Foto: Agencija za varnost prometa Republike Slovenije
V Sloveniji se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, ki bo trajala do 26. marca 2023.

Ob tej priložnosti je Agencija za varnost prometa Republike Slovenije na medijskem dogodku s predstavniki Slovenske policije in predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana podala nasvete za varno motoristično sezono ter pozvala k spoštovanju predpisov, motoriste pa tudi k udeležbi na delavnicah varne vožnje.

»Preden se po zimi usedemo na motor, moramo ponovno obuditi naša čutila«

Osrednja govornica na dogodku je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je sicer tudi sama motoristka. V nagovoru je izpostavila pomen dobre priprave na novo motoristično sezono in obuditev motoristične kondicije.

»Motoristi vemo, da je v tem času potrebno vložiti nekaj več truda v okrepitev in obuditev motoristične kondicije, saj je vožnja motorja večplastna, predvsem pa zelo dinamična aktivnost, ki od nas terja ne le dobro psihofizično stanje in kondicijo, temveč tudi obvladovanje motocikla, ki mora biti tehnično brezhiben, pri vožnji v ovinke, pri zaviranju v sili, usmerjanju pogleda, ravnotežju, koordinaciji v kritičnih situacijah zahteva nenehno spremljanje dogajanja na cesti.

Preden se po zimi usedemo na motor, moramo ponovno obuditi naša čutila, morda je na začetku primernejša krajša razdalja, pozorni moramo biti tudi na cestišče, ki je po zimi lahko še vedno polno proda, peska, morda kje s kakšno jamo več, asfalt je še hladen, pnevmatike slabše prijemajo. Zato je seveda ustrezno vzdrževana infrastruktura za varnost prometa nadvse pomembna in nujna,« je izpostavila predsednica in vsem udeležencem v prometu zaželela varno pot.

Agencija je v sodelovanju s policijo in Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana na dogodku izvedla tudi praktične prikaze vaj za trening motoristov in mopedistov.

Število smrtnih žrtev med motoristi upada

V lanskem letu je bilo sicer v Sloveniji registriranih že 145.417 enoslednih motornih vozil, to je 14.482 več kot pred tremi leti. Zabeleženih pa je bilo 1161 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil oziroma deset odstotkov več kot v letu 2021.

Umrlo je 14 voznikov, kar je najmanj od uvedbe elektronske podatkovne baze prometnih nesreč (1994). 57 odstotkov voznikov enoslednih motornih vozil je v letu 2022 nesrečo, v kateri so izgubili življenje, tudi povzročilo, kar je sicer najmanj v zadnjem petletnem obdobju. 

Po trenutno veljavnih začasnih podatkih do vključno 19. marca 2023 beležimo eno smrtno žrtev med vozniki enoslednih motornih vozil, štiri hude telesne poškodbe in 18 lažjih telesnih poškodb, leto poprej v enakem obdobju pa prav tako eno smrtno žrtev, 16 hudih in 37 lažjih telesnih poškodb.

V obdobju do 19. marca letos so policisti ugotovili 522 ugotovljenih kršitev, v enakem obdobju lani pa 636 kršitev pri voznikih enoslednih motornih vozil.

 »Motoristična sezona naj ne pomeni sproščanja adrenalina ter preizkusa svojih sposobnosti na cesti«

Simona Felser, vršilka dolžnosti direktorja Agencije za varnost prometa, je ob tem povedala, da je nižje število smrtnih žrtev med motoristi spodbudno, ampak morajo biti motoristi tudi vnaprej na cestah previdni in pazljivi.

Še vedno je vsaka smrtna žrtev in poškodba, ne glede na vzrok, tragična, saj bi bilo večino tovrstnih nesreč mogoče preprečiti.

»Motoristična sezona, ki se je za nekatere že začela, za večino pa se bo v prihajajočih tednih, naj zato ne pomeni sproščanja adrenalina, preizkusa svojih sposobnosti na cesti in zmogljivosti lastnega jeklenega konjička, ampak predvsem uživanje v varni vožnji. Izkušnje, strpnost, treznost in razsodnost naj bodo motoristovi in mopedistovi sopotniki na vsaki vožnji. Brezhibno delujoče motorno vozilo in ustrezne pnevmatike pa so za varno vožnjo predpogoj.

Vse druge voznike prosimo, naj bodo na cestah pozorni, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu, zaradi ozke silhuete jih lahko spregledate. Pozorno spremljajte promet, tudi v vzvratnem in stranskih ogledalih, predvsem pa vsakič preverite mrtve kote. Vedno se prepričajte, da ne izsilite prednosti motoristom. Vsak prevoženi kilometer prinaša več izkušenj za varno vožnjo, obenem pa je vsaka vožnja edinstvena, zato svetujemo stalno previdnost, pripravljenost in predvidevanje situacij. Naj bo nova sezona varna za vse,« je izpostavila Felserjeva.

Utrinke iz dogodka ob začetku preventivne akcije si lahko pogledate spodaj.

Starejše novice