Foto: Instagram Zlata ptička
Zlata ptička združuje pozitivno, domače in iskreno. »Danes je umetnost ostati majhen, še posebej takrat, ko si uspešen,« nam pove lastnica podjetja, Polona Štolfa.

Veselje, sreča in povezanost so osnovne vrednote h katerim stremi podjetje Zlata ptička. Z nami se je za Ljubljanainfo o uspehih, izdelkih in težavah podjetnika pogovarjala Polona Štolfa, lastnica podjetja Zlata ptička.

»Ime Zlata ptička, po Župančičevi pesmici združuje pozitivno, domače in iskreno. To simbolizira tudi logotip Zlate ptičke s ptičko, soncem in srcem. Pesem simbolizira vse, za kar se mi trudimo. Hkrati tudi dobro hrano, saj smo vedno rekli, da je tisti, ki prvi poje hrano, zlata ptička,« pove sogovornica.

Ponazarja pozitivizem, ki se ga trudijo širiti na vse možne načine. Ustvarjajo pozitivno zdravo delovno okolje z urejenimi medosebnimi odnosi, saj so mnenja, da je to dandanes prej redkost kot normalnost.

Trgovino Zlata ptička so v Kamniku odprli leta 2014 v precej manjšem obsegu, kot je danes. Kašno leto za tem so aktivno zagnali tudi spletno trgovino, v katero so v naslednjih letih vložili več truda. 

»Trgovina je nastala tako, da sem združila vse svoje dotedanje izkušnje od prejšnjih let na enem mestu. Pred Zlato ptičko sem se ukvarjala z osebnimi trenerstvi, prehranskimi svetovanji, delala sem v vrtcu, diplomirala pa iz turizma.«

Z željo, da si zagotovi ustaljen ritem, ki ga dotedanji življenjski slog ni omogočal je iskala najboljšo pot, kako bi lahko združila vse znanje in izkušnje na enem mestu – zdravo prehrano, delo z ljudmi in turizem. Tako je nastala Zlata ptička.

Kakšne izdelke ponujajo?

Lastna blagovna znamka je nastala z namenom pridobivanja na prepoznavnosti skozi izdelke, ki se pojavijo na različnih krajih. V njej so združili šest slovenskih kmetij in ustvarjalcev. 

Njihova ponudba je pestra, saj ponujajo bogat izbor zdrave lokalno pridelane hrane, naravne kozmetike, ki so v keramičnih ali glinenih skodelicah, naravnih prehranskih dopolnil, zelišč in izdelkov domače obrti. Od piškotov, medu, marmelade, dnevno svežih izdelkov z drožmi iz mikro pekarn, veganske izdelke, domača olja in drugo. 

Ker so trenutno aktualni alternativni pristopi k prehranjevanju, ponujajo tudi izdelke brez laktoze, glutena in brez sladkorja. 

»Nekaj let nazaj smo ustvarili tudi trajnostni kotiček, kjer smo uredili več kot 50 izdelkov, ki si jih lahko stranke s svojo embalažo pridejo iskati. To so na primer vina, kozmetika, čistila, suho sadje, istrsko oljčno olje, čistila, mila, detergenti. Vesela sem, da s tem prihranimo veliko plastike. V prihodnosti imamo v načrtu povečati ta kotiček.«

Sodelovanje z zeliščarko Mirjam Grilc

Ena izmed zgodb, ki jih s ponosom izpostavljajo je sodelovanje z Zeliščno kmetijo Grilc z zeliščarsko Mirjam Grilc.

»Mirjam Grilc mi je zaupala, da sem njen izdelek lahko zavila v lastno blagovno znamko. To sem si štela v čast. Mešanica zelišč v čajih je učinkovita in se razlikuje od konvencionalnih. Posušena so po tradicionalni metodi in posajena na ekološki kmetiji. Mirjam naredi mazila na svoji peči na drva, na kateri skuha oljno mešanico in ji doda ognjič ali materino dušico.« 

Sogovornica pove, da je trenutno največ povpraševanja po naravnih zeliščnih izdelkih zeliščarke Mirjam Grilc, ki jo podpirajo že od samega začetka.

Veliko pa je zanimanja za alternativno prehrano, torej nad izdelki brez glutena, sladkorja in laktoze in za dnevno sveže izdelke v fizični trgovini.

»Imamo fizično trgovino v Kamniku in spletno trgovino. Pogojeni smo s količino izdelkov, zato se ti poleg trgovine v Kamniku prodajajo še v manjši trgovini v Žalcu in v Krajčku. Tam so izdelki, ki jih imamo količinsko dovolj. Se dobro povezujemo z manjšimi trgovinami iz drugih krajev, saj delujejo podobno kot mi.« 

Iskreno o težavah malega slovenskega podjetnika

Podjetje podpira malega slovenskega podjetnika, ki ima že v osnovi dražji produkt kot sama trgovina Zlata ptička.

Pot na začetku, kot tudi letos z eksponentnim dvigom cen, ni bila lahka in še danes je potrebno veliko dela, da na koncu kaj ostane.

»V večini sodelujemo z dobavitelji, s katerimi krepimo in ohranjamo pristen prijateljski odnos. Trudimo se vsak proizvod ponuditi po isti ceni kot dobavitelj, kar pomeni, da je razlika, ki nam ostane precej skromna, saj gre že v osnovi za visoko kakovosten izdelek ročnega dela, ki zahteva svoj čas.«

Trenutno so težki pogoji za malega podjetnika v Sloveniji. 

Ne želim ogroziti zaupanja strank, ker imam hvaležne kupce in sledilce na družbenih omrežjih in v fizični trgovini. Tudi ekipa v upoštevanju naše osnovne vizije sodeluje z nami. Rada bi še vedno podpirala kvaliteto in malega slovenskega podjetnika. Produkti so narejeni ročno, ves proces čaja zahteva svoj čas in si ne želim tega razvrednotiti, je pojasnila.

Takšni izdelki so naravni in posledično tudi bolj učinkoviti ter okusni, vendar pogojeni z roki uporabe.

»Imamo zahtevno nalogo, vendar je konec dneva vredno, saj je poklic plemenit in prijeten. V naši zgodbi ni pritiskov in rokov ter negativnih občutij, ki bi lahko ogrozile strast do dela. Ko delaš sam v manjšem obsegu je vse obvladljivo, ko stopiš prevelik korak naprej se stvari začnejo podirati.«

»Danes je umetnost ostati majhen«

Njihova želja je ostati na majhnem trgu in ohranjati veselje do dela in poklica, ki ga opravljajo. Masovna produkcija in distribucija se ne sklada z njihovo vizijo. Danes je umetnost ostati majhen, še posebej takrat, ko si uspešen.

Ob zavedanju tega, se trudijo ohranjati zmernost na svoji poslovni poti. Tako so plani za prihodnost v teh časih ohraniti delovna mesta in ustvarjati z užitkom, brez skrbi za obstanek.

»Na današnjem trgu je marsikaj zapakirano na račun zaslužka, čeprav gre izključno za zdravje človeka. V upoštevanju zdravja posameznikov smo si pomagali z ljudmi, ki imajo na dotičnih področjih veliko znanja in izkušenj. Uporabljamo izdelke, ki imajo za sabo široke študije. Raje imamo manj zaslužka in vemo, da je preverjeno dobro.

Ne želim ogroziti zaupanja strank, saj imam hvaležne kupce in sledilce tako na družbenih omrežjih kot tudi v fizični trgovini. Tudi ekipa v upoštevanju naše osnovne vizije sodeluje z nami. Želim si podpirati kvaliteto malega slovenskega podjetnika, četudi so trenutno zanj težki pogoji. Produkti so narejeni ročno, ves proces zahteva svoj čas in ne želim tega razvrednotiti.«

»V naši zgodbi imajo vsi koristi«

Zavedanje vseh prednosti zdrave prehrane na kvalitetno življenjsko dobrobit je v našem okolju na zelo visokem nivoju, zato se stranke k Zlati ptički vračajo. 

»Rada rečem, da imajo v naši zgodbi vsi koristi - kmet, ki je za svoje delo pošteno plačan, mi ki ob pristnih in urejenih odnosih ustvarjamo v tako pozitivnem delovnem okolju in v končni fazi kupec, ki se opremi s košarico narave s katero na dolgi rok prispeva k boljšemu 'jutri'.«

»Dober glas seže v deveto vas«

Polona Štolfa je v zgodbo Zlate ptičke verjela od samega začetka. Še danes deli stvari, ki si jih tudi sama želi in v katere verjame. Odkar je produkte izpostavila in predstavila potrošnikom kot način uporabe v svojem vsakdanjem življenju, si je pri njih pridobila še večje zaupanje.

Čeprav predhodno ni bila oboževalka uporabe družbenih omrežji, je dandanes mnenja, da s posnetkom lažje predstaviš določen izdelek. Trgovina je aktivna tako na Instagramu kot tudi na TikToku, kjer ekipa redno deli objave s potrošniki.

»Če ne bi bilo družbenih omrežjih bi bila trgovina Zlata ptička še odprta, vendar bi v njej delala samo jaz. Dober glas lahko s pomočjo družbenih omrežji sega v deveto vas.

Trudimo se biti pristni in odgovorni ter ohranjati to zavest. Nikoli ne bom razvrednotila svojega izdelka in zgodbe na račun večjega ogleda ali objave na družbenih omrežjih. Želim ostajati avtentična na vseh omrežjih in vztrajam pri lastni identiteti,« doda Štolfa.

Starejše novice