Foto: Jure Banfi
V Kidričevem so po šestih sezonah poslovili od nogometne elite, med katero se bodo skušali vrniti v najkrajšem roku. Novi kapetan Nik Marinšek je prepričan, da se lahko prenovljeno moštvo prebije med prvoligaše.

Robert Pevnik v zaključku minule sezone ni našel čarobne palice, Aluminij je ostal priklenjen na dno Prve lige Telemach, po šestih prvoligaških sezonah pa je sledilo neizbežno.

Kidričani so se po koncu sezone 2021/22 preselili med drugoligaše. Robert Pevnik bo v drugoligaško tekmovanje popeljal povsem na novo sestavljeno igralsko zasedbo, v kateri ni ostalo veliko znanih obrazov.

Če pričeli z naštevanjem vseh, ki so zapustili šumo, bi zagotovo koga izpustili. Od tistih z vidnejšo vlogo, pa so se od Kidričevega poslovili dolgoletni kapetan Luka Janžekovič, Emir Azemovič, Klemen Bolha, Roko Prša, Haris Kadrić, Martin Šroler, Jure Matjašič, Aljaž Ploj in drugi.

Ob Luki Petku in Gašperju Pečniku, ki okrevata po poškodbah, so rdečim izmed nosilcev igre ostali zvesti še Tin Martić, Marko Brest in Nik Marinšek. Slednji je prevzel vlogo kapetana in pred novo sezono spregovoril za Ptujinfo.

Želijo se vrniti med prvoligaše

»Cilj je, kot se za naš klub spodobi, da se vrnemo med prvoligaše. Drugo po mojem mnenju ne pride v poštev. Kar bomo pokazali in kakšna bo uvrstitev, pa bomo videli,« pravi Nik Marinšek.

Čeprav so bili že v minuli sezoni nemalokrat trn v peti najboljših klubom Prve lige Telemach, je bilo točk enostavno premalo, rdeči pa so imeli težave predvsem z doseganjem zadetkov.

Pričakovati je, da bo status Kidričanov v 2. SNL vsaj nekoliko drugačen, da bodo oni tisti, ki bodo morali na tekmah prevzeti pobudo ter potrjevati vlogo kandidata za vrh ligaške razpredelnice:

»Zdaj se bodo karte verjetno menjale, zdaj bomo skušali narekovati tempo. Pričakovati je, da bomo v vlogi favorita na vsaki tekmi. Naš trener Robert Pevnik zahteva hitro in dinamično igro. 

Nasprotnika bomo hoteli postaviti v podrejen položaj. Skušali bomo doseči čim več zadetkov, to je tudi cilj in vizija našega trenerja, ki zagovarja tudi igro po tleh in kombinatoriko.«

Dolg seznam novincev

Robert Pevnik je v poletnih pripravah uigraval močno prenovljeno ekipo, ki si je pridružilo veliko novincev. Luka Koblar je pred časom zaigral za člansko ekipo Maribora, po epizodi v Italijo pa bo skušal nase znova opozoriti na drugoligaških zelenicah.

Iz Varaždina sta se v Kidričevo preselila Tomislav Jagić in Hrvoje Crnčec, s Hrvaške prihaja tudi bočni braniec Matija Munić. Za zadetke bo zadolžen poljski napadalec Daniel Skiba

Štajerci veliko pričakujejo tudi od posojenega člana Maribora Gala Gorenaka in Olimpije Žana Baskere. Pri zmajih se je kalil tudi Maj Pavli, ki se bo s povratnikom Tiborjem Banićem boril za mesto med vratnicama Aluminija.

Nekaj drugoligaške kilometrine premorejo Rok Frešer, Gašper Jovan in Sandro Zukić, dosedanji člani Gorice, Rudarja in Krškega, po igranju za Fužinar pa se je v Kidričevo vrnil tudi Tim Ciganović.

Dres Aluminija bodo tudi v prihodnje nosili nekdanji mladinci Nejc Medved, Andraž Borovnik in Tai Kmetec, ki počasi stopa po stopinjah očeta Marka Kmetca, nekdaj odličnega napadalca.

»Res je, sprememb je bilo kar veliko, ostalo je štiri ali pet igralcev iz lanske sezone. Z novinci smo se dobro povezali, normalno pa je, da bo potrebnega še nekaj časa, da se povsem ujamemo na igrišču. 

To bo vidno na tekmah, videli pa bomo, kaj bodo pokazali rezultati. Menim, da smo se dobro ujeli z novinci in lahko pozitivno čakamo na začetek sezone,« dolgoletni član rdečih pravi o novincih.

Aluminiju hoče pomagati

»Ekipa je dokaj mlada. Imam 23 let in se še ne štejem med starejše nogometaše, pa sem že med izkušenejšimi igralci v tej ekipi. Čeprav je veliko mladosti, je to lahko tudi prednost. 

Je pa tudi nekaj izkušenj, verjamem pa, da je to dobra zmes in se lahko nadejamo uspešnih rezultatov,« se je sestave moštva dotaknil nogometaš, ki je v Prvi ligi Telemach odigral že 97 tekem.

S to številko si deli peto mesto večne prvoligaške lestvice Aluminija, član katerega je ostal tudi po selitvi med drugoligaše.

Kaj ga je prepričalo, da tudi v sezoni 2022/23, v kateri bo tudi kapetan Kidričanov, ostale del rdeče zgodbe?

»Tukaj sem že od leta 2016, ko sem se Aluminiju pridružil še kot vstopni mladinec. Tukaj sem že lep čas, nič mi ne manjka v Kidričevem. 

Res je, zdaj imam s kapetanskim trakom novo vlogo, ki sem jo deloma pričel že ob koncu zadnje sezone. Tukaj se dobro počutim, naredil pa bom vse, da Aluminij vrnemo med prvoligaše.«

Najprej s Krčani

»V Krško bomo šli z željo, da osvojimo tri točke, drugačen rezultat ne pride v poštev,« pravi pred sobotnim gostovanjem v posavski prestolnici.

Krčani so po novih poletnih spremembah praktično popolna neznanka, s kom vse pa se bo Aluminij boril za vrh drugoligaškega prvenstva?

»Iskreno povedano, niti ne vem, kakšen igralski kader imajo ostale ekipe. Nisem se veliko oziral na druge, menim, da moramo gledati predvsem nase. Če bomo pravi, se nimamo kaj ozirati na druge. 

Glede na prejšnje sezone, pa bi lahko izpostavil Nafto, Krko, Triglav, tudi Rogaška vedno sestavi dobre ekipe. Za letos pa težko povem, verjetno bomo videli že po uvodnih krogih, ko se bo izkristaliziralo, kdo lahko napada vrh lestvice,« je zaključil vezist rdečih.

Kidričani bodo prvo domačo tekmo odigrali v drugem krogu prvenstva, ki ga bodo odprli s petkovo tekmo proti Iliriji.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pohorčan (nepreverjen)

Ke te bluzite o totem Aluminiji??? Nikoli ga ne bodo več brcale v 1. ligi!!!! Nikoli!!!! Danes grem podirate drva, delam drva za prihodnjo zimo!!!! Huda bo, Indijanci že full pripravljajo drva.

Starejše novice