Foto: Nika Škrilec
Panvita je v Beltincih postavila največji rastlinjak za gojenje jagod v Sloveniji. Velik je kar 20 tisoč kvadratnih metrov, v njem uspeva 250.000 sadik jagod.

Beltinci postajajo pravo središče dišečih jagod. Panvita je tam postavila nov sodoben rastlinjak, kjer jagode zorijo tudi v jesenskem času.

Največji rastlinjak jagod v Sloveniji

Nov rastlinjak se razteza na kar 20.000 kvadratnih metrih oziroma na dveh hektarjih, v njem pa - predvidoma dvakrat letno - zori kar 250.000 sadik jagod, kar skupno znaša 150 ton pridelka.

»Največji pridelek bo še zmeraj spomladi, ko med aprilom in junijem pričakujemo približno 125 ton nabranih jagod,« je pred dnevi za Sobotainfo razložil Branko Virag, direktor Panvite in dodal: »Novost je, da bo jagode moč dobiti tudi v jesenskem času. Takrat pričakujemo okoli 25 ton pridelka.«

V rastlinjaku bodo lahko nadzirali tudi pogoje za rast

In zakaj so se v Panviti odločili za postavitev največjega rastlinjaka v Sloveniji?

»Želeli smo povečati pridelavo jagod in s tem zagotoviti večjo samooskrbo. V rastlinjaku lahko nadziramo pogoje za rast, saj lahko uravnavamo toploto, vlago, vodo, hranila ter druge dejavnike za uspešno rast. Rastlinjak prav tako ščiti pred podnebnimi ekstremi, kot so suša, vročina, poplave in toča,« je še razložil direktor Virag in dodal: »Vemo, da je v zadnjem letu vremenskih nevšečnosti vse več in s postavitvijo rastlinjaka se temu lahko izognemo.«  

V novem rastlinjaku, kjer bodo poleg jagod gojili še nekatera zdravilna zelišča, bodo zaradi povečanja proizvodnje, potrebovali tudi več delovne sile.

»Približno 15 oziroma 20 delavcem pri nas bomo dali pogodbo za nedoločen čas. Zaradi povečanega obsega dela in jesenskega pridelka, bodo imeli nekateri delavci dovolj ur, da jim lahko to omogočimo,« je še dodal Virag.

Kako je videti največji rastlinjak jagod v Sloveniji, pa smo preverili tudi sami. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice