V Sloveniji in po svetu danes obeležujemo mednarodni dan pisanja z roko, pri nas pa bosta dejavna predvsem Društvo Radi pišemo z roko in Slovensko mednarodno združenje žensk Sila.

Članice združenja bodo učencem nekaterih slovenskih šol predstavile svoje abecede, pisavo in napisale nekatere uporabne besede z roko. Tako bodo mladi lahko spoznali, kakšno pisavo imajo Francozi, Japonci, Črnogorci, Indijci, Američani, Avstrijci, Romuni, Hrvati in Egipčani.

V društvu menijo, da je pisanje z roko nekaj zelo osebnega in izraz naše samopodobe. »Pisanje z roko je izvirna človekova dejavnost. Nihče ne piše tako kot vi. Zato Društvo Radi pišemo z roko spodbuja učitelje, starše, mlajše in starejše, da več pišejo z roko in s tem negujejo to lepo fino motorično spretnost,« so zapisali člani društva. 

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala

Po besedah društva Radi pišemo z roko gre za fino motorično spretnost, ki jo ohranjamo z vajo: 

»V pisni komunikaciji se je v zadnjih desetih letih zgodila prava mala revolucija. Vedno več tipkamo s tipkovnico in vedno manj pišemo z roko. To ni dobro. Nevrologi in pedagogi opozarjajo, da je za celovit razvoj osebnosti potrebno misliti s celo glavo. S tem želijo povedati, da je potrebno angažirati levo in desno polovico možganov. V levi domujejo logika, dejstva, sistemi, analitika, v desni možganski polovici pa domišljija, ustvarjalnost, intuicija in tudi pisanje z roko. Ko futurologi govorijo o četrti industrijski revoluciji in o delovnih mestih prihodnosti, opozarjajo na to, da bodo roboti, avtomatizacija, umetna inteligenca, prevzeli veliko delovnih mest, a predvsem tista, ki so povezana z rutinskimi deli. Računalnik ne more v celoti nadomestiti človeka. Nima zdrave pameti.  Namreč, težko je avtomatizirati delo, kjer je potrebno veliko domišljije, ustvarjalnosti, strateškega razmišljanja. Računalniki so dobri za optimiziranje, ne pa za postavljanje ciljev. Prihodnost človeškega dela  je torej v ustvarjalnosti in domišljiji.«

Mednarodni dan pisanja z roko so začeli obeleževati v ZDA leta 1980. Za mednarodni dan je bil izbran 23. januar, saj se je takrat rodil John Hancock, prvi podpisnik ameriške deklaracije o neodvisnosti. Tej pobudi so se pridružili na Nizozemskem, v Švici, Angliji, Indiji in nekaterih drugih državah, tudi v Sloveniji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice