Slika je simbolična.
Zagreb kot prvo mesto na svetu v ekološko zatiranje ambrozije.

V Zagrebu bodo naslednje leto kot prvi na svetu začeli projekt ekološkega zatiranja ambrozije, tako, da bodo posadili rastlino facelijo.

Pobudnici projekta, doktorici znanosti Miroslava in Dragana Jaramaz, ocenjujeta, da bodo tako zmanjšali pojavnost alergije na cvetni prah ambrozije.

Ambrozijo bodo zatirali s pomočjo medonosne rastline facelije

Ambrozija se v hrvaški prestolnici pojavlja na približno 320 hektarih površin. Trenutno jo uničujejo s puljenjem, košnjo in škropljenjem s herbicidi, že kmalu pa bodo poskusili bolj inovativen način zatiranje te alergene rastline. 

Strokovnjakinja za varovanje narave in okolja Miroslava Jaramaz je s sestro Dragano namreč odkrila ugodnejšo in učinkovitejšo rešitev za to težavo. Predlagali sta biološki ukrep zatiranja ambrozije s facelijo, je danes poročala hrvaška nacionalna televizija HTV.

Projekt bo trajal naslednja tri leta

Projekt sajenja facelije bodo po njunih napovedih začeli naslednje leto na območju Zagreba, trajal pa bo naslednje tri leta.

»Facelija poleg tega, da je medonosna rastlina, ni plevel, ni agresivna. Zatira ambrozijo, preprečuje erozijo, je dobra za prehrano živine in povečuje biotsko raznovrstnost, ker je privlačna za žuželke in ima hranljivi med,« je pojasnila Miroslava Jaramaz za hrvaško nacionalno televizijo

Dodala je, da je facelija lepega, vijoličastega videza in diši, obenem pa je tudi dobra zaščita pred hrupom.

Glavni cilj projekta: Zmanjšanje pojavnosti alergije na cvetni prah ambrozije

Dragana Jaramaz pa je medtem izpostavila, da je ta projekt poceni in izjemno lahek za izvedbo, njegov glavni cilj pa je, da se zmanjša pojavnost alergije.

V hrvaški prestolnici je sicer okoli 250.000 alergikov na cvetni prah ambrozije.

Mesto Zagreb je po koncentraciji cvetnega prahu v zraku v samem vrhu Evropske unije. Koncentracija cvetnega prahu ambrozije se bo po ocenah stroke zaradi podnebnih sprememb in širjenja semen do leta 2050 sicer povečala celo do štirikrat. Trenutno je na cvetni prah ambrozije alergičnih okoli 33 milijonov Evropejcev.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
proti driski (ni preverjeno)

planetarij/zdravilnerastline
divjivrt/portal/recepti2/domaca-lekarna/prebavila/111-tinktura-ambrozije-proti-prebavnim-tezavam

Starejše novice