Direktorica in predsednik Štajerske gospodarske zbornice sta na mariborskem letališču javno pozvala k podpisu enotne podpore načrtovani investiciji Magne.

Da je uresničitev projekta časovno omejena, zgovorno govori pričetek dogodka ob pet do dvanajstih, ko je zbrane s skupno izjavo vseh pobudnikov nagovoril prokurist podjetja Lumar, Milan Lukić.

»Dogajanja zadnjih nekaj mesecev so me vzpodbudila h glasnemu pozivu vsem, ki živijo v regiji, da se naj zavedajo, da so sami odgovorni za prihodnji razvoj in blagostanje. Vstop Magne v naš prostor ima praktičen pomen, saj bo dala delovna mesta in vse kar je s tem povezano, hkrati pa bo lahko primer dobre prakse drugim investitorjem,« je samozavestno zbrane nagovoril Lukić in dodal, da sta v preteklosti Maribor in Štajerska izgubila nekaj priložnosti tudi zato, ker prebivalci niso znali stopiti skupaj in se zavzeti za skupno dobro.

»Povejmo torej jasno in glasno, dobrodošla Magna Steyr,« svoj nagovor udarno zaključi Lukić.

Med zbranimi veliko znanih obrazov

V avli Letališča Edvarda Rusjana Maribor se je zbrala množica podpornikov, med katero ni manjkalo znanih obrazov mariborske politične, kulturne in športne srenje.

Svojo podporo so z lastnoročnim podpisom izkazali tudi nekdanji nogometaš Marinko Galič, direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina, direktor Aerodroma Maribor Boris Bobek, podžupan mariborske občine Saša Pelko, direktor mariborske občinske uprave Simon Štrancar, župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak, rektor univerze Igor Tičar in direktor Dravskih elektrarn Viljem Pozeb.

Večina podpornikov v projektu vidi nov zagon Štajerske

»Prišel sem izkazat podporo predvsem iz razloga, ker sem tudi sam podjetnik in vem, kaj že ena sama zaposlitev pomeni. Tudi sam organiziram humanitarne prireditve, kjer skušam pomagati ljudem, ki so v stiski, predvsem otrokom, ki bi morda zaradi takšnega projekta kot je Magna uspeli ubežati življenju bede,« svojo podporo projektu argumentira Marinko Galič, nekdaj uspešen nogometaš. Doda tudi, da z izboljšanim socialnim statusom odpadejo tudi neprijetna etiketiranja, ki še najbolj prizadenejo nič krive otroke ali mladostnike.

»Ne vidim razloga, da bi pet ali deset posameznikov zminiralo ta projekt. Vsi v Mariboru in okolici samo jamrajo, ko pa se pojavi priložnost pa se takoj najdejo razlogi, da priložnost zavržemo. Vsi vemo, da je Maribor svoj čas veljal za jugoslovanski Liverpool, kar je pomenilo tovarno zraven tovarne iz katerih se je vil črn dim in takrat iz tega nihče ni delal velikega problema. Danes pa se pojavi Magna, ki bi pri nas delala lakirnico in je to naenkrat velik problem. Pa govorimo o samo eni tovarni v primerjavi s preteklostjo, ko so stale ena zraven druge,« svoje misli zaključi Galič.

Župan občine Hoče - Slivnica kljub vsemu previden

»Današnji dogodek kaže na to, kaj si ljudje tukaj želijo, torej da Magna pride,« pogovor za Mariborinfo začne Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica.

Pove še, da je zdaj vse na državnih institucijah, da projekt po vseh predpisih z vsemi okoljevarstvenimi soglasji tudi dejansko oživijo. Z veliko mero optimizma gleda tudi na vse stranske udeležence od katerih pričakuje predvsem konstruktivnost brez nekih motivov iz ozadja.

Soršak je v veliki meri prepričan tudi v to, da pri teh ekoloških iniciativah, ki so se pojavile ob projektu Magna, ne gre za neke politične spletke, kot je bilo zadnje čase mogoče slišati v raznih medijih.

»Magno sem kot korporacijo poznal že prej in v njej vidim samo pozitivne stvari, predvsem pa bi rad s podporo projektu preprečil beg možganov in poglabljanje socialne stiske, ki v tem trenutku nikomur ne prizanaša,« svojo podporo utemelji Soršak. Vsekakor pa želi biti župan, ki prisluhne vsem argumentom, vendar je po njegovih besedah na koncu kljub vsemu potrebno realno pretehtati argumente za in proti in nato sprejeti konstruktivno odločitev.

»Ker sem športnik in nekoliko vraževeren nikoli pred tekmo ne rečem, da bom zmagal, ker se to potem največkrat zalomi. Kljub vsemu pa želim, da Magna stoji v naši občini,« s pogledom v prihodnost zaključi Soršak

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice