za uspešno soočanje s pandemijo? Namreč leta 2020 smo se sposobni z nevarnim virusom soočiti le na način, da se skrijemo. Seveda dlje časa, ko se skrivamo, bolj v ospredje prihaja dilema ali naj se rešuje ekonomija ali človeška življenja. No, edino Švedi so se odločili, da bodo tvegali in se podali na pot prekuženja populacije.

Nimam pojma, ali je ta virus res tako nevaren ali ne, bolj ali manj pa sem prepričan, da ko bo tega vsega enkrat konec, ne moremo nadaljevati po istem sistemu. Če smo danes mogoče zadovoljni, da države v ospredje postavljajo človeška življenja, potem moramo biti do enake mere jezni, če bomo čez leto dni morali varčevati in umirati, ker nam bo zabičano, da to počnemo, ker rešujemo posledice krize.

Trenutno je boj z novim koronavirusom pri nas izgubilo devet sodržavljanov (naj počivajo v miru). Naj bodo njihova življenja (in življenja žrtev po vsem svetu) simbol začetka neke nove dobe. Dobe, ki bo postavila v ospredje nas, običajne ljudi, ki imamo najbrž nek osnovni cilj, to je, da se skozi (eno) življenje prebijemo na način, da bomo doživeli čim več lepih stvari.

Vem, da do tega trenutka še nismo iznašli boljšega sistema, od tega v katerem še živimo. Toda, ali imamo moč in znanje, da jutri zaživimo bolje? Pa tu ne mislim, da bi prenehali delati, se izobraževati, tudi trpeti, ampak vse s ciljem, da vsak v življenjski dobi, ki mu je dana, dejansko živi. Namreč bojim se, da če se bomo reševanja gospodarske krize lotili po ustaljeni logiki ... Pa bom kar zapisal, da lahko izbruhnejo nasilje, kaos in beda.

Med drugim nas je kriza tudi brutalno razgalila in opomnila, da imamo na pogled 'eksistence' družbe povsem drugačen pogled. Družbi v ZDA in Evropi očitno razumeta, da bo eksistenca ogrožena, če dnevno ne bomo mogli več po svež avokado in nekaj sezon na smučanje v mondena italijanska turistična središča. Z ogorčenjem smo dojeli resnost novice, da bi lahko bile trgovine zaprte za cel vikend! Sprašujem se, v kakšni psihični kondiciji bomo izšli posamično in kot celota?

Pa na koncu še pohvala eni izmed vodij brezzobega tigra, ki sliši na ime Evropska unija. V včerajšnjem nagovoru se je, poleg zdravstvenemu osebju, poklonila prodajalcem, pekom, pobiralcem smeti, izobraževalcem, pogrebnikom, voznikom tovornjakov in tako dalje. Zanimivo, bolj ali manj so to razvrednoteni poklici, ki pa imajo, kot je pred leti ugotovila ena raziskava, največjo stopnjo koristnosti. Komu se bo zahvalila čez leto dni?

Resnici na ljubo, bojim se, da je evropski poskus združevanja mrtev in predvsem prazen. Dolgo časa sem menil, da se v Sloveniji, zaradi poznega vstopa v povezavo, še ni uspela prijeti identiteta 'evropskega'. Zdaj pa vidim in vem, da se nič kaj manj evropsko od Slovenca ne dojema niti Nemec, niti Šved, niti Francoz, niti Grk, niti Španec, še najmanj pa Italijan. Slednji si bo še kako zapomnil, kako prazna marnja je klic k solidarnosti in vzajemni pomoči, ko bo enkrat spet poklican v Bruselj, da nadaljuje skupno pravljico.

Če nam bo takrat zaklical 'ciao' in stegoval roko pozdrava z 'zdravstvuyte!', mu niti ne bom zameril.«

Edi Blaznik

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Papezevo Katol… (nepreverjen)

24ur com/novice/tujina/papez.html

Kritik (nepreverjen)

Ob vojnih dobickarjih smo dobili še biohazard dobickarje .

Danvid (nepreverjen)

Zgubili so kompas"seveda je vse to v imenu zdravja. Od kdaj nas ima vlada tako rada?

benedikt (nepreverjen)

Zanimiu komentar. Toda, avtor se ne vprasha o spremembi lastnega dojemanja.

Starejše novice