Šestindvajset požarov in eksplozij, s katerimi je bilo povzročeno 600.000 evrov materialne škode. To je statistika mariborskih požigalcev, ki so lanskega leta med aprilom in novembrom objestno izvajali požare po Mariboru. Kakšna kazen sledi?

Pogoreli osebni avtomobili, avtobus, od katerega je ostalo le še železo, in uničeno ostrešje v garažni hiši. Vse to je delo mariborskih požigalcev, ki so med aprilom in novembrom lani kot po tekočem traku, po Mariboru in okolici podtikali požare.

Spomnimo. Garažna hiša na Tržaški cesti v Mariboru, je bila le ena izmed lokacij, iz katere se je minulo leto večkrat vil gost črn dim. 

Najhuje je bilo oktobra lani, ko je tukaj gorelo osem osebnih avtomobilov, ogenj pa se je razširil tudi na streho – zagorela je električna napeljava in popolnoma uničila ostrešje. 

Mariborski kriminalisti so domnevnim požigalcem na prste stopili že lani novembra. Ovadili so štiri moške doma iz Maribora in okolice, stare med 20 in 30 let, ki jih je pri izvrševanju kaznivih dejanj vodila izjemna objestnost.

Kot lahko vidite na fotografijah, ki so bile posnete danes je zgornja etaža parkirišča še vedno zaprta. Prav tako tam še vedno stoji parkirani zagoreli avtomobili, ostrešje garažne hiše pa še ni sanirano

Sprva ovadili štiri, kasneje odkrili še enega moškega

Mariborski kriminalisti so domnevnim požigalcem na prste stopili že lani novembra. Ovadili so štiri moške doma iz Maribora in okolice, stare med 20 in 30 let, ki jih je pri izvrševanju kaznivih dejanj vodila izjemna objestnost.

»Saj so bili kraji, kjer je prišlo do požigov izbrani naključno. Povezava osumljenih z oškodovanci ni bila ugotovljena, svoja dejanja pa so z mobilnimi telefoni tudi snemali,« je 24. novembra lani povedal Stanko Vidovič, vodja mariborskih kriminalistov.

Po nadaljnji preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je dejansko pri kaznivih dejanjih sodelovalo pet oseb in ne zgolj štiri in da imajo pravzaprav na vesti kar 26 požarov in eksplozij

Zoper njih so zato vložili kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

»Policisti so storilce odkrili na podlagi posnetkov, pri enem dejanju so bili tudi zaloteni. Preiskava je bila zelo obsežna in so se potem samo naredili pregledi varnostnih kamer in telefonov, in je bilo potrjeno za ta dejanja,« je povedal začasni vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Tilen Ivič.

Mariborsko tožilstvo je po pregledu dokazov, sprva zoper štiri, naknadno pa še zoper enega moškega vložila obtožnico

.

»Gre za povzročitev splošne nevarnosti, poškodovanje tuje stvari, ponarejanje listin in za tatvino tablic, v enem primeru,« je dodal Ivič.

Tožilstvo bo poskrbelo, da jih bo doletela pravična kazen

Obdolženci so v predrznih kaznivih dejanjih povzročili za približno 600 tisoč evrov škode – zraven uničenih avtomobilov in avtobusa, je uničeno še ostrešje, konstrukcija in pod konstrukcija garažne hiše.

»Moram reči, da kot državno tožilstvo obsojamo takšna kazniva dejanja. Sploh glede na motiv, ki sem ga omenil. 

V tej fazi o kakšnih predlogih kazni še ne morem govoriti, lahko pa zagotovim, da bomo zagotovo poskrbeli za to, da bodo obdolženci ustrezno sankcionirani v zadevi,« je zatrdil Ivič.

Obtožnica je včeraj postala pravnomočna za štiri obdolžence, ki so vse od začetka predkazenskega postopka v priporu.

Komentarji (1)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Na Dan z besedo kdo so ti moski, poimenujte jih, so cigani ali siptari ali yugovici ali cefuri...

Starejše novice