Slika je simbolična.
Zaživela je spletna stran, ki v času draginje ponuja primerjavo cen osnovnih živil. A za zdaj niso zadovoljni ne kmetje, ne trgovci. Kaj ponuja potrošnikom?

Kot smo že poročali, je v okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje zaživela spletna stran Naša super hrana, ki potrošnikom ponuja tudi primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki.

V košarico izdelkov za popis cen se je uvrstilo 15 skupin živil, ki so del osnovne košarice. Te bodo spremljali pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin.

V novem primerjalniku cen pa bomo lahko videli razlike v cenah posameznih živil med šestimi omenjenimi trgovci v Sloveniji. Izdelke lahko primerjamo tako po ceni, kot tudi po poreklu in kakovosti izdelkov.

Osnovna živila pa lahko primerjate tudi sami, iz domačega kavča. Kako? Pripravili smo navodila.

Katere izdelke lahko primerjamo?

Portal za primerjavo cen živil, ki je del portala Naša super hrana, nam omogoča, da primerjamo cene 15-ih skupin osnovnih živil.

In sicer pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor.

V popis cen je dodanih tudi pet dodatnih sezonskih živil, in sicer tokrat papriko, čebulo, paradižnik, hruške in bučno olje. V naslednjih popisih bodo dodali pet tistih, ki se bodo izkazali kot potrebne glede na povpraševanje oziroma sezonsko ponudbo.

Izvajalec popisa cen, ljubljansko podjetje April 8, je spremljanje cen začel septembra, trajalo pa bo do konca marca 2023. Cene bo spremljal vsakih 14 dni v večjih trgovskih centrih v Sloveniji.

Na začetku, sredini in koncu obdobja spremljanja cen, pa bodo popis izbranih živil izvedli tudi v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem; in sicer v trgovinah, ki so od meje oddaljene največ 50 kilometrov.

Kako ugotoviti, kje najugodneje dobiti izdelke?

Kako deluje primerjalnik cen?

Ob vstopu na spletno stran Primerjava cen osnovnih živil, ki je dostopna tukaj, nas pričaka preprost primerjalnik živil.

V primerjalniku najprej izberemo kategorijo, ki jo želimo primerjati, nato še ime proizvoda, trgovino, poreklo, blagovno znamko, zaščitni znak in datum.

Primer primerjave cene sira

Na spodnji fotografiji je primer, kako lahko primerjamo ceno sira. Najprej ga poiščemo v kategoriji in označimo, nato pa nam v naslednjem okencu že prikaže imena proizvodov, ki jih želimo primerjati. Vse od sira Jošt do sira Naše nam paše - obkljukamo lahko tudi vse.

V naslednjem okencu označimo trgovino, kjer želimo izdelek primerjati, v našem primeru bomo naredili primerjavo sira v vseh trgovinah, zato obkljukamo vse.

Nato lahko po želji izberemo tudi poreklo. Pri primerjavi sira je na voljo zgolj avstrijsko in slovensko poreklo. Po želji obkljukamo še blagovno znamko sira in zaščitni znak.

V zadnjem stolpcu pa označimo še datum izvedene primerjave popisa cen, ki je v tem primeru 13. september, saj je bila takrat izvedena prva primerjava.

Prikaže se nam primerjalna tabela

Na podlagi obkljukanih zahtev, nam primerjalnik prikaže tabelo primerjave sira. Tabela prikazuje cene vseh izbranih izdelkov, ki so preračunane na en kilogram.

Ob tem pa nas opozori, da je primerjava narejena za poltrdi polmastni sir, pakiran v kosu, v različnih pakiranjih do enega kilograma. Če pri posameznem trgovcu ni ustreznega izdelka, je izbran najbolj ustrezen nadomestek.

Iz narejene primerjave lahko vidimo, da najcenejši sir dobimo v trgovini Hofer. In sicer bomo za en kilogram sira gauda Milfnia odšteli 7,76 evrov.

Najdražji sir pa je Šmarski Rok, blagovne znamke Zelene doline, ki je na voljo v treh trgovinah. V trgovini Tuš bomo za kilogram omenjenega sira odšteli 14,97 evrov, v trgovini Spar 17,60 evrov.

Največ bomo zanj odšteli v trgovini Mercator, kjer njegov kilogram znaša 19,30 evrov - dobre štiri evre več kot v trgovini Tuš.

Najcenejša košarica v Eurospinu, najdražja v Tušu

V sklopu prve primerjave cen, ki je bila izvedena 13. septembra, je rezultat pokazal, da je osnovna košarica živil najcenejša v trgovini Eurospin, najdražja pa v trgovini Tuš.

V primerjalni košarici so vključeni kilogram ali liter pšenične bele moke, belega kruha, testenin, mleka, tekočega jogurta, jajc, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter 300 gramov sira, 250 gramov masla ter pol kilograma govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja. Pri primerjavi pa so bile upoštevane najnižje redne cene brez popustov.

Za omenjeno košarico je bilo treba 13. septembra v Eurospinu odšteti 47,38 evra, v Lidlu 48,25 evra, v Sparu 48,53 evra, v Hoferju 48,88 evra, v Mercatorju 49,67 evra in v Tušu 58,23 evra.

Razlika med najcenejšo in najdražjo tako znaša 10,85 evra.

V sklopu prve primerjave cen pa so 15. septembra primerjavo osnovne košarice izvedli tudi v tujini. Pri tem je zanimivo, da je bila košarica osnovnih živil v Eurospinu cenejša le od ene trgovine v Italiji in ene v Avstriji.

Pritožbe s strani trgovcev, opozarjajo na številne nepravilnosti

Po poročanju STA nekateri trgovci že opozarjajo na številne napake pri prvem popisu cen. V Hoferju in Tušu tako trdijo, da primerjava v več kategorijah ni zajela njihovih najcenejših izdelkov.

V Hoferju so tako že včeraj izpostavili, da so v primerjavi cen navedene 'številne nepravilnosti,' ki so jih že posredovali izvajalcu.

Med njimi so sporočili navzdol popravljene cene testenin, masla in jabolk ter izpostavili, da košarica pri njih v resnici stane 46,08 evra, torej najmanj med vsemi trgovci, ki so predmet primerjave v Sloveniji.

Da je pri popisu prišlo do več napak, na katere so opozorili pristojne, pa so se odzvali še v Tušu, ki ima po primerjalniku najdražjo košarico. Kot so navedli, primerjava ni upoštevala njihovih najcenejših izdelkov v kategorijah kruh, goveje meso, siri, sončnična olja in jabolka, ki da so bili na zalogi v vseh trgovinah na območju Ljubljane.

Ob tem se v določenih primerih po njihovih navedbah primerjajo cene neprimerljivih izdelkov, denimo znotraj iste kategorije se primerjajo tekoči jogurti v tetrapakih in plastenkah, izdelki lastne blagovne znamke.

Tudi v Eurospinu, ki ima glede na izvedeno analizo najcenejšo košarico, so ocenili, da bi bil popis lahko strokovnejši. Iz Lidla so sporočili, da bodo komentarje delili le z deležniki, da bi zagotovili, da analiza cen izdelkov ne bo vsebovala napačnih primerjav.

V Mercatorju še poudarjajo, da lahko imetniki kartice Pika pri svojih nakupih še dodatno prihranijo z zbiranjem pik, za najzvestejše kupce pa da je tako košarica v Mercatorju s 46,69 evra najcenejša.

Iz Spara pa so danes sporočili, da primerjava cen ne prikazuje realnega stanja ter da so pripombe glede napačnih popisov cen petih izdelkov že posredovali izvajalcu popisa. Pri tem so še dodali, da izračun košarice njihovih najcenejših izdelkov znaša 42,87 evra in ne 48,53 evra.

Starejše novice