Slika je simbolična.
Temperature se nižajo, nekatera območja že prekriva snežna odeja. Če še niste, je zdaj odličen čas, da postavite krmilnico in ptice povabite na gostijo. Poiskali in združili smo napotke, ki jih je dobro upoštevati pri hranjenju ptic.

Ptice lahko začnemo hraniti že pozno jeseni, vsekakor pa takrat, ko naravo prekrije snežna odeja ali pa se nočne temperature spustijo pod ledišče.

»Ptice lahko v naravi tudi pozimi najdejo dovolj hrane za preživetje. Ko pa tla prekrije debela snežna odeja in so temperature dlje časa globoko pod lediščem, lahko s hranjenjem pripomoremo k njihovemu preživetju,« so zapisali na Facebook profilu Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. 

Kot pojasnjujejo, je strokovno stališče, da hranjenje ptic nima posebnega pomena za njihovo ohranjanje. Kljub temu ga v društvu priporočajo zaradi ohranjanja stika z naravo.

Dodajajo, da ima to pomembno izobraževalno vlogo, hkrati pa prispeva k našemu boljšemu počutju in duševnemu zdravju.

Ste vedeli? Ptice lahko hranimo tudi poleti

Dolgo je veljalo prepričanje, da ptice hranimo le pozimi. Kot pojasnjujejo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je bojazen, da s poletnim hranjenjem pticam škodimo, odveč.

Ob koncu zime lahko prenehamo s hranjenjem, lahko pa tudi nadaljujemo. 

V trgovinah najdemo številne mešanice za hranjenje, ki so prilagojene poletnim potrebam ptic. Čeprav bomo hrano v krmilnicah nastavili tudi poleti, lahko pričakujemo, da nas bo obiskalo precej manj ptic kot pozimi. 

Ptice bodo na krmilnice v poletnem času zahajale manj pogosto, saj za vzrejo svojega zaroda potrebujejo kalorično bolj bogato hrano, kot so deževniki in žuželke. 

Je lahko hranjenje za ptice škodljivo? 

Pomembno je, da krmilnico redno preverjamo in čistimo, saj se lahko v njej kopičijo saj se v njej kopičijo ostanki hrane in nečistoče. Ti so lahko vir okužbe z različnimi povzročitelji bolezni pri pticah. 

V društvu priporočajo, da se krmilnice skrbno čistijo pred vsakim ponovnim nasipom sveže hrane. Prav tako svetujejo, da je hrana v krmilnicah v zmernih količinah, saj se tako zmanjša nevarnost za prenos okužb. 

Pri hranjenju ptic je dobro upoštevati naslednje napotke: 

  • krmilnico namestimo tako, da do nje ne morejo dostopati plenilci, kot so na primer mačke;
  • ptice hranimo samo s hrano, ki jim je v enaki obliki dostopna tudi v naravi, torej s semeni in sadjem;
  • pred vsakim ponovnim nasutjem hrane krmilnico očistimo in pazimo, da hrane ne nasujemo preveč.

Ptice bodo kruh pojedle, a ta ni primerna hrana  

Ob tem v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije še posebej opozarjajo, da ptic ne hranimo s kruhom ali ostanki hrane, še posebej z začinjeno ali kuhano hrano. 

Kot pravijo, bodo ptice kruh z veseljem pojedle, a je ta za njih neprimeren, saj ni energetsko bogata hrana in ne vsebuje maščob in mineralov, ki jih ptice potrebujejo. Prav tako pa se kruh hitro navlaži in postane pravo gojišče plesni in bakterij. 

Namesto kruha lahko pticam ponudimo rozine. »Kosu, brinovki in taščici bomo z njimi polepšali hladne dni,« so zapisali v društvu.

Seveda, je pri tem pomembno, da rozine ne vsebujejo dodanih sestavin ali prelivov. 

Najprimernejši način hranjenja je sicer naraven. To pomeni, da poskrbimo, da ptice na naših vrtovih najdejo drevesne in grmovne vrste, kot so šipek, robida, malina, črni trn, črni bezeg, rdeči in rumeni dren, jerebika, bršljan, divja trta in druge.

Če jeseni pustimo nekaj grozdja na brajdah, bo tega z veseljem pozobal kos. Velikemu detlu lahko nastavimo tudi neoluščene orehe in lešnike. Kosu, brinovki in taščici lahko nastavimo jabolka, ovsene kosmiče ali rozine.

Kako pripraviti primerno krmilnico? 

Če bomo postavili leseno 'hiško' z lastno streho, kjer je hrana pticam dostopna z vseh strani, bomo s tem pticam ponudili odlično krmilnico.

Najbolje je, da jo postavimo v bližino dreves ali grmov, saj kritje pticam omogoča, da se postopno približajo krmilnici. 

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije še pojasnjujejo, da lahko uredimo tudi talno krmišče, saj se nekatere vrste, kot so drozgi in ščinkavci, raje hranijo na tleh. A pri tem je dobro, da to uredimo čim bolj na odprtem, da lahko ptice opazijo plenilca. 

Tudi za talno krmišče je priporočljivo, da ima streho, ki zaščiti hrano pred snegom in dežjem. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice