Foto: RK Maribor
Konec tedna se pričenja nova sezona rokometnega državnega prvenstva, ki bo za Tadeja Soka že enajsta v dresu Maribora. Triintridesetletnik ne skriva ponosa, da je med vijoličastimi ostal tako dolgo.

Velenjčani so v nedeljo v Gornji Radgoni dobili superpokalni obračun s Celjani, konec tedna pa se z uvodnim krogom pričenja še državno prvenstvo.

Že v petkovem večeru bosta prvi prvi tekmi odigrani na Kodeljevem in v Novem mestu, Mariborčani pa novo sezono med elitno druščino pričenjajo s sobotnim gostovanjem v Ormožu.

Pred prleško-štajerskim derbijem sosedov je za Mariborinfo spregovoril Tadej Sok, ki je v preteklosti igral za Ormožane, v soboto pa bo vstopil v že enajsto sezono v dresu Maribora.

»Končno smo pred pričetkom nove sezone, ko se vse skupaj pričenja zares. Naši cilji so podobni kot v minuli sezoni, si pa želimo še kakšno mesto višje. Bo pa težko, saj je liga izjemno izenačena in bo potrebno na vsaki tekmi iti na polno,« je uvodoma dejal dolgoletni član štajerskega kluba.

Pričakuje izenačeno sezono

»Ob Celje, Gorenje in Trimo lahko letos uvrstimo še precej okrepljeno Ribnico, vse ostale ekipe pa so izjemno izenačene. Tudi novi ekipi iz druge lige sta zelo kakovostni, zato pričakujem veliko borbe na vsaki tekmi. 

Že lani je bilo tako, da je lahko vsaka ekipa premagala vsakogar. Mislim, da bo letošnja zgodba podobna, hitro bomo lahko kaznovani, če na tekmi ne bomo pravi,« opozarja izkušeni rokometaš.

V Celju in Velenju znova ciljajo na sam vrh, na svojo priložnost bodo čakali tudi Trebanjci, Sok pa izpostavlja tudi vselej neugodne Ribničane, ki bodo že v uvodnem krogu v Rdeči dvorani izzvali Gorenje.

Zahtevna naloga je tudi pred Mariborčani. Krilni igralec se veseli, da bodo vijoličasti sezono odprli z lokalnim obračunom, vendar v isti sapi svari, da bo potrebno v srečanje iti z maksimalno resnostjo:

»Gostovanje v Ormožu je eno najtežjih v celotni ligi, še posebej pa za Maribor, saj gre za lokalni derbi. Naboj je velik, to se je pokazalo tudi ob koncu zadnje sezone, ko je bilo zares napeto. 

Menim, da smo v minulem mesecu trdo trenirali in smo dobro pripravljeni na uvodno tekmo. V Ormož gremo po zmago, bo pa izjemno težko, saj imajo Ormožani kakovostno ekipo in nas čaka čvrst boj.«

Žvižej ostaja na klopi

»Vsi vemo, kakšno igralsko kariero je imel Luka. Minula sezona je bila njegova prva prava v vlogi članskega trenerja, mislim pa, da smo pod njegovim vodstvom pokazali nekaj zelo dobrih iger. To je posledica dela, ki smo ga gradili skozi celotno sezono. 

Pod njegovo taktirko je lepo trenirati, menim pa, da se s tem strinjajo tudi soigralci. V igralski karieri je prestal veliko, zato nam lahko v težjih trenutkih pomaga z nasveti in izkušnjami. Mladi rokometaši imajo dobrega učitelja, od katerega se lahko veliko naučijo,« Sok pravi o trenerju.

Luka Žvižej se je v štajersko prestolnico preselil pred pričetkom lanskoletne sezone, Mariborčani pa so pod njegovim vodstvom v državnem prvenstvu osvojili osmo mesto v štirinajstčlanski ligi.

Podaljšanje sodelovanja z Žvižejem pomeni tudi nekakšno nadgradnjo dela iz minule sezone, saj ekipa za razliko od prejšnjih let ni doživela velikih sprememb.

Pred letošnjo sezono manj kadrovskih sprememb

Od Maribora so se poslovili Mitja Janc, Domen Knez, Aleksa Veselinović, Filip Rakita, Matic Dosedla in Miloš Milačić, trije novinci Tilen Grobelnik, Teo Jezernik in Vid Kačičnik pa se željni dokazovanja v mariborskem dresu:

»Novinci so se hitro in dobro vključili v ekipo. Letos ni bilo toliko menjav kot smo bili vajeni v prejšnjih letih, tudi trener je ostal isti.

Okostje ekipe je ostalo iz minule sezone, zato iz tega vidika ne bomo smeli imeti izgovora, da smo neiugrani oziroma mladi. 

Res je, med pripravami smo imeli nekaj težav s poškodbami, vendar verjamem, da bomo to do sobote sanirali in bomo na Hardek šli v bolj ali manj popolni postavi.«

V dresu Maribora že desetletje

»Spominov se je res nabralo že veliko, vstopam v enajsto sezono. V tem času je bilo veliko lepega, še posebej na začetku moje zgodbe z Mariborom. 

Tedaj smo imeli dve, tri leta vrhunsko ekipo, bili smo tudi blizu finalnega turnirja četverice v evropskem tekmovanju, pa smo gol prejeli v zadnji sekundi tekme. 

Zelo ponosen sem, da sem v Mariboru zadržal tako dolgo. Res je, spoznal sem zelo veliko soigralcev, saj se je ekipa nekaj časa skoraj popolnoma zamenjala pred vsako sezono. Bilo je in še vedno je zanimivo,« se izkušeni rokometaš spominja desetletje dolgega obdobja med vijoličastimi.

Kot je izpostavil že sam, so šli Mariborčani tudi že skozi obdobja, ko so bile obilne spremembe v igralskem kadru stalnica, kaj pa je med vijoličastimi zadržalo njega?

»Zanimivo vprašanje. Prva želja po prihodu v Mariboru je bila, da se čim bolj izkažem. V Maribor sem prišel iz Ormoža, kar je bila takrat stopnička višje, z dobrimi predstavami pa sem si skušal priigrati tudi kakšno leto igranja v tujini. 

Na koncu so se stvari obrnile tako, da se to ni izšlo, lahko pa povem, da mi je že od prvega dne všeč v Mariboru. Tu sem študiral, zdaj imam tukaj službo in v Mariboru tudi živim. Čeprav nisem rojen tukaj, se zdaj že počutim kot Mariborčan.«

Zvestoba, ki danes ni več pogost pojav

Kapetan Maribora je v desetih sezonah skupne zgodbe že postal pravcata ikona mariborskega kluba, nekaj podobnega kot Bojan Čudič v Ormožu. 

Najboljši strelec slovenske lige je bil ravno tako dolgo zvest svojemu klubu, barve katerega je branil neverjetnih 19 sezon.

O strelcu 2522 ligaških golov z izbranimi besedami govori tudi Sok, ki je ponosen tudi na svoje obdobje v štajerski prestolnici:

»Bojan je bil in je še ikona slovenske lige, tudi po številu zadetkov in njegovem statusu. Verjetno se bo tudi to nekoliko poznalo v Ormožu, upam, da bomo to izkoristili že v soboto. 

Strinjam se, ni veliko rokometašev s tako dolgim stažem v naši ligi. Leta hitro minevajo, lahko pa rečem, da sem ponosen, da tako dolgo in bolj ali manj uspešno igram v prvi ligi. Verjamem, da bo še šlo kakšno leto.«

Lani do tisočega gola v vijoličastem

»Ko sem bil že tako dolgo v Mariboru, je bila ta številka nekakšen cilj. Ponosen sem, da mi je to uspelo, saj je tisoč golov v dresu Maribora dosegel le še Simon Razgor

Nisem več najmlajši, zato grem leto po letu, videli bomo, kako dolgo bo še zdržalo telo. Na vsaki tekmi se bom trudil s svojimi zadetki v prvi vrsti pomagati ekipi, da dosežemo čim več zmag in bomo vsi zadovoljni z rezultatom sezone,« Sok pravi o osebnem mejniku.

Dolgoletni član Maribora se je tisočega gola v vijoličastem dresu veselil na decembrski tekmi z Ribnico, za nameček pa so Štajerci takrat vknjižili še prestižno zmago.

Četa trenerja Luke Žvižeja bo tudi v letošnji sezoni skušala presenetiti katerega od favoritov, pa čeprav večji del ekipe sestavljajo rokometaši rojeni leta 2000 in kasneje. Kako se v takšni ekipi počuti naš sogovornik?

»Z Gregorjem Lorgerjem in Simonom Razgorjem po starosti malce izstopamo iz mlade ekipe. Se pa s soigralci razumemo zelo dobro, čeprav je med nami precejšnja razlika v letih. 

Lahko jim pomagamo tudi s kašnimi nasveti, ni pa nikakršnih težav, v ekipi vlada zelo dobro vzdušje. Tako se tudi malo pohecamo na eno ali drugo stran glede let in vsega, kar je povezano s tem.«

Vesel vrnitve v Dvorano Tabor

Sok verjame, da bo v letošnji sezoni dodatno orožje moštva tudi Dvorana Tabor. V minuli sezoni je ekipa več kot polovico sezone preživela na nadomestnih lokacijah, tekme pa je igrala v Dvorani Lukna ali pa v Spodnjem Dupleku.

Tudi rokometaši so se poleti vrnili na desni breg reke Drave, v prenovljeno Dvorano Tabor, ki zdaj nudi precej udobja tudi v garderobah.

»Drugi del sezone je bil v tem pogledu kar kaotičen. Človek se navadi na vse, je pa vseeno nekoliko lažje, ko si na istem mestu. Za nas, ki dopoldne hodimo še v službe, je to morda predstavljalo nekaj več težav, smo pa veseli, da se je ta prenova končala. 

Vsi vemo, da je Dvorana Tabor potrebovala prenovo. Zdaj je spet lepo biti tukaj, se pa veselimo prvih domačih tekem. Upamo, da nas bodo tudi gledalci podprli v čim večjem številu in se bomo skupaj veselili zmag,« si je ob koncu pogovora za Mariborinfo zaželel Tadej Sok.

Sobotni dvoboj v Ormožu se bo na Hardeku pričel ob 19. uri, Mariborčani pa bodo prvo domačo tekmo odigrali v nedeljo, 18. septembra, ko na Taboru gostujejo ambiciozni Velenjčani.

Boste v letošnji sezoni rokometaše podprli tudi z obiskom tekem?

Starejše novice