Pred jesenskim odprtjem nove sezone so morala gledališča v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaradi koronavirusa prevetriti svoje delovanje. Med drugim so bila primorana spremeniti svoje abonmajske ponudbe.

V pokoronskih časih morajo gledališča zagotoviti najmanj en meter in pol fizične razdalje med obiskovalci v prostoru, poleg tega pa mora biti razdalja med nastopajočimi in obiskovalci vsaj štiri metre. Posledično morajo gledališča močno zmanjšati število obiskovalcev na predstavo, to pa vpliva tudi na njihove abonmajske ponudbe.

SNG Drama Ljubljana

Iz SNG Drame Ljubljana sporočajo, da bodo lahko dosedanji redni abonenti abonmaje vpisali med 17. in 25. avgustom, jesenski vpis se bo pričel septembra, za študente pa oktobra. Ponudili bodo redne in študentske abonmaje, ki bodo vključevali štiri predstave na velikem odru in eno po izbiri ter abonmaje Mala drama s štirimi predstavami na odru Male drame in eno po izbiri. Zaradi omejitev, ki jih prinaša koronavirus, bo po novem v veliki dvorani prostora za največ 150 obiskovalcev, v Mali drami pa za največ 35 gledalcev. Zaradi otežkočenega načrtovanja abonmajskih ponovitev v luči umanjkanja terminov so bili prisiljeni opustiti natančno določen dan v tednu in so zato abonmaje le oštevilčili. Si bo pa še vedno možno zagotoviti stalni sedež.

Mestno gledališče ljubljansko

V Mestnem gledališču ljubljanskem so že junija nekoliko omejili vpis abonmajev za prihodnjo sezono, da so tako pustili nekaj mest, odprtih še za dijake in študente, ki se bodo vpisovali septembra in oktobra. Trenutno imajo 40-odstotno zasedenost abonmajev, kar je največ, kar jim dopuščajo novonastale okoliščine. Prisiljeni so bili spremeniti število abonmajev, pa tudi predstav znotraj njih. Med drugim v novi sezoni uvajajo abonma na Mali sceni s štirimi premierami.

Slovensko mladinsko gledališče

Slovensko mladinsko gledališče je pravzaprav že pred epidemijo COVID-19 spremenilo svoj abonmajski sistem in izkazalo se je, da je rešitev, ki so jo uvedli, še kako primerna tudi za pokoronske čase. Tako po novem stare in nove abonente vabijo, da postanejo člani njihove skupnosti Kluba Mladinsko. Člani kluba bodo lahko vnaprej zakupili določeno število vstopnic (štiri, šest ali 12), nato pa bodo te vstopnice lahko porabili za katero koli predstavo, kadar koli, s seboj pa bodo lahko prav tako pripeljali kogar koli, saj bodo vstopnice prenosljive, prav tako jih bo moč uporabiti več naenkrat. Člani bodo lahko postali - ali svoje članstvo podaljšali - vso sezono. Vpis bo potekal od 24. avgusta. Bodo pa od dosedanjih abonmajev ohranili abonma Gledališče ob petih, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje. V njem bodo ponudili štiri predstave, ki jih bodo uprizorili med tednom ob 17. uri. Predstavam bo sledi pogovor z ustvarjalci.

SNG Maribor

V SNG Maribor bodo z vpisi jesenskih abonmajev pričeli 24. avgusta. Dosedanjim abonentom bodo sedeže ohranili do 31. avgusta. Septembra boste lahko njihove abonmaje kupili tudi prek spletne strani.

Slovensko stalno gledališče v Trstu

Slovensko stalno gledališče v Trstu bo po novem vse predstave uprizarjalo na odru Velike dvorane. Preoblikovali so tudi abonma. Ta letos ne bo ponujal izbirnih sklopov, tri gostujoče predstave pa bodo vključene v glavno abonmajsko ponudbo. Ta bo obsegala sedem predstav v Trstu in Gorici. Letošnja novost je Družinski abonma, namenjen otrokom in njihovim spremljevalcem. Predstave znotraj slednjega bodo ob sobotah. Abonmaje boste lahko kupili vse do 17. oktobra.

Starejše novice