Foto: Patrik Kociper
Delovna brigada je letos obiskala Ormož, študenti pa že prostovoljno opravljajo številna dela, tudi pleskajo, kosijo ...

Študentska organizacija Univerze v Mariboru letos izvaja že 23. Študentsko delovno brigado. Ta se je pričela danes, 18. julija, trajala pa bo do 25. julija. 

»Veseli in ponosni smo, da lahko nadaljujemo delo naših predhodnikov, ki so s študentskimi prostovoljnimi akcijami pričeli že leta 1999, ko so se odpravili na pomoč pri odpravljanju posledic potresa v Bovcu.

Tokrat se odpravljamo v občino Ormož, kjer bo okoli 50 študentov prostovoljno pomagalo pri različnih opravilih. Verjamemo, da bomo tudi tokrat pokazali, kako znamo študentje poprijeti za delo in pustiti pečat študentske delovne brigade, kjerkoli se ta ustavi,« je dejal David Lukner, vodja Študentske delovne brigade.

Kaj vse bodo postorili? 

Delovna brigada bo na pomoč priskočila socialno šibkejšemu občanu na Bresnici. Uredili mu bodo kopalnico, kanalizacijo, odvodnjavanje okoli hiše, nasekali pa mu bodo tudi drva za zimo. 

Lotili se bodo tudi pleskanje hodnikov Osnovne šole Stanka Vraza, tam bodo prav tako odstranili lesene obloge. 

Osvežili bodo tudi Ormoške lagune. Tam bodo pokosili, zbrusili in prebarvali ograje, očistili okna na opazovalnicah, uredili učilnice na prostem in opleli plevel. Brušenja in barvanja ograj pa se bodo lotili po kar celi občini.

Na pomoč bodo priskočili tudi Kmetiji Prijol, kjer bodo pomagali pri vsakodnevnih opravilih, očistili bodo avtobusne postaje in pokosili travo po krajevnih skupnostih, urejali in markirali pa bodo še planinske in pohodne poti po Ormožu, Svetem Tomažu in Središču ob Dravi.

Študentska delovna brigada z dvajsetletno tradicijo

Študentska organizacija Univerze v Mariboru s svojimi prostovoljci že več kot 20 let pomaga šibkejšim in tistim, ki so pomoči potrebni.

V času epidemije so priskočili na pomoč številnim okoliškim kmetijam, skozi celotno leto pa starejšim ter invalidnim občanom pomagajo pri vsakodnevnih opravilih – od košnje trave, urejanja okolice, prekopavanja vrtov do odstranjevanja novozapadlega snega v zimskem obdobju.

Komentarji (4)

Surfeiter (ni preverjeno)

Delovna brigada? Živela Jugoslavija! Živel tovariš Tito! En vodja, ena partija ... vse ostalo napizdačina!

Ajgor1 (ni preverjeno)

Res bedast komentar. Ok...zadeva ima res naziv iz neke temačne zgodovine...ampak namen je dober in predvsem učinkovit. Poleg tega je to dober kraj za druženje in razvijanje nekih pozabljenih vrednot. Veliko boljše, koristneje in zdravo v primerjavi z "spoznavnimi večeri" na nekih elektro festivalih ali na Zrčah. Takšne stvari bi bilo potrebno podpreti...ne pa vsemu prilepit negativno etiketa iz udobnega zavetja kavča in socialne podpore.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Dober namen, dobro delo, a naziv "delovna brigada" ni najbolj primeren za leto 2022.

Surfeiter (ni preverjeno)

Ravno tu je finta ... zavrgli smo vse in sramujemo smo vsega kar je bilo nekoč v bivši državi, a roko na srce, bilo je mnogo stvari boljših, bolj urejenih, kot sedaj ... in nič kaj dosti ne provociram, ko pravim:"Živela! Hvala, da sem te živel ..."

Starejše novice