Slika je simbolična.
To so najpogostejši načini, s katerimi lahko oblačila pobelimo na naraven način.

Bela oblačila lahko zlahka kombiniramo z drugimi barvami, po drugi strani pa se že po nekaj pranjih spremenijo.

Če imamo doma bela oblačila, ki bi jim radi povrnili stari sijaj, lahko to naredimo z belilom, kupljenim v trgovini, ali pa se odločimo za okolju prijaznejšo alternativo.

Razlogi, zakaj bela oblačila »izgubijo« belino

Po nekaj pranjih lahko bela oblačila postanejo rumena ali siva, ker se barve z drugih oblačil prenašajo na bela, še posebej, če oblačil pred pranjem ne razvrščamo glede na barvo in vse peremo skupaj.

Razlog je lahko tudi ta, da se na belih oblačilih naberejo ostanki mehčalca in detergenta ali madeži od hrane in pijače. Sprememba barve belih oblačil pa je lahko tudi posledica onesnaženosti zraka.

Limona

Če želimo na naraven način pobeliti oblačila, lahko uporabimo limono. Še posebej učinkovita je pri beljenju določenih tkanin, na primer bombaža, lana in poliestra.

Posodo moramo napolniti z vročo vodo in dodati sok ene do dveh limon. Nato perilo namočimo za približno pol ure. Če imamo zelo umazana oblačila, jih je dobro pustiti namočene čez noč.

Za beljenje pa lahko poskrbimo tudi s pranjem v pralnem stroju, in sicer tako, da žlico limoninega soka dodamo detergentu.

Soda bikarbona

Pri beljenju oblačil si lahko pomagamo tudi s sodo bikarbono. Mešanico, v kateri bomo belili perilo, naredimo tako, da štiri litre vode zmešamo s skodelico sode bikarbone in vanjo namočimo oblačila.

Za boljši učinek je najbolje, če oblačila pustimo namočena čez noč, nato pa jih operemo v pralnem stroju. Če so na oblačilih madeži, je večja verjetnost, da jih bomo odstranili, če nanesemo sodo bikarbono neposredno na madež in zdrgnemo z zobno ščetko. Lahko pa jo uporabimo tudi namesto mehčalca.

Beli kis

Učinkovit pri beljenju je tudi beli kis. Hkrati pa deluje kot naravni mehčalec, zato je dobro, če približno 250 mililitrov belega kisa dodamo pralnemu prašku.

Kis bo poskrbel, da bodo oblačila bolj bela, hkrati pa bodo tudi mehkejša. Če so oblačila zelo umazana, jih lahko pred pranjem namočimo v toplo vodo, ki ji dodamo skodelico belega kisa in pustimo čez noč.

Detergent za strojno pomivanje posode

Skrivno orožje za beljenje perila najdemo tudi v kuhinji, in sicer je to detergent za strojno pomivanje posode. Uporabimo ga tako, da zmešamo eno četrtino detergenta za posodo z detergentom za pranje perila in oblačila operemo na običajni temperaturi.

Pozorni moramo biti, da izberemo takšen detergent, ki ne vsebuje fosfatov ali klora, še posebej, če imamo občutljivo kožo ali alergije.

Aspirin

Z aspirinom lahko pobelimo oblačila, uporabimo pa ga lahko tudi za odstranjevanje temnih madežev z barvnih oblačil. Za beljenje potrebujemo pet aspirinov in dva litra vroče vode.

V vodi raztopimo aspirine in vanjo namočimo oblačila. Dobro je, da tablete, preden jih damo v vodo, zdrobimo. Oblačila se morajo namakati vsaj osem ur ali še bolje čez noč.

V vodo morajo biti popolnoma potopljena. Nato oblačila operemo v pralnem stroju.

Perilo lahko s pomočjo aspirina pobelimo tudi v pralnem stroju, in sicer tako, da dodamo tablete aspirina v pralni stroj pred pranjem perila, vendar se morajo predhodno raztopiti v vodi.

Sonce

Oblačila lahko pobelimo tudi s pomočjo sonca. To lahko naredimo tako, da bela oblačila po pranju obesimo na takšno mesto, da so izpostavljena neposredni sončni svetlobi.

Beljenje bo najbolj učinkovito v času, ko je sonce najmočnejše.

Komentarji (1)

Moje mnenje (ni preverjeno)

Kaj niso oblačila na soncu vedno porumenela?

Starejše novice