V četrtek se bodo na Madžarskem iztekle izredne razmere, vendar madžarski poslanci ne bodo glasovali o podaljšanju teh za nedoločen čas. Vse več Madžarov pa v strahu pred nemiri zaradi širjenja koronavirusa kupuje orožje.

Predlog zakona o podaljšanju izrednih razmer predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, poroča RTV. Ob tem predvideva, da bi lahko vlada odločala z odloki brez potrditve parlamenta. 

Vodja poslanske skupine Orbanovega Fidesza Mate Kocsis je bil prepričan, da bo vlada kljub temu, da predlogu nasprotujejo opozicijske stranke Momentum, Demokratična Koalicija, Jobbik in socialisti, dobila podporo 80 odstotkov glasov poslancev. Toliko jih je potrebnih za sprejetje zakonodajnega predloga. 

Parlament predloga o podaljšanju izrednih razmer ne bo obravnaval

Vendar se te napovedi niso uresničile, uvrstitve predloga na dnevni red ni podprlo 80 odstotkov poslancev. Parlament predloga tako sploh ne bo obravnaval. Vodja socialistov Bertalan Toth je povedal, da ne bodo podprli zakonodaje, ki bi »Madžarsko za nedoločen čas izpostavila Orbanovim muham,« še poroča RTV. 

Konec izrednih razmer na Madžarskem

Izredne razmere, ki so jih uvedli 11. marca, se tako v četrtek zaključijo. Vladajoča stranka Fidesz lahko naslednji teden predlog ponovno poskusi vložiti na dnevni red. Če jim uspe, bo za potrditev zakonodaje zadostovala dvotretjinska večina. 

Prodaja orožja je petkrat večja 

Kot poročajo tuji mediji, vse več Madžarov nakupuje orožje, saj se bojijo, da bodo zaradi zaostrenih razmer izbruhnili protesti. Dovoljenje za posedovanje orožja ima okoli 300.000 ljudi od skupno desetih milijonov prebivalcev, vendar to ni potrebno za nakup določenih manjših kosov orožja. 

»Prodamo petkrat več kosov orožja, kot smo jih v običajnem marcu. Prodali bi jih lahko celo 15-krat več, a nam je zmanjkalo orožja z gumijastimi naboji,« je za RTV povedal lastnik orožarne.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Orbanu bo zrihtal orožje prijatelj Ivan iz rezerv JLA .

čarni vrag (nepreverjen)

Prodamo petkrat več kosov orožja, kot smo jih v običajnem marcu. Prodali bi jih lahko celo 15-krat več, a nam je zmanjkalo orožja z gumijastimi naboji,« je za RTV povedal lastnik orožarne.

Zopet gre za zavajanje. Orožje z gumijastimi naboji, zračne puške in podobno.

levi komunist (nepreverjen)

Ali je naprava za omamljanje svinj
svinjaka pištola tudi orožje
ali je to samo okrasek mesarja

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

zedinjena slovenija (nepreverjen)

množično kupujejo orožje,
mi ga že imamo, le praktično preizkusiti ga je še treba, smo že vadili !

Stefan Slonjsak (nepreverjen)

Verjetno bodo pobijali nevòdnega spvraznika korono virus.
Bravo Madzari.
Pri nas je pa vse kilavo.l

Starejše novice