V tokratnih nedeljskih pogovorih gostimo etnologa Janeza Bogataja.

Zaslužni profesor, etnolog dr. Janez Bogataj, se je v svojem delu ukvarjal s skoraj vsemi panogami etnologije, skoraj pol stoletja pa je svoje znanje prenašal na številne generacije strokovnjakov za ljudsko blago na različnih področjih.

Z Marjanom Doro sta uvodoma govorila o prvi službi Janeza Bogataja in kako pomembna je bila zanj.

»Takrat je veljalo pravilo, da je zelo dobro, če greš v službo na teren, saj te bodo potem že poklicali nazaj. Jaz sem vedel, da temu ne bo tako in da se lahko zgodi kaj drugega. Ker ni bilo ustreznega mesta v Ljubljani, sem se dve leti z avtobusom vozil iz Ljubljane v Novo mesto,« se spominja Bogataj. 

Na avtobusu napisal prvi članek

Kot pravi, so bile to izjemne dogodivščine, zlasti zanimivo je bilo opazovati dva šoferja, ki sta počela vse mogoče stvari. Toda vožnja z avtobusom je bila tudi koristna.

»Koristna izkušnja je bila tudi ta, da sem se naučil pisati med vožnjo. Prve članke in tekste sem začel pisati na avtobusu.«

V pogovoru z Doro sta obdelala večino za Slovence pomembnih praznikov. Starih, pa tudi novodobnih.

»Eni bi radi izgnali dedka Mraza. Ker izvira iz komunističnih časov. Miklavž in Božiček sta bila po drugi vojni prepovedana, pa sta se obdržala. Ne samo to! Ker sta se slavila na skrivaj, sta dejansko dobila prizvok družine, in se samo okrepila. Zato pustimo te simbole. Morda bo nastal še kak nov, morda bo kateri presahnil,« pravi.

Dotaknila sta se tudi dneva žena.

»V zadnjem obdobju prejšnje družbene ureditve, se je ta praznik nekoliko izrodil v neko pijančevanje. Jaz sem vedno rekel, pa vmes je bilo to komu hudo za slišati, da je praznovanje osmega marca samo dokaz, da ženske še niso enakopravne. Mi lahko praznujemo celo leto, one pa samo en dan,« se pošali Bogataj.

Etnolog vedno in povsod

Bogataj dodaja, da je etnolog vedno in povsod. 

»Ko grem jest. Ko sem na izletu. Hodim po mestu. Vedno me zanimajo ljudje, običaji, praznovanja. Redko mi je kdo rekel, da sem s svojo radovednostjo nadležen. Mnogi pa sprašujejo, kdaj bodo lahko prebrali v knjigi, kar so mi povedali,« je med drugim razložil avtor več kot 70 knjig o slovenski kulinariki in drugih vidikih etnologije.

Kaj vse zanimivega je še povedal tokratni sogovornik Marjana Dore, si poglejte v spodnjem oddaji Dora - nedeljski pogovori.

Starejše novice