Slika je simbolična.
Različica delta že v več kot 98 odstotkih analiziranih vzorcev.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana med 18. in 25. julijem sekvencirali 161 vzorcev novega koronavirusa. Različico delta so zaznali v 98,1 odstotka vzorcev.

Med statističnimi regijami je različice delta največ na Gorenjskem, in sicer 39 primerov, sledita Podravje s 33 primeri in Jugovzhodna Slovenija s 27 primeri. V drugih regijah je potrjenih primerov te različice manj. Tako jih je v pomurski 18, obalnokraški 13 in savinjski deset.

Ostale statistične regije imajo manj kot deset primerov.

Različico alfa so potrdili v dveh primerih, so navedli. Različic beta in gama v obdobju od 18. do 25. julija niso potrdili.

Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato tudi v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da naj se cepijo čim prej.

Polno cepljeni namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

Od začetka januarja do 25. julija so s sekvenciranjem zaporedij celotnih genomov sicer analizirali 9514 vzorcev, od tega je bilo 1671 genomov sekvenciranih v sodelovanju z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Dodatno so na inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko sekvencirali še 496 vzorcev.

Skupno jih je torej 10.365, od tega 10.171 iz letošnjega leta.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Viznik (nepreverjen)

Bedakom ne moreš več vliti pameti saj je sam gnoj v glavi.

Neviden (nepreverjen)

Marš, vsak dan isto stanje 'lažnivci.To je Virus prehlada, ki ni nevaren 99% prebivalstvu'proti temu se naj cepin?to je genocid stoletja.

dd (nepreverjen)

za pomlad 2022 je že pripravljena ultra-nalezljiva "Gamma Plus-Plus 3.0" različica kjer se boš okužil že če boš v oči pogledal okuženega, ampak jo bo na srečo jeseni presekal "kalašnikov sev", ko se bo sodobna bolana civilizacija uničla in bo po vseh evropskih državah uvedena anarhija.

mislimmmm (nepreverjen)

cepljeni prej zbolijo kot mi zdravi

Starejše novice