Slika je simbolična.
Ideje za darila, ki so poceni in nosijo lepo sporočilo.

Prihaja čas obdarovanja, zato smo pripravili nekaj idej za božična darila, za katera ne bo potrebno odšteti veliko denarja.

Konec koncev je čar praznikov v druženju in preživljanju časa s tistimi, ki jih imamo najraje in ne v velikih in dragih darilih.

Doma pečene ali skuhane dobrote

Če ste spretni v kuhinji, lahko za najbližje spečemo njihove najljubše piškote. Ko so pečeni, jih samo še pospravimo v lično posodo in po želji okrasimo. Zraven lahko dodamo še posvetilo z lepimi željami.

Enako lahko storimo tudi z marmelado. Lahko pa obdarovanca presenetimo tako, da kupimo sestavine za njegove najljubše piškote, suhe sestavine stresemo v kozarec, priložimo recept in zapakiramo.

Zraven pa lahko po želji dodamo še modelčke, stvari za okrasitev peciva in podobno.

Doma narejena kozmetika

Svoje obdarovance lahko presenetimo tudi z domačo kozmetiko. Naredimo lahko piling za telo ali ustnice in kopalno sol.

Za piling za telo potrebujemo 150 gramov sladkorja, 30 mililitrov kokosovega olja, poljubno eterično olje in jedilno barvo. Kokosovo olje moramo staliti, nato dodamo sladkor in nekaj kapljic eteričnega olja. Če želimo lahko mešanico tudi pobarvamo s poljubno jedilno barvo.

Nato zmes prelijemo v kozarec, počakamo, da se ohladi, po želji okrasimo kozarec in že je nared za obdarovanca.

Na podoben način lahko naredimo tudi piling za ustnice. Za to potrebujemo dve žlički sladkorja, eno žličko medu in eno žličko olja.

Sestavine mešamo, dokler ne dobimo homogene zmesi, nato mešanico prelijemo v posodico in ohladimo. Za kopalno sol pa potrebujemo skodelico grobo mlete soli, eno žličko olivnega olja, nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja in poljubna posušena zelišča. Po želji lahko mešanico tudi pobarvamo z jedilno barvo. Vse skupaj nato stresemo v kozarec in dodamo opis vsebine kozarca.

Nakit, svečke ali pletenine

Za obdarovance lahko naredimo tudi nakit iz fimo mase. To storimo tako, da iz fimo mase izdelamo poljuben nakit in ga spečemo v pečici na 110 stopinj, približno 30 minut.

Lahko pa tudi kupimo kristalčke in jih obesimo na kupljene kaveljčke za uhane ali verižico. Vse skupaj zapakiramo v lepo škatlico in podarimo.

Doma lahko naredimo tudi sveče. Za izdelavo potrebujemo vosek, okrasni kozarec, stenj, dišavno eterično olje in jedilno barvo.

Vosek moramo segrevati na vodni kopeli, dokler se ne stopi. Nato dodamo barvo in eterično olje, na sredino kozarca damo stenj in stopljeni vosek vlijemo v kozarec. Da bo stenj stal pokonci, ga lahko ovijemo okoli svinčnika in pustimo, da se vosek strdi.

Če smo spretni s pletilkami, lahko obdarovancu darilo spletemo. Tako ga bo pozimi toplo, pa še na nas se bo spomnil vsakič, ko bo darilo oblekel.  

Sporočila v kozarcu

Za obdarovanca lahko izberemo eno lepo misel za vsak dan v letu. Misli napišemo na lične papirčke, jih zvijemo in damo v kozarec. Zraven lahko dodamo tudi nekaj praznih listkov za primer, če si bo želel obdarovanec še kakšno misel sam dopisati.

Namesto kozarca lahko uporabimo tudi škatlo ali zvezek. Nato po želji okrasimo in podarimo.

Staršem z majhnimi otroki lahko podarimo ročno narejene kupone za varstvo, da si bodo lahko privoščili večer v dvoje. Za partnerja lahko izdelamo tudi kupone za izlet, ki ga sami organiziramo ali kakšno drugo stvar.

Pri tem je meja samo naša domišljija. Za par lahko kupimo poljubno igro ali karte, zraven pa pripravimo čokolado, penino in jagode in vse skupaj lepo zapakiramo.

Starejše novice