Kulturno društvo Malečnik in malečniški brači so pripravili kratek kulturni program.
Ob nogometnem igrišču v Malečniku so posadili cepič najstarejše trte na svetu. V ta namen so pripravili kratek kulturni program.

Ob tradicionalnem rezu najstarejše trte mesto Maribor poklanja cepiče trte izbranim prijateljskim mestom in občinam. Potomke stare trte tako poganjajo korenine že skoraj po vsem svetu, hkrati pa predstavljajo simbol prijateljstva in povezovanja. Lansko leto je enega izmed cepičev prejel Slovenski dom  – Kulturno prosvetno društvo »Bazovica« Reka. 

Ker ga v tem času zaradi epidemioloških razmer niso uspeli dostaviti v Reko, je potomka ostala v rokah malečniških bračev, svoj dom pa namesto ob Jadranskem morju našla ob Dravi.

Ko se bo pojavila priložnost, bodo drugi cepič kljub temu odnesli v Reko, je ob današnji slovesnosti povedal predsednik Kulturnega društva France Marolt Malečnik Teodor Zorko.

Cepič stare trte posadili ob nogometnem igrišču

Skrbnik stare trte Stane Kocutar, ki je delo mestnega viničarja prevzel leta 2010, je povedal, da je bilo tej trti usojeno, da bo rastla ob vodi, le da bo zdaj nasajena v bližini malo manjše vode, kot je bilo sprva predvideno. 

Sajenje cepiča stare trte so v Malečniku pospremili s kratkim kulturnim programom, ki so se ga udeležili predsedniki več malečniških društev, med njimi Rancarskega društva, Turističnega društva Šempeter in Nogometnega kluba Malečnik.

Potomko stare trte sta ob reki Dravi posadila Stane Kocutar in Marjan Škrlec, saditev pa je z zabavnimi komentarji pospremil vodja malečniških bračev Alojz Jenuš - Slavek. Poudaril je, da za staro trto na Lentu skrbijo že 34 let. 

Stara trta pa ni edina pridobitev malečniškega nogometnega kluba. Pred kratkim so na nabrežju reke Drave posadili 26 sadnih dreves. Predsednik nogometnega društva Malečnik Božo Knuplež je ob tem povedal, da je to simbolni začetek sprememb, ki se obetajo. 

Cilj društva namreč ni le skrb za otroke in mladino, ampak je njihova velika želja, da bi še dodatno razvili športni par skupaj z igrali za otroke in tako ustvarili prostor, ki bi še bolj združeval krajane Malečnika in ostale. 

Blagoslovili cepič, da bo trta bogato obrodila

Po sajenju trte je to blagoslovil upravitelj malečniške župnije in doktor cerkvenega prava Sebastijan Valentan, ki je povedal, da je tudi Anton Martin Slomšek veliko časa preživel v Malečniku oziroma Svetem Petru pri Mariboru, kot se je ta nekoč imenoval. »Svoj god je vsako leto obhajal v gorski cerkvi in zagotovo opazoval in občudoval tudi naše vinograde,« je povedal. 

Slomškov prijatelj, duhovnik, pesnik in pisatelj Marko Glaser je tukaj prirejal sadjarske tečaje. »In tako se ta kultura nekako povezuje in nadaljuje, kar je izrednega pomena za naš kraj,« dodaja Valentan. 

Komentarji (3)

Mbbb (ni preverjeno)

UPS . Kar tako brez mask več kot 10 oseb , alkohol ,hrana . Policija vam bo poslala kazen na dom vsakemu posebej ,ker ste bili prepoznani na posnetku .

pohorskisvizec (ni preverjeno)

Mmm...narezek, ter špricerji...kje sem bil...?

Viola (ni preverjeno)

Sami stari dedi tudi Božo. Leta tečejo tečejo.

Starejše novice