Slika je simbolična.
Po olimpijskih igrah zdaj že tradicionalno prihajajo paraolimpijske igre, na katerih bo nastopilo sedem slovenskih športnikov.

Potem ko je v nedeljo v Tokiu ugasnil olimpijski ogenj in padel zastor nad olimpijskimi igrami, bodo imeli v japonski prestolnici le dobrih 14 dni športnega predaha.

Festival športa v posebnih časih in z omejitvami bo 24. avgusta dobil še drug del, saj se bodo začele paraolimpijske igre. Na njih bo sodelovalo tudi sedem slovenskih športnikov.

Paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide, v zadnjih desetletjih že po tradiciji spremljajo olimpijske. 

Boji na istih prizoriščih povezujejo športnike invalide in neinvalide, letos pa si bodo vsi delili tudi posebnosti in omejitve, ki jih narekujejo čas pandemije in povečane previdnosti. 

Sestava slovenske delegacije

Slovensko ekipo tokrat sestavlja sedem športnikov v šestih panogah. Zaradi omejitev pri kvotah in strogih norm je številčno majhna, je pa nekakšna mešanica izkušenih večkratnih udeležencev teh tekmovanj ter novincev, ki doslej še niso izkusili paraolimpijskih tekmovanj.

Večina se je na igre uvrstila prek kvalifikacij ali z doseženimi normami, nekateri pa tudi s posebnimi vabili prirediteljev.

Na igrah bodo nastopili strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter - slednji prihaja iz Slovenske Bistrice, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, namiznoteniški igralec Luka Trtnik ter lokostrelec Dejan Fabčič.

Prav slednji, ki bo na igrah nastopil že tretjič, a še v tretji športni panogi, bo na slovesnem odprtju nosil slovensko zastavo.

Kot so poudarili na današnji predstavitvi, so takšno odločitev v slovenski reprezentanci sprejeli tudi kot zahvalo za prispevek zdravniške stroke v boju s koronavirusom, saj je Fabčič po poklicu zdravnik.

Slovenska reprezentanca pred odhodom zalila japonsko češnjo

Slovenska reprezentanca, ki bo nastopila v Tokiu, se je pred odhodom na igre predstavila danes v Ljubljani.

Na zelenici ob trgovini Lidl na Toplarniški ulici, kjer so že za lanske, pozneje prestavljene igre, postavili tudi poseben odštevalnik do začetka tekmovanja, so danes člani ekipe in gostje tudi simbolično zalili drevo - japonsko češnjo, ki naj simbolizira cvetenje slovenskih paraolimpijcev.

Igre v Tokiu bodo potekale od 24. avgusta do 5. septembra.

Starejše novice