Poznate razliko med 'porabiti do' in 'uporabno najmanj do'? Preverili smo, kaj lahko kupec stori v primeru, da v trgovini kupi izdelek, ki mu je potekel rok uporabe in kakšne so kazni za trgovce.

Pred časom smo poročali o neljubem pripetljaju, ki se je konec januarja zgodil bralcu v Jagrovi poslovalnici v Melju.

Kupil je čokolado Dorina z okusom priljubljenih keksov Domaćica, ko je prišel domov, pa je ugotovil, da je čokoladi že pred meseci potekel rok uporabe. 

Jager: »Načeloma do takšne situacije ne bi smelo priti«

Čokolada se je na polici nahajala med ostalo ponudbo čokolade in sladkarij. Na etiketi je bilo zapisano: »Uporabno najmanj do 16. septembra 2021.« Nikjer ni bilo označeno, da gre za izdelek s pretečenim rokom uporabe, prav tako je bil v prodajo po običajni oziroma neznižani ceni.

Po našem obvestilu so se v trgovini takoj odzvali in omenjeno čokolado odstranili s polic. 

»Načeloma do takšne situacije ne bi smelo priti,« so pojasnili za Mariborinfo in dodali: »Imamo vzpostavljen sistem nadzora nad roki uporabe, posamezni prodajalci so zadolženi za posamezni oddelek, da spremljajo in skrbijo za izdelke. 

Je pa tudi dejstvo, da je v naši prodajalni v prodaji okoli 100.000 izdelkov, kar sicer ni opravičilo, da bi do česar takega prišlo in to toliko mesecev po preteku roka. Edino, kar je možno, bi bilo, da se je izdelek kje založil.«

V zvezi z opisanim primerom smo vprašanja naslovili na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Zvezo potrošnikov Slovenije.

Čokolade s pretečenim rokom uporabe so lahko v prodaji

Kot pojasnjujejo na upravi za varno hrano, evropska uredba določa datum minimalne trajnosti, datum uporabe in datum zamrznitve. 

Od leta 2014 se lahko na slovenskih trgovskih policah prodaja tudi hrana s pretečenim datumom minimalne trajnosti.

Datum minimalne trajnosti je na živilu označen z besedami »uporabno najmanj do«.

Živila, ki so označena s rokom minimalne trajnosti, sem sodijo tudi čokolade, ne spadajo med hitro pokvarljiva živila, in so v primeru, da ustrezajo vsem ostalim predpisom iz področja živil, lahko v prometu.

»Živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če se upoštevajo navodila za shranjevanje, in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začenjajo izgubljati na okusu in teksturi,« pojasnjujejo. 

Poznate razliko med 'porabiti do' in 'uporabno najmanj do'?

Na upravi za varno hrano pojasnjujejo, da lahko živila, ki so z mikrobiološkega vidika hitro pokvarljiva, po krajšem obdobju predstavljajo neposredno nevarnost za zdravje ljudi, zato se pri njih datum minimalne trajnosti zamenja z datumom uporabe.

Datum uporabe pa je na živilu označen z besedami »porabiti do«.

Tak izdelek ne sme biti v prodaji po preteku roka uporabe. »Po tem datumu se živilo smatra za nevarno oziroma lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi,« razlagajo na Upravi za varno hrano. 

Živila s pretečenim rokom morajo biti jasno označena

V Sloveniji je v veljavi nacionalni 'Pravilnik o posebnih zahtevah glede označevanja in predstavljanja predpakiranih živil'. 

Ta določa, da mora biti živilo, ki ima pretečen datum minimalne trajnosti, v primeru prodaje

  • nameščeno na posebnih prodajnih policah, 
  • dejstvo pretečenega datuma minimalne trajnosti pa mora biti jasno, vidno in nedvoumno označeno. 

V opisanem primeru s čokolado temu ni bilo tako. Čokolada, ki ji je rok potekel pred več kot štirimi meseci, je bila na navadni polici med drugimi čokoladami. In to neoznačeno ter po običajni oziroma neznižani ceni.

»Ker predpakirano živilo ni bilo jasno, vidno in nedvoumno označeno ter ni bilo nameščeno na posebni prodajni polici, je to prekršek trgovca in se ga lahko (mora) prijaviti Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,« so povedali na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

»Potrošnik za polno ceno izdelka pričakuje tudi njegovo najboljšo kakovost, ki pa se s časom po označenem datumu minimalne trajnosti poslabšuje. Potrošnik je oškodovan, praksa trgovca pa nesprejemljiva in kazniva,« dodajajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Trgovca se lahko kaznuje z 2000 do 10.000 evrov kazni

Kupec lahko v primeru nespoštovanja zakonodaje poda prijavo o nepravilnostih na Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki ukrepa skladno s svojimi pristojnostmi, pri nosilcu živilske dejavnosti proti kateremu je bila podana prijava. 

Kazni za kršitve so predpisane v zakonu o kmetijstvu, na osnovi katerega se lahko pravno osebo kaznuje z globo od 2000 do 10.000 evrov.

Izdelki s pretečenim rokom uporabe morajo torej biti na posebej označeni polici, a na zvezi potrošnikov pravijo, da se trgovci v Sloveniji kljub dovoljenju ne odločajo za prodajo izdelkov po pretečenem roku uporabnosti: »Glede na naše dosedanje preglede trga, posebnih polic z izdelki po pretečenem datumu minimalne trajnosti še nismo opazili.«

Kot pravijo, trgovci izdelke prodajajo po znižani ceni že pred iztekom roka uporabe oziroma datuma minimalne trajnosti ali jih še pred koncem donirajo.

Rok uporabnosti velja le, če je izdelek kupljen nedotaknjen in nepoškodovan

»Pomembno je, da so potrošniki pred samim nakupom pozorni na vse podatke, ki so na embalaži živil, vključujoč minimalni rok uporabe,« pravijo na upravi za varno hrano. 

Dodajajo, da je cilj  označevanja roka uporabnosti varovanje zdravja potrošnikov in zagotovitev njihove pravice do obveščenosti o uporabi živil. 

»Rok uporabnosti velja le, če je izdelek kupljen nedotaknjen in nepoškodovan,« pojasnjujejo: »Potrošniki naj sledijo navodilom proizvajalca o shranjevanju, predvsem naj pazijo na temperaturo skladiščenja in pogojem, ki veljajo po odprtju izdelka.«

Priporočajo, da potrošniki spremljajo rok uporabnosti ob nakupu živil, saj se s tem izognejo nepotrebno zavrženi hrani.

Komentarji (8)

božidar (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

NAJ TRGOVKA PLAČA

Nikolajj (ni preverjeno)

Bozidar...kot B edaK

In reply to by božidar (ni preverjeno)

tako to gre (ni preverjeno)

Kaj lajate nekaj sedaj !!!!
Se pač zgodi. Vsak pogleda datum preden kaj poje in ni treba sedaj delat štale in panike.
Potem pa svoje še dodajo mediji in spet dramatizirajo in nabijajo z nekimi kaznimi, koliko in kaj gorzi !
Bedaki !!!!!!!!
Še mimogrede !!!! Vsako kršitev mora na licu mesta dokazati inšpektor in ne en bedak, ki ima s seboj telefon in 5 minut časa, da dela štalo !!!!!!!!
Kaj pa, če je kdo prinesel s seboj staro čokolado in jo posnel s telefonom ??????
Ne vem, zakaj se sploh ukvarjamo s takimi stvarmi in imajo potem eni veselje, da vsko norost nesejo na družbena omrežja in na net !!!!

rockandroll (ni preverjeno)

Še en zaposlen v Jagru , si mogoče ti zadolžen za zlaganje izdelkov po pretečenem roku na police ? Jager se hvali da gre izdelek skozi nekaj postopkov preden pride na police, torej ste hepani sami priznali da ste omenjeno čokolado namenoma lansirali na police, ker sicer bi ta vaš sistem preverjanja zaznal verjetno izdelek ki je že 4 mesece po pretečenem roku . Ne sprenevedajte se, ves čas hodite po robu, zavajate s cenami, z izdelki, z datumi, s pokvarjeno tehnično robo, z lažnimi letaki v katerih nimate pol stvari na koncu v trgovini itd..to je trgovina ki bazira na sumljivih poslih in je kdo tu bedak , ste to vi , delate se norca z roke ki vas hrani, torej s potrošnikov .Trgovine pa v veliki meri postavljate na krajih kjer ni konkurence in lahko delate kar hočete, sploh s starejšimi ki so obsojeni na obisk vaše trgovine, ker nimajo prevoza za drugam .

In reply to by tako to gre (ni preverjeno)

rockandroll (ni preverjeno)

Kaj pa, če je kdo prinesel s seboj staro čokolado in jo posnel s telefonom ??????,...preberi si članek, nervoznež, v miru beri .

In reply to by tako to gre (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Ni od vas nobeden slišal za črtno kodo? V njej je zapisano vse in ko roba pride v trovino, se roba prevzame tako, da se skenirana koda shrani v računalnik in bla bla bla ... skratka iz kode je razvidno kdaj je prišla v trgovino ... dejstvo je, da proizvajalci prodajajo robo s pretečenim rokom legalno ... taka čokolada stane 5 centov max ... Jagersti to izkoriščajo na način, da to falš robo skrivajo med redno z rednimi cenami ...

In reply to by rockandroll (ni preverjeno)

rockandroll (ni preverjeno)

V Jagru se take reči pogosto " zgodijo ", tudi biftek so čisto " slučajno " prodajali 1 dan po roku . Trgovina ki bogati s pokvarljivo in slabo robo iz juga in z vzhoda. Toliko " slučajnih " lopovščin kot sem jih slišal od ljudi o Jagru še nisem zasledil za nobeno drugo trgovino . Dobesedno moreš preverjati za njimi od izdelkov, do računov.

Kaco (ni preverjeno)

Očitno si ti pojedel ogromno potečene robe. To se takoj opazi.

In reply to by rockandroll (ni preverjeno)

Starejše novice