Vir: PU Maribor
Mariborski kriminalisti so zasegli ponarejene evrske bankovce. Občane pozivajo, da so pozorni pri poslovanju z gotovino.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor preiskujejo več kaznivih dejanj ponarejanja denarja. 

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec med 13. septembrom in 17. septembrom na območju Maribora, v treh različnih primerih unovčil skupno 42 ponarejenih bankovcev v apoenih po 50 evrov. 

Ponarejene bankovce je unovčil pri nakupih igralne konzole in motornega kolesa, za katera se je dogovoril preko spleta, enega pa je unovčil pri dostavljavcu hitre hrane. 

Z navedenimi dejanji je osumljeni pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 2100 evrov. 

Z intenzivnim zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili identiteto osumljenca in bodo zoper njega za navedena kazniva dejanja na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Vir: PU Maribor

Policisti opravili hišno preiskavo

Pri istem osumljencu so policisti Policijske postaje Lenart opravili hišno preiskavo in zasegli skupno 17 bankovcev v apoenih po 50 evrov, ter po en bankovec v apoenih po 200, 100, 20, 10 in 5 evrov, za katere obstaja sum, da so ponarejeni. 

V sklopu preiskovalnih dejanj so, ob sodelovanju s policisti drugih policijskih postaj, opravili hišno preiskavo še pri enem osumljencu z območja Maribora. 

Pri tem so med drugim zasegli določene predmete, za katere sumijo, da izvirajo iz različnih kaznivih dejanj tatvin, za katere policisti še iščejo njihove lastnike in jih pozivajo, da se javijo. 

Moška sta tako osumljena tudi storitve več kaznivih dejanj velike tatvine.

Vir: PU Maribor

Občane pozivajo, da so pozorni pri poslovanju z gotovino

Ker bi lahko bilo v obtoku več ponarejenih bankovcev občane policisti pozivajo, da so pozorni pri poslovanju z gotovino. 

Za prepoznavo pristnosti denarja običajno ne potrebujemo kakšnih posebnih tehničnih pripomočkov. V večini primerov zadošča, da bankovec pogledamo, otipamo in ga obrnemo proti viru svetlobe. 

V obtoku je največ takšnih ponaredkov, ki imajo imitacije nekaj zaščitnih elementov. Ponarejene bankovce lahko prepoznamo po reliefu, saj ga velikokrat nimajo. Ko bankovec pogledamo proti svetlobi, postanejo vidni portretni vodni znak, varnostna nit (pri večjih vrednostih še portretno okence). 

Ko bankovec nagibamo naprej in nazaj, na srebrnem traku opazimo portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Za kaznivo dejanje ponarejanja denarja je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do osmih let, v kolikor pa gre za veliko količino bankovcev pa od enega do desetih let. 

Za kaznivo dejanje velike tatvine je zagrožena kazen do petih let zapora.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice