Slika je simbolična (foto: Jaka Arbutina).
Novoletna okrasitev v Mariboru bo, ampak v luči draginje v zmanjšanem obsegu. Načrtujejo tudi, da bodo lučke kasneje prižgali.

Pred dnevi je ljubljanski župan Zoran Janković naslovil perečo problematiko varčevanja z energijo v povezavi z letošnjo javno osvetlitvijo ozorimo praznično okrasitvijo mest.

Na mizi naj bi bilo več možnih ukrepov. Med njimi so tudi predlogi o potencialnemu prižigu lučk samo v popoldanskih urah in ugašanju proti jutru ali mogoče celo že ob polnoči. 

Ker na določenih predelih zaradi lučk ni potrebe po javni razsvetljavi, so jo lansko leto na teh območjih v prestolnici tudi ugašali, zaradi česar je dejanski strošek posledično bil nižji od predvidenega.

Kaj pa načrtuje Maribor?

Novoletna okrasitev bo, ampak v zmanjšanem obsegu

Na Mestni občini Maribor so za Mariborinfo pojasnili, da bodo ukrepe ob energetski krizi sprejemali usklajeno z drugimi mestnimi občinami.

»Na seji Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije v tem tednu je tudi Mestna občina Maribor opozorila, da je zaradi naraščajočih stroškov energije potrebno sistemsko zavarovati javne zavode na področju kulture in športa (športni objekti, kulturne ustanove, …) ter javno komunalno službo in jim dodeliti status zaščitenih odjemalcev. Mestna občina Maribor bo v času energetske krize delovala v skladu z navodili in priporočili države ter enotno z ostalimi primerljivimi občinami,« so še pojasnili.

Izvedeli smo, da novoletno okrasitev mesta načrtujejo, ampak v zmanjšanem obsegu, načrtujejo tudi, da bodo lučke prižgali kasneje. Več podrobnosti bodo razkrili v kratkem, so zatrdili.

Nekaj svetlobe in čarobnosti

»Praznična mestna okrasitev in predpraznično sejemsko dogajanje pred božičnimi prazniki zmeraj vnese dobro voljo in pozitivno energijo. To bomo letos zagotovo tudi potrebovali,« so dodali. 

»Kljub vsemu pa menimo, da moramo v prazničnem času v mestu za ljudi vnesi nekaj svetlobe in čarobnosti,« še pravijo na mestni občini.

Komentarji (3)

Turbo (ni preverjeno)

Glede na to, da smo v Sloveniji 95% samozadostni z elektriko problemov ne bi smelo biti.

Naj ugasnejo luci drugje, na stadionih, smuciscih itd., spara se naj tam ko se more, teh 14 dni pa naj pustijo ljudem radost in veselje, to veliko ljudem zelo dosti pomeni.

Alexio (ni preverjeno)

BITCOIN minin se je koncal. Sprostilo se je do 13% energije. Zakaj se imamo vedno "pomanjkanje" im zakaj je skoz korono kr na enkrat nastalo pomanjanje??? SLO je itak vecina na vodnih virih in nuklearki. Zaj ni sfalilo vode ali urana.
Ce se ze laze, zavaja in z izmisljeno krizo vlece ljudem denar iz zepov, jim vsaj te ferdamane lucke vklopite, da bo vsaj kaka pozitivna tocka v njihom zivljenju.

Zdravko Lajh (ni preverjeno)

Te kičaste lučke so pa itak življenjskega pomena ...

Starejše novice