Slika je simbolična.
Policisti poročajo o mladoletniku, ki je preko spleta na domači naslov iz tujine naročil več kosov pirotehnike. Policisti so mu pirotehniko zasegli, prislužil pa si je tudi kazen.

Policisti so bili v zadnjih dneh večkrat obveščeni o uporabi prepovedane pirotehnike na območju Velenja. Z zbiranjem obvestil so prišli do podatka o mladoletniku, ki naj bi imel večjo količino petard. 

Omenjenemu mladoletniku so včeraj zasegli 1045 petard različnih velikosti in kategorij. Mladoletnik je pirotehniko naročil preko spleta iz tujine in jo po pošti prejel na domač naslov. Zoper mladoletnika bo podan obdolžilni predlog. 

V novembru in decembru letos so policisti Policijske uprave Celje zasegli že več kot 2400 petard različnih moči. Zasegli so jih tako na ulicah, na domovih kot tudi v šolah.

Obravnavali so tudi poškodbo s pirotehniko, saj se je v Velenju v preteklih dneh mladoletnik lažje poškodoval pri metanju petard. 

Obravnavali so še dve poškodovanji tuje stvari s pirotehniko. V Celju so tako neznanci s pirotehničnimi izdelki poškodovali več poštnih nabiralnikov stanovanjskega bloka v novi soseski, v Velenju pa okenski okvir. 

Kazni zaradi pirotehnike visoke tudi do 1200 evrov

Policisti znova opozarjajo, da je pri nas pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

»Pri tem velja poudariti, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečemo globo v razponu od 400 do 1200 evrov ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last,« poudarjajo celjski policisti.

Vsem, ki se ne morejo upreti uporabi dovoljenih pirotehničnih sredstev, svetujejo, naj kupujejo le originalne izdelke in še te zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri uporabi naj bodo odgovorni in naj imajo v mislih vse tiste, ki jih pokanje vznemirja. 

Nikar naj ne pozabijo, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu.

Zaseg celjskih policistov (Foto: Policijska uprava Celje).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice