Slika je simbolična.
V Mariboru se odvija Teden Afrike, ki v okviru kulturnega in izobraževalnega programa predstavlja to bogato in raznoliko celino.

Na dvorišču v Vetrinjskem dvoru in pod drevesnimi krošnjami v Mestnem parku je ta teden mogoče pobliže spoznati afriško kulturo in kulinariko.

Teden Afrike je namenjen praznovanju afriške enotnosti, raznolikosti, uspeha in združevanja Afričanov v Sloveniji ter odpiranju priložnosti, da predstavijo kulturno in družbeno energijo afriških držav.

Kot pravijo organizatorji, želijo s tem vplivati na razvoj zavedanja o pomenu medkulturnega dialoga in sožitja različnih svetov. Njihov namen je preko izobraževalnih in kulturnih vsebin razširiti obzorja in preseči stereotipe, ki obstajajo v družbi.

V Mariboru so do 29. avgusta na voljo številne delavnice za otroke, predavanja, okrogle mize, pripovedovanja zgodb, pesmi, spoznavanja plesov in afriške glasbe, ogledi filmov, športne aktivnosti in pa seveda tudi okušanje afriške hrane in pijače.

Afriški glasbeni ritmi na festivalu Maribum Afriqui

V okviru Tedna Afrike se odvija tudi mednarodni glasbeni festival Maribum Afriqui 2021. Gre za večletni mednarodni projekt, ki predvsem skozi glasbo približuje afriško kulturo slovenski publiki in jo hkrati opominja na lastne korenine.

Med drugim bo nastopil tudi Sekou Kouyate – gvinejski virtuoz na kori in Mamadou Diabate – mojster balafona iz Burkina Fasa.

Teden pestrega kulturnega in izobraževalnega programa

Osrednje dogajanje se bo začelo v četrtek, 26. avgusta, z uradno otvoritvijo v Vetrinjskem dvoru. Sledila bo delavnica Afrika v slovenskem izobraževalnem sistemu, kjer bodo predstavili, na kak način je Afrika predstavljena v šolskih učbenikih. 

Na delavnici Beli privilegij in rasizem: pri nas že ne bo pogovor tekel o tem, kaj sploh je beli privilegij in ali obstaja tudi v Sloveniji.

V Vetrinjskem dvoru bo celo popoldne možno poskusiti slastne jedi iz Zimbabveja, Nigerije in Tunizije.

Bogat program si lahko v celoti ogledate na Facebook strani dogodka.  

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Afrika na robu (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=5ObdahQg0-g
youtube.com/watch?v=uOpFSUz4MDk

Franc s Piramide (nepreverjen)

Afrika naj bo v Afriki!

Ip (nepreverjen)

Slovencina teska pravijo. V Nemčijo pa ne smejo.

Starejše novice