Obiskali smo gradbišče na Rotovškem trgu, kjer se nadaljujejo dela za izgradnjo Centra Rotovž. Izvajalec del poudarja, da 25-milijonski projekt trenutno poteka po časovnem načrtu, za zdaj pa na vidiku ni niti predvidenih podražitev.

Na območju Rotovškega trga v Mariboru, kjer bo svoj prostor v prihodnje dobil Center Rotovž z novo knjižnico, galerijo in art kinom, že od februarja intenzivno potekajo gradbena dela.

Matej Benko, predstavnik izvajalca Pomgrad in vodja gradbišča, je danes razložil, da na Rotovškem trgu poteka zaključna faza rušitvenih del in sanacija okoliških objektov.

Nato bo sledila prva faza zemeljskih del, rekonstrukcija obstoječih kleti, tako imenovanih ledenic in rekonstrukcija objekta na naslovu Glavni trg 15.

»Izvajamo še vodeno podvrtavanje kanalizacije na Lekarniški ulici, ki bo povezovala Slomškov trg in Glavni trg. Smo pa trenutno na okoli 50 odstotkov izvedenih pilotov za varovanje gradbene jame,« razlaga Benko.

Z gradbišča je bilo do zdaj že odpeljanega okoli tri tisoč kubičnih metrov odpadnega materiala, pričakujejo pa, da bo tam nastalo še okoli 20 tisoč mešanega gradbenega odpada in zemlje.

Pri tem dodaja, da so se vsakodnevno pojavile kakšne težave, in nepredvidena dodatna dela. Pri tem Benko za primer omenja steno enega izmed okoliških objektov, ki so jo morali sanirati in ojačati, sanirati so morali tudi nekaj okoliških fasad zaradi tresljajev, ki prihajajo pri gradnji.

Prilagoditev dela zaradi visokih temperatur

Na gradbišču je trenutno zaposlenih okoli 25 delavcev, ki jim težavo predstavljajo tudi visoke poletne temperature. Zato Matej Benko razlaga, da poskušajo zanje karseda dobro poskrbeti. 

»Skušamo se najbolj prilagajati. Skrbimo, da imajo delavci primeren ohlajen prostor, da imajo osvežitev, vodo ter pijače. Po 12. ali 13. uri pa jih zaposlimo znotraj objektov, kjer je malo hladneje,« poudarja Benko.

Center Rotovž bo stal dobrih 25 milijonov 

Pri tem izvajalec del na Rotovškem trgu izpostavlja, da zaenkrat dela potekajo po načrtih, tako za zdaj ni predvideno, da bi se terminski plan izgradnje spreminjal.

Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 25 milijonov evrov, polovico bo prispevala država. Pri tem pa Nina Težak Žlebnik, vodja projekta na Mestni občini Maribor, razlaga, da je za zdaj preuranjeno govoriti o vrednosti investicije.

»Smo popolnoma na začetku gradbenih del. Trenutna vrednost ostaja na taki pogodbeni vrednosti, kot smo jo podpisali z izvajalci. Na samo vrednost investicije bo pa vsekakor vplivali še morebitni nepričakovani dogodki na gradbišču ter objektu,« razlaga Težak Žlebnik in dodaja, da bo na končno vrednost investicije vplivala tudi nabava potrebne opreme.

Z gradnjo naj bi zaključili v prvi polovici leta 2024

Izgradnja Centra Rotovž vključuje izgradnjo nove osrednje enote Mariborske knjižnice, poleg tega pa na Rotovški trg umešča še galerijo in art kino. Kvadratura novega objekta obsega nekaj več kot 8000 neto kvadratnih metrov površine v treh etažah. 

Objekt, ki so ga načrtovali v arhitekturnem ateljeju Medprostor, pa bo zaključen predvidoma v prvi polovici leta 2024. 

Rotovški trg bodo povezali tudi v smeri vzhoda in zahoda, torej je v načrtu preboj na Lekarniško ulico in Gosposko ulico.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice