Organizatorji Festivala Lent so ob današnjem svečanem podpisu pogodbe z glavnim pokroviteljem festivala Zavarovalnico Sava razkrili program.

V Vodnem stolpu na Lentu so danes organizatorji Festivala Lent svečano podpisali pogodbo z glavnim generalnim pokroviteljem festivala Zavarovalnico Sava. Ob tem so predstavili letošnje novosti, podrobnosti programa in predfestivalske dogodke. 

»Festival Lent je festival, ki gradi na treh desetletjih znanja in izkušenj, v katerih smo razvili izvirno, prepoznavno festivalsko programsko formulo, ki ne ponavlja vzorcev komercialno usmerjenih festivalov, namenjenih ozkemu krogu obiskovalcev, temveč načrtno stavi na širino, odprtost, vključevanje in povezovanje. Je festival vseh generacij, na katerem svoje mesto najde staro in mlado,« poudarjajo organizatorji.

Žarišče Trg Leona Štuklja in zvezdniški sij

Razkrili so tudi podrobnosti letošnjega programa. Tako bo že prvi festivalski večer, 20. junija, Trg Leona Štuklja »zatresla« balkanska glasbena eksplozija Dubioza kolektiv. Zaključek festivala, 29. junija, bo obsijan z zvezdniškim sijem, ki ga prinaša ameriški princ soula Jose James, eden najbolj vročih zvezdnikov slovite newyorške založbe Blue Note, ki navdušuje po največjih jazzovskih festivalih sveta. Njegov koncert bo v sklopu evropske turneje, v kateri bo obiskal še Pariz, Dunaj, Kopenhagen in Montreaux, potekal v intimni atmosferi Minoritskega samostana.

V okviru Jazzlenta bo nastopil tudi nigerijski kitarist Bombino, ki je na Lentu navdušil že pred štirimi leti.

Ob Umeku tudi Gibonni, Magnifico, Parni Valjak ...

Na predzadnji dan festivala bodo na svoj račun prišli ljubitelji elektronske glasbe. Na Trgu Leona Štuklja bo namreč nastopil oče slovenske elektronske glasbe Umek, ki velja za enega najuspešnejših slovenskih glasbenikov na svetovni glasbeni sceni. Na največjem mariborskem trgu bodo nastopili tudi Parni Valjak (21. 6.), Magnifico (24. 6.), Urban (26. 6.) in Gibonni (27. 6.)

Celoten program vsega festivalskega dogajanja je dostopen na tej povezavi.

Združen Večerov in Jurčkov oder

Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje baletne umetnosti. Pod plesno predstavo Hora - Cantata se ob Mauru Bignozzetiju podpisuje Edward Clug, eno največjih imen svetovne plesne scene in nominiranec za plesnega oskarja.

Žanrsko pisan je tudi spored Večerovega odra, na katerem sta po novem združeni dve priljubljeni lentovski prizorišči, in sicer Večerov in Jurčkov oder. Večeri ob Dravi tako prinašajo dvojno koncertno dozo z nastopi ob 20.00 in 21.30. Nastopili bodo Brass band Radlje (21. 6.), Elvis Jackson (23. 6.), Zabranjeno pušenje (25. 6.) in Orleki, ki bodo s koncertom 22. junija proslavili tridesetletnico delovanja.

Poskrbljeno za smeh, mlade, klasiko in 'afterpartije'

Udarno bo tudi ob Mladininem odru, ki ponuja priložnost mladim, obetavnim, a še neuveljavljenim inovativnim ter kvalitetnim bandom. Oder ima letos nov prostor - odvijal se bo na najbolj domačem prostoru festivala, na Malem odru Narodnega doma.

Sodni stolp s svojo intimno atmosfero tudi letos ponuja oder kantavtorjem in šansonjerjem, med katerimi organizatorji izpostavljajo koncert prve dame slovenskega šansona Vite Mavrič (28. 6.). Nočne ptice bodo na svoj račun prišle tudi na after partyjih v Minoritih in v klubu Wetrinsky, ki se bodo pričenjali ob 23.45.

Za ljubitelje smeha bodo na Odru Nove KBM - Minoriti predstavljene najbolj priljubljene komedije. Z uspešnico Čakalnica se bosta 22. junija predstavila Lado Bizovičar in Janez Hočevar Rifle, v Vetrinjskem dvoru pa bo potekala parada stand up zvezdnikov. 20. junija bo tam nastopil tudi Tadej Toš.

Ljubitelji klasične glasbe so dobrodošli v Dvorani Union, kjer z najrazličnejšimi zasedbami priznanih domačih in tujih izvajalec domuje tradicionalni Salon glasbenih umetnikov.

Kulinarične mojstrovine na SladoLentu

V mariborskem mestnem parku bo za družine z otroki potekal Art kamp, ki ob koncertih in nastopih na odru Triglav (ob 10.00, 16.00 in 19.30) navdušuje s svojimi kreativnimi ustvarjalnicami in delavnicami. Za družine bodo skrbeli tudi v Vetrinjskem dvoru, kjer bodo ob 18.30 vsak dan uživali ob lutkovnih in dramskih predstavah, namenjenih najmlajšim.

Na letošnjem Festivalu Lent v okviru gurmanskega festivala SladoLent ponovno gosti najboljše slovenske kuharske mojstre, ki se predstavljajo z izborom izvirnih slovenskih kulinaričnih kreakcij. Žal letos ne bomo mogli doživeti festivala Uličnih gledališč Ana Desetnica, a utrip ulic in trgov bo kljub temu festivalski. S svojimi ritmi in zvoki ga bodo zaznamovali glasbeniki v okviru dobro sprejete lanskoletne festivalske novosti, cikla koncertov Pozor! Muzika na cesti!

Folkart pod pokroviteljstvom UNESCA

Eden najdragocenejših kamenčkov mozaika Festivala Lent je folklorni festival Folkart, ki velja za največji slovenski folklorni festival. Številnim nagradam in priznanjem, ki jih je festival z vseh koncev sveta prejel doslej, se je letos, v 31. letu delovanja, pridružilo novo častno pokroviteljstvo Slovenske nacionalne komisije UNESCA. 

Folkart je tudi skrb za ohranjanje dragocene svetovne nesnovne kulturne dediščine in praznik raznolikosti ter odprtosti, spoznavanja in sprejemanja drugih kultur ter namenjen vsem ljudem svobodnega duha. Letos se bodo tako predstavili Mehika s starodavnim in skrivnostnim izročilom Majev in Aztekov, ne bo šlo brez mariachev, ter otok Guam, s katerim bo v mesto pljusnil val Pacifika s kančnkom malone obredne eksotike.

Prvič v zgodovini festivala je organizatorjem z zavzetim angažmajem producentke Folkarta Alenke Klemenčič in ob sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Ljudske republike Kitajske uspelo 'prebiti kitajski zid'. Tako v Maribor prihaja slovita kitajska skupina Beijing Dance Academy iz Pekinga.

Folkart bo preplezal tudi mogočni Ural in se prebil vse do starodavne Ufe, milijonske prestolnice Baškortostana, od koder prihaja Ansambel plesov in pesmi Aytugan. S Stare celine bo Folkart gostil še temperamentne Irce, mehkobne in ponosne Makedonce in divje razigrane Ukrajince.

Lentanje je najboljše z Lento

Vstopnica Lenta obiskovalcem festivala za 25 evrov (dijaki in študenti 15 evrov) zagotovi popolno doživetje desetih festivalskih dni na sedmih festivalski prizoriščih z več kot petdesetimi prireditvami. Na voljo je tudi dnevna Lenta, ki prinaša enake ugodnosti, zanjo pa je potrebno odšteti 15 evrov.

Za koncerte, ki niso vključeni v Lento, ta prinaša 40-odstotni popust ob nakupu vstopnic za festivalske dogodke z vstopnino.

Komentarji (2)

Katja7 (ni preverjeno)

Na kratko povedano:zopet balkaniziranje SLO in Maribora.

FrancR (ni preverjeno)

Na prvi pogled je preveč balkanske muzike in daleč premalo slovenske. Kje sta Zala in Gašper? Pa Maja Keuc? Pa...

Starejše novice